用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 有關李宗德小學
go

有關李宗德小學 [複製鏈接]

我係爸爸,今年2015~16輪到我個仔報升小一,對李宗德報讀小一手續安排感到極失望,一句:不知所謂。
網上又唔講清楚那個入口進入學校,去到才強迫家長兜大圈去那個所謂"正門", 一點指示也沒有,職員又極晦氣,連最低階層員工都串爆,裡面老師可想而知。
網上又唔講清楚只收20頁成續單,又要即場慢慢抽選,唉~~~
交form時間只有星期一至三09:00~16:00 , 不用上班嗎?學吓其他直資學校如何安排啦~~~
可能換到第4任校長,越做越差,唉~~~
   0    0    0    0

回覆:bbinhk2 的帖子

是的,安排是有改善空間

後門的保安員真的很不禮貌

至於關於20頁的限制,是處理得不好。它網上沒寫,只曾在seminar交代過。

如你不喜歡就不要報讀.
免得為難你的小朋友.

其實在簡報會上有提家長要由門那邊入,因為正門那邊現在有工程進行中,另外20頁纸也有千叮萬囑叫家長門不要超過!!

是呀!唔想貼錢買難受,仲要捱6年,最基本網上寫清楚都不懂,果真層次不同mouth:" />

回覆 bbinhk2 的帖子

規矩 是 學校定的
如果 你唔喜歡.  可以即時取消報名.  無人迫你.
交表時間 唔通等你收工後 吃完飯 有空才交.
學校要求在 其員工 上班的時段收表 好正常
每個申請者都是 同一指定時間內交. 有何問題
你要申請.  就要安排你的時間.  
正如  學校 給你 某個時段來面試一樣.  逾期無效.
(你亦有權不到)

後門有工程進行中.  
如在工程動工時人來人往
十分危險.
可能保安 未必 態度 好好
如你因這小員工就 認為全校是這樣
那是你個人的權利
去報考一間學校不搜集該校的相關資料 或 參予簡介會
導致 交表時要求上的偏差.  這是互相都有責任
亦唔覺得閣下多重視這間這間學校.

其實學校已於簡介會後upload 簡介會資料上網站,清楚說明交表規格及於正門進入,只係樓主貴人事忙未有參加簡介會亦未曾於校網上收看資訊

引用:我係爸爸,今年2015~16輪到我個仔報升小一

原帖由 bbinhk2 於 15-09-08 發表
我係爸爸,今年2015~16輪到我個仔報升小一,對李宗德報讀小一手續安排感到極失望,一句:不知所謂。
網上 ...

如你所講呢間學校咁不知所謂,千萬不要帶你的小孩面試,萬一可能或者有機面成,你絕對不會讓他就讀,咁無謂浪費你和學校時間。
講開又講:點解你咁了解呢間學校? 連學校換了幾多個校長都知 ? 其實你係咪心儀呢間學校? 你怕你的小孩唔夠人叻, 唔夠人爭,面試輸畀人,少一個人爭,就多一個機會, 所以呢到唱衰佢,真好橋!

每年 這個時候都會有差不多 攻擊 李小的貼.

所有申請者,  
申請時真的要考慮 李小是否真的 適合你的小朋友

回覆 Danny3101 的帖子

說得對, 學校已經寫得好清楚

回覆:有關李宗德小學

其實學校每年簡介會都講得好清楚(我去左2年),同埋d無諗住讀嗰d家長真係咪阻住晒,由其d小朋友好叻嗰d,攪到呢幾年李小吾敢收好叻嘅小朋友(聽聞),有d真係好想讀的

叫學校OT到20:00等你地收工黎交表最好
吾諗人嘅家長

看到你这么说,我也不去面试了。

對,真的不要去,李宗德很危險,我幫你們頂上吧

每年呢個時候就好多負面嘢

剛收到面試時間的email,email上註明只安排一位家長陪學生去登記,想請教大家,是否不用父母一起去,因為之前聽人講父母一起去,學校會對學生印象會好啲?

引用:每年呢個時候就好多負面嘢 +

原帖由 babykeikeikei 於 15-09-10 發表
每年呢個時候就好多負面嘢
與其講負面嘢及唱衰攻擊,畀心機train 好自己個仔仲實際喇!

引用:剛收到面試時間的email,email上註明只安排

原帖由 @豬妹妹@ 於 15-09-10 發表
剛收到面試時間的email,email上註明只安排一位家長陪學生去登記,想請教大家,是否不用父母一起去,因為之 ...
為何信封寫了:安排一位家長陪學生去登記,………1:可能因為地方細(以往是在地下有蓋操場做登記,今年不清楚,應該都是在這裡處理,雖然已經分流面試時間 ,難免也許會人多)………2:為何不用父母一起去,過往登記之後,小孩會安排面試,而小孩面試期間,家長也會安排到其中一間課室做面試,而面試的方式是做一份簡單的問卷有三題(即是答問題),因此只要父母其中一方去回答就可以,當然也有父母一起去(其中一個是沒有去回答問題的家長,只能夠在有蓋操等候)今年的面試方式也是這種類型,也是不清楚…………至於學校暫時沒有是直接面對面in 家長,當然兩個父母去,可能印象會好啲(當然未必一定),猜想今年也許不會吧!

;-) ;-)

引用:Quote:原帖由+@豬妹妹@+於+15-09-10+發表剛

原帖由 acw 於 15-09-10 發表
為何信封寫了:安排一位家長陪學生去登記,………1:可能因為地方細(以往是在地下有蓋操場做登記,今年不清 ...
上年要in 2次,first in家長在1/F有蓋場等,小朋友分批入,2nd in 先填問卷

‹ 上一主題|下一主題