用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 有關李宗德小學
樓主: bbinhk2
go

有關李宗德小學

引用:一個辦學團體,連如何做好收生安排都不懂,

原帖由 bbinhk2 於 15-09-13 發表
一個辦學團體,連如何做好收生安排都不懂,沒好好計劃,沒盡心做好,面試只講求認讀中,英生字 ...
哈哈...應該未見識過世面,大部分直資都是這樣,你小朋友應該比較適合要大抽獎的小學了

回覆:有關李宗德小學

補充:我意思是直資學校大部分都要小朋友中英數常要有認知,學校吾會某某然揀d吾多識字嘅黎拖跨自己的學生

一個辦學團體,連如何做好收生安排都不懂,沒好好計劃,沒盡心做好,面試只講求認讀中,英生字 ...
其實你選擇得呢間學校申請面試,就要遵守該校的所有規則!呢個係基本!如果真係咁唔滿意,絕對可以去其他學校,不用多議!
每間學校都有自己收生準則,方法由學校自己決定,自然有佢地方法去睇邊位小朋友適合入讀!
作為家長,無需要去批評學校收生任何細節,只需諗下如果學校唔收自己小朋友,下一步點做仲實際!

引用:要给学费,服务又不到位,还是官津的学校好

原帖由 coolyang 於 15-09-10 發表
要给学费,服务又不到位,还是官津的学校好。
思想咁得意即係你俾左$就要学校理你个囝,教不好,学不好係学校問題,吾関父母事?

呢位人兄能說出面試大慨. 他的孩子上星期去了面試, 何必呢??? 又想讀, 又要批評, 又唔執輸去面試.  正如難吃的餐廳, 幫襯一次就夠, 何必難為自己及家人, 自討苦吃. 真奇怪. 想自己孩子入讀, 應多正面回應, 萬一有日, 你的小孩在BK 看到你的留言, 而他又入讀你所批評的辦學團體, 到時問起你點解咁講, 希望你懂得怎答他就好了.

口口聲聲話津校比李小好,
轉過頭又去面試,
晤通李小咁差都吸引你,
你的行為真可恥!

既然你認為呢間學校咁不知所謂,點解仲要去面試?面試後又諸多批評,無中生有,從來直資/私小收生,都會測試學生學術水平,有何不當? 【不知所謂】這四字留返比你自己好似合適得多。

回覆 aidaau 的帖子

d 人真係不知所謂

引用:Quote:原帖由+bbinhk2+於+15-09-13+發表一

原帖由 aidaau 於 15-09-14 發表
既然你認為呢間學校咁不知所謂,點解仲要去面試?面試後又諸多批評,無中生有,從來直資/私小收生,都會測 ...
同意, 真係不知所謂。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

有些家長自己反而唔教小朋友品德,要交比學校!其實個小朋友係唔係你生?你估比錢就要提供服務呀!你估學習係一種交易,一種生意?跟本家長思想都有問題?

你都係唔好俾個仔讀啦!間學校安排咁差。佢都係想要d聽話學生合作家長。你咁有性格揀男拔英華先襯得起貴家長

有些家長可能自己小朋友考唔到李小,就在此唱衰學校,這種行為就知道品德品行有幾好啦!可妨他們的小朋友!

想分享一個 早一段時間在親子王國
詢問李小好唔好的問題
我坦白回答我個人感受並希望現
李小家長能細味一下:

其實李小好唔好
我自己覺得很好, 別人怎樣看我不管
如同區朋友問我, 不想用長時間交通的話
我必定推介李小.

我自己兩個 好興幸在這校就讀
活動好多. 語言能力強
展示小朋友能力的機會好多
當然校內小朋友成績 競爭亦激烈
校內 有 Buddy 計劃
我囡 有 2個 小Buddy. 常常見面.
佢地相處好好 (每人情況不同)

但校內當然亦有現家長不滿.
有人嚴 英文淺 , 有人嚴好深.
有人嚴功課多, 有人嚴操練不夠
有人嚴為何在正常上課 時間有多元智能課 (MI)
有人為此而高興, 讓小朋友在校免費接觸不同 樂器, 舞蹈, 聲樂訓練.

但不滿的家長只常常 批評學校, 講是講非
不明為何不轉校.

可能有家長見我這樣寫 會不高興
但我只能說 本人認為李小巳是區內名校
但不是一間完美的學校
仍有進步空間 .
所以請家長不要做傷害學校的事.
想想你的孩子當日收到李小確認信時的 心情
希望家長 企後一步看學校為小朋友(s) 做的事
多一點包容.

如果覺得學校好差, 令你好不滿. 難受. 憤怒.
請考慮轉校