用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄自行?!
go

放棄自行?! [複製鏈接]

小兒只得十分加五分宗教分,其本上希望入讀的學校都沒有機會,那麼是否不用交表去學校呢?還是照交表待他日叩門時取得誠意分?

4    0    0    0

re-yan 發表於 15-9-10 16:46
小兒只得十分加五分宗教分,其本上希望入讀的學校都沒有機會,那麼是否不用交表去學校呢?還是照交表待他日 ...
睇你咁呆(唔好意思), 應該係第一個小朋友啊, 如果係就有20分先啱。
如果係第二名小孩, 兄姐係直/私嗎? 你應該好有經驗啊。

醒目開學勳章 貢獻勳章

前輩分享:自行是但交一間一定唔會入嘅學校,總好過要去edb行一轉
恐龍家

回覆:放棄自行

我都想知。我一直以為無望就放棄。。

小曳人 發表於 15-9-10 17:01
前輩分享:自行是但交一間一定唔會入嘅學校,總好過要去edb行一轉
無知一問, 點解要去edb行一轉?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Vickyblah 發表於 15-9-10 17:04
我都想知。我一直以為無望就放棄。。
怕你最終放棄仲煩過是但交去一間學校咋!
我大仔時都係15分,明知無望,但我交去一間叩門要111嘅學校

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

vinik 發表於 15-9-10 17:08
無知一問, 點解要去edb行一轉?
我都係响呢度睇,最好自行打去edb confirm 放棄自行,但會參加大抽獎嘅手續
簡單d講,你唔去交一次表,edb點知佢住邊?邊個同你收你嘅地址証明?點分配足夠學額响該區?點寄資料你去抽獎?
恐龍家

第一個小朋友有分KA 媽媽, 唔好咁易放棄呀, 呢度好多媽媽初初好似你咁諗KA, 有時諗唔到唔識喺度問人, 好多人會幫到你KA

如果自行唔入表, EDB沒有你小朋友資料, 就不會寄出大抽獎表格及資料給你 !
你要自己去EDB拿表 !

回覆:放棄自行

我覺得就算得0.00001 機會都唔好放。
放棄連些少機會都無。

回覆:re-yan 的帖子

15分已放棄自行,
等大抽獎

引用:前輩分享:自行是但交一間一定唔會入嘅學校

原帖由 小曳人 於 15-09-10 發表
係咪放棄自行,只玩大抽獎,到時只需上edb填表就可以,無其他麻煩?

回覆:re-yan 的帖子

樓主,我個仔得10分咋,我都無諗過放棄,照入心儀果D學校,做父母都係為自己仔女好啫,吾好咁易就放棄!

照交自行,為將來若果要叩門作預備

提提大家,教育局係按照大家自行表格填報既地址去計算各區學額,另外亦會按照此地址寄大抽獎通知書俾你。如果你無將自行申請表交去小學,亦無交番去教育局,你放棄既唔只係自行,係連大抽獎都可能無份。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:放棄自行?!

唔該曬各位!仲以為冇望就唔交添!

好多學校要求叩門時,家長有証明 111 先至有誠意去叩門。唔好因為少分就放棄。如果校長問你當初點解放棄自行揀佢哋間學校時,你會點答?

+3金熱血 貢獻勳章

引用:15分已放棄自行, 等大抽獎 +

原帖由 alienjai22 於 15-09-10 發表
15分已放棄自行,
等大抽獎
唔好咁做,去交一交表又唔會用到你幾多時間.

當係為咗叩門(touch wood) 時以表誠意都好呀.

+3金熱血 貢獻勳章

引用:小兒只得十分加五分宗教分,其本上希望入讀

原帖由 re-yan 於 15-09-10 發表
小兒只得十分加五分宗教分,其本上希望入讀的學校都沒有機會,那麼是否不用交表去學校呢?還是照交表待他日 ...
唔係首名子女?

大嗰個係女同埋小學時讀女校/私校/直資?

醒目開學勳章

回覆:放棄自行?!

其實唔夠分都唔緊要,你照入你心儀果間小學,如果不幸都係抽唔中。甘你叩門果陣就好睇好多,111有誠意分

‹ 上一主題|下一主題