用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 升英中品學兼優男生 墮樓亡
樓主: MMVV
go

升英中品學兼優男生 墮樓亡 [複製鏈接]

回覆 cocokan2004 的帖子

無論方向指左去邊,為父母者,就是想要有答案,有答案才有解決問題的方法,避免悲劇重演在自己身上,愈實牙實齒話有答案,要問責者,其實內心愈是恐懼。如果只是孩子一念之差.......今夜可能很開心地吃緊媽媽做的滷水雞翼。
所謂「苦」,並不如想像中的「苦」。

上了哈佛去死,上牛津的又去死,上史丹福更不想活,今天死了,明天簡單的「吃魚蛋很快樂」,或是「偷看心愛女孩很滿足」的日子沒了。

annie40 發表於 15-9-15 22:45
回覆 cocokan2004 的帖子

無論方向指左去邊,為父母者,就是想要有答案,有答案才有解決問題的方法,避免 ...
佢唔明架啦!斷章取義佢最叻!
一係鬧人冷血!
佢真係要開始補下中文閱讀理解,由小四開始補。
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

回覆 TEMPO123 的帖子

我明、你5止冷血、仲好長氣、得閒打咁多字。

cocokan2004 發表於 15-9-16 18:39

唔阻你去補習啦,88.

cocokan2004 發表於 15-9-16 18:39

我反覆重溫TEMPO123留言,並未有何違心說話。就算係我,始於覺得家庭關係,影響較大。以事論事。現今,做家長唔容易。連做小朋友都唔容易。慘劇,無人鍾意落井下石,特別,大家也同是家長身份。
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

Stillgood2 發表於 15-9-16 19:13
我反覆重溫TEMPO123留言,並未有何違心說話。就算係我,始於覺得家庭關係,影響較大。以事論事。現今,做家 ...
謝謝您正義的留言,好感動呀!

MrBeast 發表於 15-9-15 06:26
高人教路:設計一些逆境給孩子誇過。我覺得“自古成功在嘗試”>“失敗乃成功之母” ...
啱,太計較係失去方向之始;使人睇唔到有其他空間同出路

TEMPO123 發表於 15-9-16 20:06
謝謝您正義的留言,好感動呀!
討論區有不同意見,好正常。我都唔係咩正義。我都很罪好多人!
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

Stillgood2 發表於 15-9-16 21:06
討論區有不同意見,好正常。我都唔係咩正義。我都很罪好多人!
謙遜了。

annie40    發表於 15-9-17 13:41
‹ 上一主題|下一主題