用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖三一堂曾肇添幼稚園 2016-2017 預備報N班....可以交流下嗎?
go

2016-2017 預備報N班....可以交流下嗎? [複製鏈接]

返全日制對小朋友會會太長時間?
   0    0    0    0

引用:返全日制對小朋友會會太長時間?

原帖由 恩臨 於 15-09-09 發表
返全日制對小朋友會會太長時間?
我都考慮緊,但老公唔想全日...

我都系考慮緊。前排睇到篇報導,話小朋友太早入讀全日制學校容易分離焦慮,分分鐘影響孩子的成長。http://wap.060s.com/index.php?item_id=bfe401e467bc_480713

回覆:2016-2017 預備報N班....可以交流下嗎?

我女嚟緊N升K, 時間長短我覺得好睇家庭因素,我2公婆都要返工,無請姐姐,靠公公婆婆湊女,所以我同老公一早決定要阿女返全日,一嚟可以訓練阿女自理能力,另一方面可以減少公公婆婆對阿女嘅縱容!如果,你係一個ftm, 我覺得無需要畀小朋友返全日嘅!
至於話太早讀全日制學校容易分離焦慮,係我女身上我又5係好覺喎!當然,開學初期返學喊就一定架喇!小朋友同父母長期相處,突然要佢一個係陌生環境幾個鐘,5喊就出奇啦!不過,學校會有適應期,初初頭2日,一個家長可以陪上課2個鐘,跟住要自己返半日學,老師再睇個別情況,午睡後走,再進一步先放4:30。所以頭嗰一兩個月,5會全班一齊放學架!

回覆 KE@1111 的帖子

多謝你分享,我都擔心仔仔8月返N會好雍適應,佢性格都有小小爆燥,一唔滿意會發好大脾氣,到8月時只是2歲4個月,當時你個月讀N時幾大呀?

回覆 heily123 的帖子

唔好意思,你應該已經知結果,我宜家先睇到個MSG
我女當時全校最細,開學才2歲14日,所以你小朋友2歲4個月應該無問題呀!

KE@1111 發表於 17-6-13 11:46
回覆 heily123 的帖子

唔好意思,你應該已經知結果,我宜家先睇到個MSG
多謝你分享呀,仲有我仔仔未train到戎片,初時都耍著片,學校會唔會有人同換?

heily123 發表於 17-6-28 15:28
多謝你分享呀,仲有我仔仔未train到戎片,初時都耍著片,學校會唔會有人同換? ...

恭喜你呀!入到聖三一!
我女開學時都未介到片架!5緊要架!老師同姐姐都好好架!如果真係瀨咗尿,佢地係會幫佢地洗pat pat, 沖洗瀨濕嘅衫褲!我女最高紀錄係一日瀨咗4次尿,2對鞋仔濕哂,要借學校嘅拖鞋著返屋企(emoji)
n班小朋友每人有一個櫃橘,老師會要求家長幫小朋友準備後備衫褲、底衫褲、襪仔同幾條拉拉褲!記得記得所有嘢要寫名!係所有!即校服、手巾仔、底衫褲、襪嗰d都要!我嗰時係整咗d燙名貼,燙哂係所有嘢度!
‹ 上一主題|下一主題