用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20 分的定義
go

20 分的定義 [複製鏈接]

醒目開學勳章

呢幾曰睇大家既討論,係咪假設有宗教既學校,20分要抽既話,舊生(但冇宗教)既20分係大機會過首名加宗教既20分?

請指教,謝謝

1    0    0    0

回覆:LPN 的帖子

不是的!

回覆:20 分的定義

如果要咁做,其中一樣轉做三分已經達到呢個效果,唔需要增加行政工作負擔啦。

醒目開學勳章 王國長老

機會一樣

回覆 LPN 的帖子

學校話事,若同樣係 20 分,佢想收邊個就邊個,無理據可言

引用:回覆+LPN+的帖子 學校話事,若同樣係+20+

原帖由 mayyylai 於 15-09-09 發表
回覆 LPN 的帖子

學校話事,若同樣係 20 分,佢想收邊個就邊個,無理據可言 ...
咁應該係小朋友個名改得正

回覆 LPN 的帖子

學校話事,若同樣係 20 分,佢想收邊個就邊個,無理據可言 ...
EDB講明係抽,一係EDB幫佢抽、一係學校自己抽。講真,走後門就到叩門時名正言順入啦,點會咁白痴係呢個時候俾人捉痛腳?

當啲校長白痴咩

醒目開學勳章

謝謝各位

回覆 LPN 的帖子

唔係教署抽籤咩? 係學校話事?

回覆 polliebb 的帖子

回答 (6) 由學校自行分配的學位分為兩類﹕  (甲) 供有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職 的申請兒童的學位。凡屬此類別的申請兒童,必獲 取錄。  (乙) 學校會根據「計分辦法準則」甄選不屬於(甲)類的 申請兒童,以申請兒童的得分多少,決定取錄的先 後次序。當同分申請兒童的人數超過學校自行分配 學位的剩餘學額時,學校應以隨機方式決定同分申 請兒童的取錄次序;學校可自行抽籤,或把申請交 由教育局中央處理
咁大家會覺得學校會自行抽籤定由教育局中央處理呢?

回覆 sorman 的帖子

冇人話走後門,不過同樣係 20 分的話,學校可自行抽籤。

以下純粹個人意見:

過來人身份,舊年 20 分抽,唔入,但睇番學校抽嘅號碼,全部係我之前,不過我真係好遲先交表,原因係唔想請咁多假,剛巧直資 interview,所以一次過放,點知

唔知有冇關係,真的是個人意見,不喜勿插!

引用:以下純粹個人意見:過來人身份,舊年+20+分

以下純粹個人意見:

過來人身份,舊年 20 分抽,唔入,但睇番學校抽嘅號碼,全部係我之前,不過我真係好遲 ...
你唸多咗,我唔覺得學校甘得閒抽起你份form囉

回覆 sissysze 的帖子

佢唔係抽起我份 form,而係佢順號碼收生,我咁遲交,所以咪入唔到囉,不過都係我估啫

引用:回覆+sissysze+的帖子 佢唔係抽起我份+for

佢唔係抽起我份 form,而係佢順號碼收生,我咁遲交,所以咪入唔到囉,不過都係我估 ...
關乜事,我當年排頭十個交神校,咪一樣掉入咸水海,呢啲嘢唔係first come first serve, 如果係我一定一個月前係學校門口紥定營

mayyylai 發表於 15-9-9 21:44

佢唔係抽起我份 form,而係佢順號碼收生,我咁遲交,所以咪入唔到囉,不過都係我估 ...
有人就有人事!如果係學校自己抽嗰D,假設有個係同學校有關係嘅重量級人物嘅小朋友,你估佢洗唔洗抽?會唔會抽唔到?

little_yolky  一定有可能抽唔到,但佢會咁叩門階段入。  發表於 15-9-11 10:20
mayyylai    發表於 15-9-10 09:51

引用:Quote:原帖由+mayyylai+於+15-09-09+發表回

原帖由 sorman 於 15-09-09 發表
EDB講明係抽,一係EDB幫佢抽、一係學校自己抽。講真,走後門就到叩門時名正言順入啦,點會咁白痴係呢個時候 ...
想俾個like你

引用:以下純粹個人意見:過來人身份,舊年+20+分

以下純粹個人意見:

過來人身份,舊年 20 分抽,唔入,但睇番學校抽嘅號碼,全部係我之前,不過我真係好遲 ...
坦白講,學校係有權「抽」頭果幾十個交差的。但話分兩頭,咁嘅學校值唔值得入,又係另一個問題。

我想抽果間學校有宗教,不過我地自己唔信無特別去拿果5分
奇怪系間學校明明基督教,自行收form寫基督教/天主教都得,而且父母其中一個信宗教都ok. 我真系覺得好濫收甘

mayyylai 發表於 15-9-9 21:28
回覆 polliebb 的帖子

回答 (6) 由學校自行分配的學位分為兩類﹕  (甲) 供有兄/姊在該小學就讀或父/母 ...
請問"隨機方式" 會否排A-Z, 咁陳大文咪好著數?
‹ 上一主題|下一主題