用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 怪獸家長
go

怪獸家長

亞聖母親一直被專崇為母親典範,孟母現在都被稱為怪獸家長,唔通而家所有B1A嘅家長大部份都係,B3C就無乜怪獸家長,噉你哋點做?

引用:亞聖母親一直被專崇為母親典範,孟母現在都

原帖由 wonglily 於 15-09-10 發表
亞聖母親一直被專崇為母親典範,孟母現在都被稱為怪獸家長,唔通而家所有B1A嘅家長大部份都係,B3C就無乜怪 ...
現在係香港女仔,就叫港孩
係未嫁,巳叫剩女
係中年女子,叫人中女

可需理會呢!只要做好自己,教導孩子,只要不偏離便可。

王家爸爸  好少外街既男仔叫宅男   發表於 15-9-10 09:24

我都試過三遷,因為學校唔合佢,我又見一D家長明知唔合適自己小朋友都唔轉,一味抱怨,噤仲唔好。

「為孩子不為面子」,只要自知出發點為孩子,不用理會別人抨擊,大作家出書聲討廣大家長為怪獸家長,她自己又何嘗不怪獸?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-9-10 12:17
「為孩子不為面子」,只要自知出發點為孩子,不用理會別人抨擊,大作家出書聲討廣大家長為怪獸家長,她自己 ...

其實每一個孩子都不樣,若果認為一個方法,一間學校是否完全合適,當孩子漸長大,能力日高,你唔比機會佢,錯過最佳時機,已後都唔再有下次,我見唔少,本來能力很高的小朋友,迷失。

醒目開學勳章

回覆:怪獸家長

話知人哋講咩,怪獸咪怪獸囉,
我養女又唔使人地養,我有我選擇,
一句講晒:關人鬼事!講完

tsangnamnam    發表於 16-9-13 00:27
LUCKYO    發表於 15-9-11 14:17

小木偶媽咪 發表於 15-9-11 07:19
話知人哋講咩,怪獸咪怪獸囉,
我養女又唔使人地養,我有我選擇,
一句講晒:關人鬼事!講完
看過你的叩門分享,獲盒良多 ,就憑你的分享,我就幫了一個街坊選校,到現在他們仍感激我們。我們亦獲這裹一些家長意見。非常感謝。

joyjoyparent    發表於 16-1-7 22:32

「為孩子不為面子」,只要自知出發點為孩子,不用理會別人抨擊,大作家出書聲討廣大家長為怪獸家長,她自己 ...
為孩子不為面子

大家都會認為自己係為咗孩子好的。

程度比孩子高既學校 <===  為你好啊, B1 %高啊, 人望高處啊
迫滿補習/學習班 <=== 為你好啊, 人哋周身刀, 你乜都唔識, 升中蝕底啊
乜都唔理唔學 <=== 為你好啊, 想你有快樂童年, 唔想迫你啊
不斷做練習練習練習 <=== 為你好啊, 呈分差一分會落地獄啊, 入唔到B1啊

curly    發表於 16-1-21 11:36
joyjoyparent    發表於 16-1-7 22:32

小朋友反而不會為幾分唔開心,當年小朋友告訴老師,我沒有100分,這1條我錯了。因為不同老師教同一級別,己宣佈全級唯一100分的學生是她教出來,現在不是,那些怪獸老師才可怕。可能一些想拿成績的老師比家長更可怕,(其實為地區邨校)。當各人指向家長時,有否想過學生的學習環境,同學之間的問題,一個两年中英數常最高分的學生,出外比賽又獲獎無數的學生,在預演時因為不停上台準傋,被同學報以噓聲,一個小學二年級的學生,會承受多大壓力,班主任為求教出全校精英,向一個小二生要求100分98分仍要進步,若沒有進步,還會處罰,那才可怕。不要以為B2成續的小學不會 ,正因為求表現出眾。無以為家長會要求小朋友降級比賽,我小朋友的鋼琴老師就這樣要求,令我小朋友,對學琴失去興趣,而放棄學習,強摘的瓜不甜。適時安排。(因剛看了學生自殺的新聞)

sai1031  當年數學小測30/30但有半班唔合格,全班重測同一份數,第二次27/30,老師寫手冊仲歷歷在目「貴子弟數測退步   發表於 16-1-17 17:14

醒目開學勳章

引用:Quote:小木偶媽咪+發表於+15-9-11+07:19+話

原帖由 wonglily 於 15-09-11 發表
看過你的叩門分享,獲盒良多 ,就憑你的分享,我就幫了一個街坊選校,到現在他們仍感激我們。我們亦獲這裹 ...
用得着就好

家長可以細心留意孩子性格、喜好、能力及强弱項,揾同自己有相同理念,適合自己“风格”既学校~為孩子定个reasonable target, 並適時調整,掂既,順勢推一推;唔掂既,扶—扶,最忌望住人地仔女,就幻想自己果个可以点点点。家長係做个把关工作。

王家爸爸    發表於 15-9-15 09:11
wonglily  我絕對認同。  發表於 15-9-12 09:02

當年小朋友幼稚嘅同學,參加咗幾多不同嘅課程,而佢小朋友又可以處理到,最後小學入咗陳守仁,我覺得家長同小朋友都叻 ,唔會覺得佢哋係怪獸。

她是恐龍,絕種了!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我小朋友從小就養成良好的生活習慣. 讀書做功課就像每天按時吃飯睡覺一様, 是生活的一部分, 我從沒給過壓力, 自己開心就好,  今年升中上BAND 1A校:dadday:

我發現D人自己唔理仔女,但見到人地仔女教得好,就話人係怪獸,一係虎媽,咩道理?

YDLFATHER    發表於 15-9-20 23:38
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

呢種希望不勞而獲的寄生獸形家長
渴望子女成材又怕付出
經常出現紅眼症見國內父母早去兒童早當家能獨當一面非常羨慕
(其實佢地死咗個仔都會獨當一面)
見人重視子女教育 怕自己唔付出比人睇少
就話人怪獸 虎媽
只係希望減低
外間話佢地無家教
唔識教仔的指控而已

我係哥斯拉亦唔介意無面
生個仔出黎 唔盡力扶助
不如唔好生
養不教、父之過
而教 重中之重是身教
中間過程無須向人交代(自己知 仔知 足爾)
能教好子女的已是成果

那些不懂付出(金錢,時間,心力)的父母 識條鐵咩

joyjoyparent    發表於 16-1-7 22:35

long0 發表於 15-9-15 11:46
渴望子女成材又怕付出
經常出現紅眼症見國內父母早去兒童早當家能獨當一面 ...

引用:+本帖最後由+long0+於+15-9-15+12:42+編輯+

原帖由 long0 於 15-09-15 發表

回覆 long0 的帖子

回覆:怪獸家長

現在的社會是殘酷的,這些被標籤為怪獸的家長為了子女的未來付出的比任何人都多,但是沒有人去譴責現實社會的不公,反而去譴責護子心切希望盡自己最大努力去幫助子女適應社會的家長,真是悲哀。我覺得應尊重每個家長的努力,不過家長也需要根據自己子女的情況因人施教,講究方法才能事半功倍。

YDLFATHER    發表於 16-2-20 23:33