用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村學校
go

又一村學校 [複製鏈接]

校舍超級大,唯擔心會否太多學生同升小程度問題。有無媽咪分享下?

4    0    0    0

回覆:又一村學校

升普通學校我覺得無問題,但要考私立或直資當然要外面學英文,除非家長本身在家裡和小朋友講英文。

又一村是一間環境理想的學劵學校,但一間學券學校,不能和一個月收四、五千元的私校相比,始終學校可運用的資源有相當的差別。和其他學券學校相比,我覺得很不錯。

悠悠110409  Agree.  發表於 15-9-10 22:18

若想小朋友有個愉快放心的幼稚園生涯, 可考慮, 李校長是位非常有心的教長, 雖然學生多, 但她很多細節上都照顧得比其他學校好, 對我們家長也像學生一樣教育, 老師們都很好愛心, 小小問題, 老師都會馬上反映給家長, 校長事事親力親為,我小朋友今年k3, 真的很不捨得, 希望小學都可以找到這樣有愛心,真心為學生的學校.

chansze 發表於 15-9-11 11:49
若想小朋友有個愉快放心的幼稚園生涯, 可考慮, 李校長是位非常有心的教長, 雖然學生多, 但她很多細節上都照 ...
想問考直資私校成績又如何?

我係EK問了好多次, 都無人答到考直/私小學成績點

引用:我係EK問了好多次,+都無人答到考直/私小學

原帖由 peggyhklam 於 15-09-11 發表
我係EK問了好多次, 都無人答到考直/私小學成績點
因為大部分都是抽獎或自行

講真一句..要考直/ 私..唔可能要求一間只係幾百蚊學費既學校可以幫到手...
除非再出去外補..但又一村人數多...我覺得點都有既..只係出唔出名同多定少...

就甘講直/ 私太空範了..

如果為考名校...另作他選吧..
相反為開心..令小朋友鐘意返學..投入既話就唔錯既..
大把名幼都會有人考唔到名校..名校名額有限有邊個唔想?? 但學生數量甘多...一定有d 失敗個案...但有無人係度講又一件事...

作為家長...我認為小朋友鐘意返學..學校老師又對個個小朋友一致我覺得好滿足..

名校往往會有個心態同d 小朋友分level..我都聽過身邊有老師叫自己仔女轉校, 因為程度追唔上...如果係甘你又會點呢??

引用:如果為考名校...另作他選吧.. 相反為開心..

原帖由 soso3509 於 15-09-13 發表
大把名幼都會有人考唔到 ...
無錯,名幼或非學券學校都有再細分,不是每間都有很高的成功率,只不過家長們都很有責任心和客觀,不會唱衰學校。而事實上很多學校都是幾千人考百幾個位,成功和失敗最主是看學生的表現,而小朋友的性格是一個重要因素。

引用:如果為考名校...另作他選吧.. 相反為開心..

原帖由 soso3509 於 15-09-13 發表
大把名幼都會有人考唔到 ...
我親戚都想轉其他幼稚園,可惜全部得waiting,得又一村offer,唯有接受,她說開學後,覺得老師好,只擔心考不到直資/私小

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-09-13+發表如

原帖由 gigiwin888 於 15-09-13 發表
我親戚都想轉其他幼稚園,可惜全部得waiting,得又一村offer,唯有接受,她說開學後,覺得老師好,只擔心考 ...
我見又一村都幾深,一開學唔係教人、日、月呢d,係認d好深既字。我諗程度應該ok

校長又積極,聽講課程係比前幾年深。升小支援好似幾充足。

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-09-13+發表如

原帖由 gigiwin888 於 15-09-13 發表
我親戚都想轉其他幼稚園,可惜全部得waiting,得又一村offer,唯有接受,她說開學後,覺得老師好,只擔心考 ...
無得擔心..讀左名幼都唔一定考到名小..(其實直私範疇都好大..唔知你地所講既係咩level)
不過名校真係甘緊要嗎??講出來威d 定真係認為岩自己小朋友???唔係人地讀得好同讀得到就係岩自己果個...

若然幼稚園都未必考到..就更加要諗下問題係邊..家庭影響小朋友既唔止係背景..仲有身教, 性格等等..但讀得開心既話..小朋友改變左..可能對考小學有幫助..
仲有..大把人讀到去名小又點..到中學一關又可能會比人西左出泥..邊有得諗甘多..盡力做到最好就可以了..
讀又一村一樣可以去考名校..視乎心態, 小朋友性格, 至於學術就睇要求喇...或者過多兩年..會收到你地好消息係..讀又一村都考到心水學校呢..係咪..教育同自理一樣唔可以單靠學校, 放學返到屋企唔理既話都一樣無用架..比心機啦

shersiu  認同  發表於 15-9-21 17:58

不過我入左小一fb group,真的冇乜又一村幼稚園考到直/私,唔好怪我甘坦白,可能家長大多係玩大抽獎,一係就不入group報喜囉。

最後,只要家長覺得佢地子女適合讀便可。

其實真係睇你求乜,又一村一定不是谷的學校,是一間happy school,我女讀得好開心,其實考直資及私小,depend on個小朋友既presentation,其實反而你要清楚你小朋友的性格,如果他是內向,考直資私小及叩門也死緊,不如你好好操練下你小朋友,出面有好多練presentation既班可以學的.

只可以話家長們唔及私幼既咁熱衷報直私,而入直私率係真係唔高既,如單靠學校去考直私,除非小朋友好outstanding,否則機會唔會好高,因為又一村始終唔會好似LH嗰d咁進取
至於入津校,我小朋友剛入一線津校,程度能力係絕對應付到,我見其他更happy既幼稚園既小朋友係功課時間默書方面都要再適應

請問2014-2015又一村學費及雜費如何?

引用:不過我入左小一fb+group,真的冇乜又一村幼

原帖由 peggyhklam 於 15-09-14 發表
不過我入左小一fb group,真的冇乜又一村幼稚園考到直/私,唔好怪我甘坦白,可能家長大多係玩大抽獎,一係 ...
仲有d 可能住附近呢..抽既話學校都唔差丫..
唔洗特登考..可能又無謂講..

引用:只可以話家長們唔及私幼既咁熱衷報直私,而

原帖由 yobyo 於 15-09-20 發表
只可以話家長們唔及私幼既咁熱衷報直私,而入直私率係真係唔高既,如單靠學校去考直私,除非小朋友好outsta ...
其實我都覺得程度都ok.. 返定頭一星期學已經開始每日有功課..我初初仲諗happy到起碼下學期先有功課

‹ 上一主題|下一主題