用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請指教-九態城區與沙田區, BAND 1女生哪區較合適? ...
go

請指教-九態城區與沙田區, BAND 1女生哪區較合適? [複製鏈接]

讀九龍私小, 學校過往派位不錯, 有7X至8X去BAND ONE, 去年第一志願90%. 我們住沙田, 學校在九龍城校網,成績在中游或中上, 是女生, 沒有特異功能. 按學校過往應該BAND ONE.
大家可否幫我分析下, 哪個網好些?
謝謝.

elbar  沙田稍勝   發表於 15-9-11 19:44
   6    0    1    0

misssuet 發表於 15-9-11 09:46
讀九龍私小, 學校過往派位不錯, 有7X至8X去BAND ONE, 去年第一志願90%. 我們住沙田, 學校在九龍城校網,成績 ...
是否下年9月升中?
九龍城區係對女仔有利D. 雖然學位唔多, 但仲有MCS, 聖家同聖羅撒(如果入咗, 你個女返學又近D)可以試下
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-11 09:52
是否下年9月升中?
九龍城區係對女仔有利D. 雖然學位唔多, 但仲有MCS, 聖家同聖羅撒(如果入咗, 你個女返學又 ...
同意!

九龍城區的 BAND 1 中學有些頗具有歷史及略帶歐洲式傳統,我個人較喜歡!

hkpapa852  頗具有歷史及略帶歐洲式傳統: 紅磚屋? 我都like   發表於 15-9-11 11:35

回覆:hkpapa852 的帖子

聖羅撒應該是沙田網,在九龍城得2一3個位

Yanamami   NT7  發表於 15-9-11 22:12

Viman 發表於 15-9-11 22:00
聖羅撒應該是沙田網,在九龍城得2一3個位
聖羅撒的保留位是供九龍城的聖羅撒學校使用,佔中學學位 85%,若保留位用不盡,是留給九龍城乙部派位用,因讀聖羅撒學校的學生多住在學校附近,不少人會留在九龍城升中,不會到沙田升讀聖羅撒書院,故聖羅撒書院供九龍城派位的學位數目未必少。
實際數目隨時遠遠多過3個位。

Yanamami  就算多过三个,点都叫有自己小学部,多極有限~  發表於 15-9-11 22:49

聖羅撒學校只有 106 位小六學生,聖羅撒書院有 89 個保留位,保留位只會給聖羅撒學校的 band 1 及 2 的學生抽。

89/106 =84%
只要聖羅撒學校的 band 1 + 2 的人數少於 84%, 或 有人升了其他學校的自行位,或有人去讀直資,或有人甲部獲派學位,保留位都會用不完。

不是所有聖羅撒學校 band 1 學生都會揀升上聖羅撒書院,保留位用不完,是公開給九龍城學生抽的。

只要有 10 個位剩,加上 2 個非保留位 已和留給沙田的 12 個非保留位數目相同。

如係九龍城区私校band1女仔,相信学校会鼓勵係自行—擊即中或考直資,唔好太依賴乜都控制唔到即大抽獎。留係KL3, 用自行考同甲部抽沙田中学(我諗自行—间沙田—间九龍城中学好d)。

TwinWong  AGREED  發表於 15-9-15 09:03

回覆 misssuet 的帖子

自行想入哪間,才決定哪個網。

引用:+本帖最後由+憫父+於+15-9-11+23:17+編輯+\

原帖由 憫父 於 15-09-11 發表

聖羅撒學校只有 106 位小六學生,聖羅撒書院有 89 個保留位,保 ...
本身九龍城網,即是可在乙部揀聖羅撒嗎?

憫父  可以!  發表於 15-9-13 12:07

引用:Quote:原帖由+憫父+於+15-09-11+發表本帖最

原帖由 qpa 於 15-09-12 發表
本身九龍城網,即是可在乙部揀聖羅撒嗎?
絕對可以。

多謝各位家長的意見

misssuet 發表於 15-9-15 00:09
多謝各位家長的意見
早兩年有人符碌1X志願入聖羅撒, LEE 3 年出生率都仲係低,
所以有机會多人留九龍城, 唔太多人去沙田中學

TwinWong 發表於 15-9-15 09:08
早兩年有人符碌1X志願入聖羅撒, LEE 3 年出生率都仲係低,
所以有机會多人留九龍城, 唔太多人去沙田中學

其實,一直響九龍城區既家長,好多會以為聖羅撒只得 2 - 3 個位,九龍城又多英中位,好多家長心諗無謂博聖羅撒,結果在志願表內先填其他所有 BAND 1 中學,然後才填聖羅撒。

事實上,每年聖羅撒的保留位都好大機會用唔哂,會放出黎成為乙部供九龍城其他學校的學生抽的非保留位,數目隨時有十幾個。

九龍城英中位多過 BAND 1 學生,所以所有 BAND 1 學生都派到位後,聖羅撒有機會仍然有位剩,結果有 d BAND 2 學生會執雞入到聖羅撒。

符碌 1X 志願入聖羅撒是不出奇的,如果睇返我上年的 POST,我上年都有叫 BAND 2 學生揀聖羅撒,結果都係俾人話我靠害,得 2 個非保留位都叫 BAND 2 學生揀,結果真係有人聽我話,入到聖羅撒。

TwinWong   係, 其實早年个B3生碌到入聖羅撒讀都會係好辛苦  發表於 15-9-15 09:45

回覆:憫父 的帖子

Band2 學生入到聖羅撒都未必係好事,如果追唔上學校要求,對學生都來講都係痛苦的。。

elbar    發表於 15-9-16 09:26

想請教, 本身屬沙田區的, 但因為以往感覺聖羅撒已留比小學生佔左好多位, 所以唔敢諗. 但睇以上回應, 其實, 如果自行或乙部選了, 係咪都有機會?

minimon 發表於 15-9-21 16:43
想請教, 本身屬沙田區的, 但因為以往感覺聖羅撒已留比小學生佔左好多位, 所以唔敢諗. 但睇以上回應, 其實,  ...

憫父所講既聖羅撒實際可抽既非保留位可能會多D只適用係選咗升中網係九龍城區既小六學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

即我沙田區唔好博?

minimon 發表於 15-9-21 16:54
即我沙田區唔好博?
沙田區, 正路係B1學生填晒所有中學, 再後補一至兩間二線頭中學, 應該無問題. 所以一定會放埋聖羅撒

minimon 發表於 15-9-21 16:43
想請教, 本身屬沙田區的, 但因為以往感覺聖羅撒已留比小學生佔左好多位, 所以唔敢諗. 但睇以上回應, 其實, 如果自行或乙部選了, 係咪都有機會?
在選擇聖羅撒時,校網在沙田區和在九龍城區會有不同的考慮。

在九龍城區:
- 撒攞撒中學在乙部提供的非保留位只有 2 個
- 九龍城的 BAND 1 學生是必入英中的,因有很多選擇,非直屬小學的 BAND 1 學生多數不會在首五志願博聖羅撒
- 聖羅撒中學保留位差不多可以完全用來取錄所有直屬小學的 BAND 1 及 BAND 2 學生
- 但直屬小學的學生有太多其他選擇,她們部份會入讀直資中學,部份人在自行階段已獲得學位,故此聖羅撒中學的保留位是用不完的
- 直屬小學的學生多住在小學附近,聖羅撒中學對她們來說距離太遠了
- 聖羅撒中學的保留位是留給九龍城的直屬小學,若保留位用不完,保留位會變成九龍城的排保留位
- 因許多家長誤會保留位用不完,會回歸沙田校網,所以一般九龍城的家長都不會博聖羅撒的執雞位
故此,九龍城 BAND 1 及 2 非直屬小學女生有機會執到雞。

在沙田區:
- 聖羅撒在乙部提供 12 個學位
- 沙田只有一間女校
- 沙田的 BAND 1 中學學位多於 BAND 1 人數,不少 BAND 1 學生會較進取
所以沙田的 BAND 1 女生有較大動機博入聖羅撒,執到雞的可能性很低。

YuenBaBa  係自行時入到書院的  發表於 15-9-22 09:25
YuenBaBa  我囡係St. Rose 小學舊生。當年小學部校長係小六家長會曾經提過,以佢所知,小學部未曾係試過有學生係自行   發表於 15-9-22 09:24
c1234  你好!請問在自行時,聖羅撒只會收自己小學的學生嗎?是不是在自行階段,外學生不要浪費自行的quota,選擇其   發表於 15-9-22 00:23

c1234 :你好!請問在自行時,聖羅撒只會收自己小學的學生嗎?是不是在自行階段,外學生不要浪費自行的quota

聖羅撒書院在自行階段會收外校生的。
聖羅撒書院中一有五班,自行位 50 個,不會只收直屬小學學生。

只有培正中學在自行階段只收本校生,但他們在教育局的文件內已清楚註明自行階段只收培正小學學生,外校生根本不能交表。

c1234  謝謝憫父解答。  發表於 15-9-23 00:34
YuenBaBa  我相信書院會利用自行盡量收取其他學校成績優異嘅學生。籍此提升學校本身成績。   發表於 15-9-22 09:29
‹ 上一主題|下一主題