用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請指教-九態城區與沙田區, BAND 1女生哪區較合適? ...
樓主: misssuet
go

請指教-九態城區與沙田區, BAND 1女生哪區較合適? [複製鏈接]

醒目開學勳章

小女今年自行考入聖羅撒,係校外生,係簡介會上校長話自行會多收校外生,或少數成績優異的校內生,因係統一派位直屬位都足夠收晒聖小band 1 and band 2學生。

wega 發表於 15-9-22 12:05
小女今年自行考入聖羅撒,係校外生,係簡介會上校長話自行會多收校外生,或少數成績優異的校內生,因係統一 ...
其實聖羅撒既做法好正常, 擇優而取.
只係依然仲有好多有仔女讀緊有直屬中學既小學既家長, 一廂情願咁覺得直屬中學自行既位應該係留番俾直屬小學啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

基本上,雖然說聖羅撒書院會預留大約 80 個位的聖羅撒小學(聖小)的小六學生,但係,以我所知,每年都差不多有十多個頂尖學生(全級排名)是升往其他中學的,所以,正如其他站友所講,80 個預留位是用唔哂的。

另外,我上年有去聽聖買撒的中一簡介會,書院校長好强調外校生千祈唔好因為有"直屬小學"的觀念而在自行階段唔選佢哋,因為佢哋每年都收唔足聖小的優異學生,而需要依賴成績優異的外校生去加強學校成績。

引用:基本上,雖然說聖羅撒書院會預留大約+80+個

原帖由 chuyuencheung 於 15-09-22 發表
基本上,雖然說聖羅撒書院會預留大約 80 個位的聖羅撒小學(聖小)的小六學生,但係,以我所知,每年都差不多 ...
校長好坦白

回覆:請指教-九態城區與沙田區, BAND 1女生哪區較合適

聖羅撒英文係咪教深一年呢?

wega  yes  發表於 15-9-22 15:22

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+憫父+於+15-9-11+23:17+編輯+\

醒目開學勳章

回覆:qpa 的帖子

estherxx 發表 15-9-22 22:35
好犀利憫父,我覺得你的數據很準。因為今年剛入了一個屬於九龍城區學生(非st.rosa 小學) 但屬b1 生,派了 ...
即那位同學沒有在自行選聖羅撒?

醒目開學勳章

回覆:qpa 的帖子

‹ 上一主題|下一主題