用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 2 歲半可以做專注力不足評估嗎?
go

2 歲半可以做專注力不足評估嗎? [複製鏈接]

我囡兩歲, 岩岩開始返N 班, 老師話佢比較專注力弱, 又唔聽指令, 叫佢做野要同佢講好多次先肯做, 有時又唔應人, 返學又行黎行去, 我好擔心佢有問題, 佢咁細個應該做評估未呢? THANKS!!!!!
   0    0    0    0

mrschangc 發表於 15-9-9 17:52
我囡兩歲, 岩岩開始返N 班, 老師話佢比較專注力弱, 又唔聽指令, 叫佢做野要同佢講好多次先肯做, 有時又唔應 ...

小朋友3,4歲開始才發展專注力,所以兩歲係check唔到,平時什麼人照顧囡囡?生活作息如何?自己著手教下自己個小朋友先,同埋多同老師溝通,問下老師有無意見如何教導及改善.

wan_sosin 發表於 15-9-9 23:22
小朋友3,4歲開始才發展專注力,所以兩歲係check唔到,平時什麼人照顧囡囡?生活作息如何?自己著手教下自己個 ...
唔該哂你.... 平時返學後係婆婆湊, 但佢都係食完野玩一陣就訓覺, 跟住我就自己湊返, 我已經日日都提住佢, 唔好唔睬人呀, 人地叫你, 你要問咩事呀, 咁先有禮貌架, 一日講不下數十次... 佢都係唔睬人, 有時同佢講野都無咩反應, 都唔知佢聽唔聽到..... 唉...... 老師淨係話有D 小朋友係咁架, 可能返學未習慣個規律, 話要再觀察多一兩個月先, 但我覺得老師D 語氣好似成班得我個囡係咁咁....

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-9-9+23:22+小朋

原帖由 mrschangc 於 15-09-10 發表
唔該哂你.... 平時返學後係婆婆湊, 但佢都係食完野玩一陣就訓覺, 跟住我就自己湊返, 我已經日日都提住佢,  ...
佢得兩歲,無咁快明白。
要注意,對小朋友說話,要用正面言詞,即是"你要點點點…"
不要說"唔好點點點…", "唔好唔…"呢D就更難明白。
係屋企,同佢做模擬遊戲,角式扮演,父母一齊做比佢睇,例如一個做老師,一個做囡囡,見面如何打招呼,而後叫囡囡試下,做到要讚,做唔到千奇唔好話佢,話我哋第日再玩過,用公仔玩都可以,小朋友會鍾意。
要經常玩,唔好諗玩幾次就小朋友就完全做到,而有耐性。
是否得你個女咁樣,其實無所謂,每個小朋友都有要成長地方,繼續留心佢嘅發展,有需要可以問返健康院。

wan_sosin 發表於 15-9-10 10:34
佢得兩歲,無咁快明白。
要注意,對小朋友說話,要用正面言詞,即是"你要點點點…"
不要說"唔好點點點…",  ...
明白, 其實我都知講野要正面D, 我盡量都會提自己唔好講唔好咩唔好咩, 但有時一下講左, 一下唔記得又會用被動語法, 我會努力再改善下, 唔該哂你~~

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-9-10+10:34+佢

原帖由 mrschangc 於 15-09-11 發表
明白, 其實我都知講野要正面D, 我盡量都會提自己唔好講唔好咩唔好咩, 但有時一下講左, 一下唔記得又會用被 ...
講說話真係要練習下,甚至要寫低要點講先去講。
加油!

引用:我囡兩歲,+岩岩開始返N+班,+老師話佢比較專

原帖由 mrschangc 於 15-09-09 發表
我囡兩歲, 岩岩開始返N 班, 老師話佢比較專注力弱, 又唔聽指令, 叫佢做野要同佢講好多次先肯做, 有時又唔應 ...
我仔仔26個月都係咁 而家都未識講野
返N班老師話佢走嚟走去 唔太聽指令 叫我留意下

‹ 上一主題|下一主題