用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 開學了,小一及小二同學仔課程有沒有調整程度? ...
go

開學了,小一及小二同學仔課程有沒有調整程度? [複製鏈接]

聽說這兩年改課程後,高小生壓力很大,我今年考小一,身邊朋友都說不報了,因為學校谷不得法,這都是我們校外人的一般印象,我想問問現讀的家長,有沒有些東西可以分享?我知道是初開學,但想逐步知道學校的課程,家長們的睇法。謝謝!
   4    0    1    0

回覆:開學了,小一及小二同學仔課程有沒有調整程度?

我仔仔是小一,高幼上的,暫時ok,可能剛開學啦,尋日叫做多d功課,都係2張工作紙,加英文功課,小朋友1小時內可以自行完成。而且咁耐以來都無乜抄寫功課,只寫過5個詞語,每個三次。英文默書範圍派左,的確比外面多和深,但老師俾左2星期有多嘅時間準備,我覺得都夠時間溫習。中文老師亦講左如果要默書,會早一星期通知。每科嘅作業,大部份老師會收起,小朋友唔洗背住返學,音樂書亦可以留校,減輕書包重量。另外今年轉了2測2考,雖然全計分,但全部都喺長假期前完成,大人同小朋友喺長假期可以輕鬆一吓。

回覆 maymay321 的帖子

I think you better wait for more comments, especially comment form those parents in P3 or above.
Since P1 just start this month and nothing can see from P1(honestly).

希望多些各級現讀家長一起分享,課程深,我覺得不是問題,但超越大部份孩子的能力,就是最大擔心。這兩年的突變,嚇怕了好多父母,希望學校會認真檢討,有具體調適,令各級小朋友展翅高飛。

小一生暫時仲係honey moon階段...

小二也honeymoon ing, 冇乜功課😊

回覆:cyhh 的帖子

學校一直也不多抄寫功課,我很喜歡這一點。

karen55407    發表於 15-10-17 23:22

引用:學校一直也不多抄寫功課,我很喜歡這一點。

原帖由 feiji 於 15-09-11 發表
學校一直也不多抄寫功課,我很喜歡這一點。
Yes 今年更少,每個詞語只抄三次

準小一家長,如果你只從功課量去睇,是看不透學校課程的,如果可以,看看他們的試卷再決定吧。俾個hint你,很多用家也是在外補習,有些更甚是小一已跳級識做小三的練習。如果你認同你小朋友的知識是要在補習班裏得到,又同時你小朋友可以keep在頭40%之內,可考慮一試。

非常同意要看學校課程

回覆:wchnyl 的帖子

無疑上年學校的改革實在太失敗了。 學校本應想留強汏弱,但最後令到成績出眾的學生又走, 成績中上的學生又走(已知每個班級都走了幾個, 二年級更走了不少於8個) , 但成績唔達標的學生,因成績表唔靚仔走唔到。

我相信經過上年學生的大逃亡,學校同校長應該會好好反思, 今年應該唔會咁急進狂迫學生同家長, 但課程就一定唔會淺。如果心儀高主教,你就一定要清楚小朋友係唔係可以承受到壓力。

現在高小的競爭係很大,小朋友成績很好。 你必須要有心理準備你小朋友平均分有80分時都只係bottom 10,係升唔番中學部。但如果你小朋友學術成績優秀,那麼高小就係你的踏腳石向男拔,女拔,st.paul 男女, St.jo. 進發,因為高小的高材生都成功轉向這些神校升讀。

其實你可以試考 ,到佢真係收你時, 再考慮都未遲。

謝謝大家的分享!我有報考,但身邊朋友說高小已非2年前的高小,所以係好擔心的。我小朋友未必考到,但大家的意建可以給未來考的高小的家長,有點指引,心中有個預算。因為有高小offer的,應該也有能力取其他學校offer,希望大家繼續分享!

回覆 wwlylo 的帖子

高主教學D高材生今年派OK!

皇仁(6),  香港華仁(5),  聖保羅書院(5),  聖保祿中學(3),  喇沙(2),  中華基金(6),  聖士提反書院(2),  保良局羅氏基金中學(2),  聖馬可(2),  男拔萃(1),  聖保羅男女(1),  聖若瑟(1),  協恩(1),  聖士提反女子(1),  林護(1),  庇理羅士(1),  陳瑞祺喇沙(1),  英華書院(1),  嘉諾撒聖心(1),  高主教書院(76)

引用:回覆+wwlylo+的帖子 高主教小學D高材生今

原帖由 wchnyl 於 15-09-13 發表
回覆 wwlylo 的帖子

高主教小學D高材生今年都派OK!
派得好好喎

最新資料應該係咁

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

當然沒有人質疑高主教的成績,只是這兩年突變做成太多社會迴響。這些成績都是屬於前朝的。只是怕這兩年的課程改動,令入讀後屬中游的孩子,只怕高不成低不就,讀到失晒自信,轉校又不害易,怕選錯校害了孩子........教育孩子,除了亮麗成績,其實還有很多東西。

回覆 BigShark 的帖子

請問可以看看小一的考試巻嗎? 可以PM給我們看嗎?

另外, 聽說好像是40人一班, 小朋友學習有沒有困難呢?

回覆 wu_ho_yan 的帖子

今年小一係4班37人,1 班38人。當中有1 / 2 個開學之後有其他學校call 後補已經走咗。高記係不會派考試卷給家長回家睇,但小朋友考試後老師會上堂時對卷及大概講番下D試卷比學生睇(但好似中文聆聽不會對卷)。
另外,我識朋友的女兒讀聖心私校,她讀的小一班係40人一班。

引用:回覆+wu_ho_yan+的帖子 今年小一係4班37人

‹ 上一主題|下一主題