用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48校網1-1-1之選
樓主: JoeyPC
go

48校網1-1-1之選 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+奥脫福+於+15-09-14+發表本帖

原帖由 OLBB 於 15-09-14 發表
我係過來人,今年好多間都要睇你係咪111,兩間兆強我呀女都有in,但好明顯佢in 111既內容同無填佢地係有分別 ...
你意思係111會in得容易啲

lolonorna 發表於 15-9-15 23:24

但其實我意屬德兆,如果我自行揀藍循,而又好好彩入到,咁我咪連抽德兆既機會都冇?

咁你認為實抽到既,我都無乜野好講,只能祝妳好運!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

心儀既唔抽過點會心死。
預左抽,就要準備定叩門。

回覆:JoeyPC 的帖子

兩間兆強面試內容係唔同,平兆易啲,德兆深啲,另兩間見填111同無填111都有分別,你填111問得長盡D ,同見埋校長機會高D,唔 填111都有得in ,但題目較簡單,好似求其應付下你咁(隨非你小朋友有好
多獎項)

引用:Quote:lolonorna+發表於+15-9-15+23:24+但

原帖由 奥脫福 於 15-09-15 發表
咁你認為實抽到既,我都無乜野好講,只能祝妳好運!
我唔係覺得實抽到,而係德兆先係心儀,唔想連抽既機會都冇

lolonorna 發表於 15-9-16 12:42
我唔係覺得實抽到,而係德兆先係心儀,唔想連抽既機會都冇
你仲有2年時間慢慢諗,夠你信埋教攞多基督教個5分

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-16 12:56

你仲有2年時間慢慢諗,夠你信埋教攞多基督教個5分

德兆個宗教分天主教都得,在聖公宗打工又得,唔使一味得做校工咁dry。

(當然做校工就成為必收生)

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

聖愛德華未必假,藍田人多,同埋2014年本來學位係125個,去到最後抽獎先成區48網細班變大班,佢响果陣黎講都係超收架,有啲驚谷家長好心儀呢間架

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+奥脫福+於+15-09-14+發表你的

原帖由 lolonorna 於 15-09-15 發表
但其實我意屬德兆,如果我自行揀藍循,而又好好彩入到,咁我咪連抽德兆既機會都冇?

...
點解你心儀係德兆自行唔寫佢而寫藍循呢?你藍循自行幾多分呀?

回覆:48校網1-1-1之選

其實愛德華自行收爆一D都唔出奇,刻校紮根藍田近半個世紀,有舊生分嘅多過兆强一倍(因為無拆校,上下午班合計),而且都有好多藍田家長明白就近上學嘅好處,想近D返學,又唔想入兆強同藍循,驚學術太強小朋友追得辛苦,近近地唯有揀愛德華,學術唔太差,希望讀得輕鬆D。

引用:Quote:原帖由+lolonorna+於+15-09-15+發表

原帖由 kk80400 於 15-09-17 發表
點解你心儀係德兆自行唔寫佢而寫藍循呢?你藍循自行幾多分呀?
其實我未報的,我藍循20分,德兆得15分。因為心儀德兆,所以考慮緊放棄藍循,直接報德兆

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kk80400+於+15-09-17+發表點

原帖由 lolonorna 於 15-09-17 發表
其實我未報的,我藍循20分,德兆得15分。因為心儀德兆,所以考慮緊放棄藍循,直接報德兆

...
比著我係你自行會報藍循,因為20分都會有機會,如果抽唔到大抽獎你咪再填返德兆,然後叩門德兆問你點解自行唔選佢,你都可以話比佢知藍循有分,所以自行焗住選佢,如果自行好彩藍循中,咪等6月試下叩門入德兆囉

引用:Quote:原帖由+lolonorna+於+15-09-17+發表

比著我係你自行會報藍循,因為20分都會有機會,如果抽唔到大抽獎你咪再填返德兆,然後叩門德兆問你點解自行 ...
意思即係如自行藍循收咗,仍可於六月份扣門德兆?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kk80400+於+15-09-17+發表比

原帖由 lolonorna 於 15-09-17 發表
意思即係如自行藍循收咗,仍可於六月份扣門德兆?
係呀 註冊埋都可以叩門,只需要問返藍循拎返註冊証就得

引用:Quote:原帖由+奥脫福+於+15-09-14+發表你的

原帖由 lolonorna 於 15-09-15 發表

...
你個情况... 最好填111藍循, 真係派咗入藍循...
之後都可以去叩德兆, 至少有藍循揸手。。如果派唔到藍循... 但你填111有得in。。。 第一輪填藍循20 分成功机會率高d. ..,好過填徳兆浪费咗个機會。。。 第二輪太多人會寫徳兆...........命中率低呀但都會有幸運兒嘅

lolonorna 發表於 15-9-17 13:49

...
咁又係既 藍循上年都有唔少炮灰, 要20分3條1加叻既小朋友先叩得番, 不過平兆 係睇能力, 既使唔放111都會IN到, 簡單一句, 放乜都要TRAIN好自己小朋友先

引用:Quote:原帖由+lolonorna+於+15-09-17+發表

係呀 註冊埋都可以叩門,只需要問返藍循拎返註冊証就得
請問到時取翻註冊表麻煩嗎?有咩手續.謝謝

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kk80400+於+15-09-17+發表係

原帖由 19811127cw 於 15-09-24 發表
請問到時取翻註冊表麻煩嗎?有咩手續.謝謝
我朋友試過,只需要同校務處講就得,唔難,需時就間間唔同

引用:Quote:原帖由+19811127cw+於+15-09-24+發表

原帖由 kk80400 於 15-09-24 發表
我朋友試過,只需要同校務處講就得,唔難,需時就間間唔同
謝謝你的答案

‹ 上一主題|下一主題