用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行揀油塘基顯 / 沙胡?
go

自行揀油塘基顯 / 沙胡? [複製鏈接]

先生同我分別係呢兩間畢業生, 自行都有20分, 兩間離我屋企都係遠, 要讀都多數要搬
沙胡有20分我知幾大機會自行OK, 但油基顯我不太清楚

自行要2選1 請問各位就成績, 校風, 功課, 測考, 課外活動方面有冇意見可供參考??

1    0    0    0

回覆 shevachevy 的帖子

油基顯上年開6班,有極少量15分入到。

引用:+本帖最後由+shevachevy+於+15-9-11+12:02+

原帖由 shevachevy 於 15-09-11 發表

先生同我分別係呢兩間畢業生, 自行都有20分, 兩間離我屋 ...
住邊?講真,宜家要搬唔係咁易,沙田啲樓好貴呀

你諗埋實際教學有無唔同。
油基顯無精英班,六年都係活動教學。
小一小朋友在課室已係幾張檯拍埋咁坐,唔係傳統的

回覆:shevachevy 的帖子

油基顯喺觀塘區係一線,沙胡喺91係二線,但91二線都勁過某啲區嘅一線,但就中學校網較算,91應該會好過48

回覆 Babyarsene 的帖子

我本是66網, 但得基本15分, 對抽獎亦冇信心, 所以想自行階段一鳥在手, 搬屋不是問題, 如有幸考到直私會放津校

回覆 zanezane 的帖子

謝謝回答, 那我20分也是很大機會自行OK

回覆 tina_yauyt 的帖子

對對, 你的意見跟我想法很接近, 沙田中學網相對較好, B1英中較多

基顯20分好大机会

引用:回覆+Babyarsene+的帖子 我本是66網,+但得

原帖由 shevachevy 於 15-09-11 發表

我本是66網, 但得基本15分, 對抽獎亦冇信心, 所以想自行階段一鳥在手, 搬屋不是問 ...
Oic! 其實青衣去沙田都唔係好遠,我對基顯唔熟,但沙湖都係91次熱, I will vote for 沙湖

但屋企去沙胡係冇校車, 街車都好難搵, 如果真係讀都應該會搬, 寧願大人就小朋友

醒目開學勳章 貢獻勳章

沙胡,小班教學,相信係香港唯一一間學校會要求小一生全部學圍棋 (原因上校網睇)
學校老師聽講好好,試過有老師為咗陪個學生去韓國比賽,自費陪佢!
聽過一個女學生講,唔多功課,開心
呢間又係15分都有機嘅學校
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

沙胡都應該想谷上一線,每年都有老師被調去一胡再返回沙胡,今年個副校就係之前由主任調去一胡做副校而家再返回沙胡準備做校長的!我仔讀一胡

shevachevy 發表於 15-9-11 11:57
先生同我分別係呢兩間畢業生, 自行都有20分, 兩間離我屋企都係遠, 要讀都多數要搬
沙胡有20分我知幾大機會 ...
沙胡既話, 20分係極大機會入, 不過佢既升中表現就好一般, 過去2兩都只係約30%學生入讀一線中學

油基顯就更加神秘, 佢永遠唔會俾你知佢地升中派位既情況, 多數既資料都只可以"聽聞"番嚟, 估計應該都不多過40%入到一線中學.

你住66網, 區內較出色個兩間(世德同主恩), 升讀一線中學既比例都只有4X%, 仲要唔易入.

升中網計, 沙田>葵青>觀塘, 所以如果學校級數差唔多, 梗係揀間中學網好D既.

如果你真係打算搬, 不如早D搬過88網, 可能仲可以係大抽獎抽到好野.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:shevachevy+發表於+15-9-11+11:57+先

原帖由 hkpapa852 於 15-09-11 發表
沙胡既話, 20分係極大機會入, 不過佢既升中表現就好一般, 過去2兩都只係約30%學生入讀一線中學

油基顯就更 ...
FYI

回覆 小曳人 的帖子

多謝你o既資料! 有老師咁好真係好難得喎!

醒目開學勳章

沙胡其實不錯,好多不同活動, 呢幾年沙胡同一胡老師經常互換,睇黎有心UPGRADE 沙胡

醒目開學勳章

tina_yauyt 發表於 15-9-11 12:49
沙胡都應該想谷上一線,每年都有老師被調去一胡再返回沙胡,今年個副校就係之前由主任調去一胡做副校而家再 ...
重有果位好有威嚴嘅劉主任,今年都調了到沙胡

dlee_ca 發表於 15-9-11 14:33
FYI
你係咪認為沙胡派位比我講既好呢?
我諗你無睇過我既分析:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3082464&pid=41491371&fromuid=1389083

又等我節錄出嚟:

全級共100人, 有6%派入直資, 即6人, 全為非一線英中;
有42人派獲去英中(官津+直資), 即36人派去官津英中;
派去的13間英中當中只有12間官津英中屬一線, 所以升讀一線中學人數最少為: 12, 最多為: 36-1=35; 升讀一線中學百份比: 12%-35%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

本人沙胡用家
沙胡係一胡下午校分枝去接收樂善堂陳祖澤小學幾年時間,
所以係由零開始,因為人數又小,中學派位一定冇甘好,
要一年一年爬上去,我選佢因為街童較少,
D小朋友算叫做有禮貌,同埋冇宗教,
功課唔算多,兩小時內完成,
校長,教師,校工,書記都好好
我定性為不適合進取型家長
一般人入讀不會後悔

‹ 上一主題|下一主題