用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 怪獸家長
樓主: wonglily
go

怪獸家長 [複製鏈接]

引用:我都試過三遷,因為學校唔合佢,我又見一D

原帖由 wonglily 於 15-09-10 發表
我都試過三遷,因為學校唔合佢,我又見一D家長明知唔合適自己小朋友都唔轉,一味抱怨,噤仲唔好。 ...
totally agree

引用:+本帖最後由+long0+於+15-9-15+12:42+編輯+

原帖由 long0 於 15-09-15 發表

呢種希望不勞而獲的寄生獸形家長

其實我都見一些小朋友其實在某方面係有才華,但得不到父母支持,而白白浪費了,很可惜。我的小朋友又出始彈琴了,升中後學規定學一種樂器,佢選番鋼琴,跟了一位新老師幾個月,老師用心,要佢彈歌要有感情,佢開始肯主勳自己練歌。

一屋證書,冇張教做人、好食好住,成十歲人蝦都唔識自己食、一年父母帶去幾次旅行... 我唔知呢D教育係咪叫怪獸,但我一定唔會咁教仔女囉。\

無論時代點變,有D核心價值係不變的!

Fado 發表於 16-1-28 17:18
一屋證書,冇張教做人、好食好住,成十歲人蝦都唔識自己食、一年父母帶去幾次旅行... 我唔知呢D教育係咪叫 ...
關拿旅行咩事呢?好食好住又關怪唔怪獸咩事?

王家爸爸  另類怪獸   發表於 16-2-23 09:08

我見過有家長幫埋個仔找工,預估埋見工會考埋問題。好在佢仔好易操控,考試成績仲好好。

回覆 samsam123321 的帖子

好食好住唔關怪獸事,但教到個仔十歲人都未識食蝦,9歲都未識自己沖涼,食條菜都要用把較剪剪... 除左一屋證書、一年去幾次旅行外,基本生存技能都冇... 咁既教育,我唔覺得唔係怪獸囉
仲有,我地個年代,敢問大家第一次出國旅行係幾歲? 十歲人未夠去勻大半個地球,大個仲有乜好追尋?

世界係變左,但我總覺得為人父母,即使經濟條件幾充裕都好,有D核心價值及成長歷練係要讓小朋友知的。

個人意見,不喜勿插

王家爸爸  好食好住本身也唔係問題,但係教到小朋友無自理能力就問題大啦。  發表於 16-2-23 09:13
王家爸爸  旅行本身係好事,但係無利用去旅行既機會,令小朋友學到野,就唔係太好啦。   發表於 16-2-23 09:13
Cello093    發表於 16-1-29 15:36
cdefg2333    發表於 16-1-29 10:22

回覆:Fado 的帖子

你能否分享你的核心價值!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

記得小時候家裏會養雞等過節。然後阿媽會劏雞。我學不了這技能。
另外有否留意,西餐好少成條魚上?知道點解嗎?
世界真係變左,小朋友多人服侍,懶左。但有些技能大個左就會識,也可能不是家長特登咁樣不教,也可能有些原因要咁做,外人也只睇到表面。
聽說阿爺還會劏豬,我就不敢學了!

del.....

del.....

正因為社會變化太大,一切可以幾秒間由一變十,由十變零,為人父母一定要讓仔女學識應有生活技能、學會惜福、自強、不自私、有同理心、幫助別人、待人接物... 個人認為這是屬於為人的核心價值,喺任何條件下也不懼變化的條件。

舉例:小朋友要食雪糕,要買我只會買雀巢,一定唔會買Haagen Dazs,唔係因為買唔起,係要讓佢知:一個斗零都未識賺的小朋友,有雪糕食已經比世上好多小朋友幸福,應該好感恩。邊個唔知Haagen Dazs好味D,等佢第時大個搵到錢,自己有能力時再去追尋... 個人認為:給童年一點留白,長大才有探索人生的動力。

純分享,愈打愈多,見諒

王家爸爸    發表於 16-2-23 09:13
YDLFATHER    發表於 16-2-20 23:38

Fado 發表於 16-1-29 07:23
回覆 samsam123321 的帖子

好食好住唔關怪獸事,但教到個仔十歲人都未識食蝦,9歲都未識自己沖涼,食條菜 ...

最嬲就係同長老食飯, 阿女自己mok緊蝦殼, 係論盡D(佢得6歲咋), 但都係努力緊, 但99就好大聲响對面大叫「你幫佢mok蝦啦」!!!!!!! mg:" />
成個大堂都聽到 我只回咗句:唔識mok就唔好食。
不過, 事後覺得咁樣同99講嘢好無禮貌。

samsam123321 發表於 16-1-29 10:38
記得小時候家裏會養雞等過節。然後阿媽會劏雞。我學不了這技能。
另外有否留意,西餐好少成條魚上?知道點 ...
我細個時同你一樣, 阿媽識劏雞的, 仲有養住條鯉魚整薑葱屈鯉。

不過, 實在太可怕了, 所以學唔嚟。大女細個時鯁魚骨入咗兩次急症室, 細女從家姐既經驗中學習, 食魚好小心, 歲半就已經識lue魚骨了。

little_yolky 發表於 16-1-29 12:45
最嬲就係同長老食飯, 阿女自己mok緊蝦殼, 係論盡D(佢得6歲咋), 但都係努力緊, 但99就好大聲响對面大叫「你 ...
因為孫是用來縱的

王家爸爸    發表於 16-2-23 09:14

用得着就好

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-1-29+12:45+

原帖由 Fado 於 16-01-29 發表
因為孫是用來縱的
我覺得咁講好不負責任!要教好孩子做長輩的誰也不應縱!愛可以有好多方法表達,但絕不是縱

小木偶媽咪 發表於 15-9-11 07:19
話知人哋講咩,怪獸咪怪獸囉,
我養女又唔使人地養,我有我選擇,
一句講晒:關人鬼事!講完

唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

引用:Quote:原帖由+Fado+於+16-01-29+發表因為孫

原帖由 Acatmom 於 16-02-22 發表
我覺得咁講好不負責任!要教好孩子做長輩的誰也不應縱!愛可以有好多方法表達,但絕不是縱

...
我地細個時父母好嚴,有乜差錯都虅條侍候,有時父母仲對我地「男女混合雙打」。但佢地而家湊孫就完全放縦。我問阿媽點解會咁大分別?佢話:「我成個星期只見佢一兩次,我冇理由令佢討厭我喎,教仔梗係留返俾你兩公婆做啦!唔關我事」

little_yolky  伯母好幽默,又好老實  發表於 16-3-2 10:00

Acatmom 發表於 16-2-22 18:38

...
如果你不相信, 我只能夠話你太幸福了. 我認識既爺爺嫲嫲外公外婆輩, 9成以上都係"寵"小孩, 剩番個1成係乜都唔理. 佢地會教嗎? 如果有的, 恐怕果批係怪獸家長試驗型.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題