用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 可以幫我分析下嗎 --- 東區vs九龍城區
go

可以幫我分析下嗎 --- 東區vs九龍城區 [複製鏈接]

小兒小學校網係東區,住址搬屬於九龍城區,第一次呈分試全級排中間,老師話B2,提議可以試顯理、劉永生,如轉到九龍城區係咪好大機會降banding? 九龍城區我不熟悉,可以幫我分析和給意見嗎?十分感激!
我重點想要校風好的男女校,不期望自行,因為冇證書,冇獎項,冇風紀服務生等,個人一點也不活躍,只有三級樂器,所以只期望第二階段派位。

elbar  九龍城區較好   發表於 15-9-8 19:24
   0    0    0    0
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

九龍城區出名多 BAND 1 學位,其中有 4 成多是英中 (因有一間培正是中中),若囝囝在九龍城區升了BAND 的話,固然是一定入英中,即使仍是 BAND 2,亦有一成多機會入英中。

但在東區,BAND 2 生是很難入英中的。

總結來說,囝囝若是 BAND 2A 或 BAND 2B 的話,轉到九龍城區是有著數的,但交通時間會增加,有機會影響日後的休息或補習時間的。

考定直資?中华基金、港同、滙基(九龙東)

引用:九龍城區出名多+BAND+1+學位,其中有+4+成

原帖由 憫父 於 15-09-08 發表
九龍城區出名多 BAND 1 學位,其中有 4 成多是英中 (因有一間培正是中中),若囝囝在九龍城區升了BAND 的話 ...
我還以為東區轉九龍城會跌band

引用:Quote:原帖由+憫父+於+15-09-08+發表九龍城

原帖由 whywhywhywhy 於 15-09-08 發表
東區不是強區,九龍城係強區,東區去九龍城唔跌banding已不錯,邊有可能升!?

Yanamami 發表於 15-9-8 19:25
考定直資?中华基金、港同、滙基(九龙東)
凡要面試的他都沒機會, 因為他言語遲緩 & 社交弱

elbar  明白, 請查看訊息。   發表於 15-9-8 21:17

whywhywhywhy 發表於 15-9-8 19:28
我就係擔心跌band, 他本身成績已唔穩定

kikiboy 發表於 15-9-8 21:06
凡要面試的他都沒機會, 因為他言語遲緩 & 社交弱

介意中中嗎?何文田官立不錯~~憫父亦推介彭学高、基道、胡兆熾。

憫父 發表於 15-9-8 19:17
九龍城區出名多 BAND 1 學位,其中有 4 成多是英中 (因有一間培正是中中),若囝囝在九龍城區升了BAND 的話 ...
多謝你的回覆。東區、九龍城區可以揀咩學校呢, 可否再給意見? 謝謝!想校風好 & 讀得比較輕鬆的.
另外, 想問文理書院九龍係 band 幾? 因為過兩年搬到我屋企附近, 想試下, 跨區抽獎機會係咪等於零呀?

Yanamami 發表於 15-9-8 21:11
介意中中嗎?何文田官立不錯~~憫父亦推介彭学高、基道、胡兆熾。
其實好的中中已很好, 以他的成績不敢"車"望英中, 何官接近 B1了吧? 選何官我覺得好進取.

elbar  都係收 band 2 頭生較多。  發表於 15-9-8 21:41

講到交通問題, 我十分頭痛, 我理想中的是放學回東區長老屋企, 食完飯返自己屋企, 要搵間咁啱嘅地區學校簡直冇可能。
你哋認為中一二放學可以自已在家嗎? 我哋放工要七點幾先返到屋企, 呢幾個鐘真係任自由。
中學放學係咪好似小學咁要即刻走咖?可唔可以留遲少少先走咖?

kikiboy 發表於 15-9-8 21:28
講到交通問題, 我十分頭痛, 我理想中的是放學回東區長老屋企, 食完飯返自己屋企, 要搵間咁啱嘅地區學校簡直 ...

睇你仔有無參加課外活动,參加得多就常要留校~又睇你仔性格点、乖唔乖、鈡意打机嗎?否則話就話16歲前唔可独留兒童在家,但已經中学,如生性自己係屋企都ok.最怕唔知群咩同学周圍去啫~~建議男仔玩样运动好,—來强身健体,二來消耗精力,三來減少时间打机~

引用:講到交通問題,+我十分頭痛,+我理想中的是放

原帖由 kikiboy 於 15-09-08 發表
講到交通問題, 我十分頭痛, 我理想中的是放學回東區長老屋企, 食完飯返自己屋企, 要搵間咁啱嘅地區學校簡直 ...
長老屋企近邊?我覺得初中最好放學後有人看管會好D,在長老家做完功課,回家食飯就最好啦,擔心放學走左去玩

Yanamami 發表於 15-9-8 21:49
睇你仔有無參加課外活动,參加得多就常要留校~又睇你仔性格点、乖唔乖、鈡意打机嗎?否則話就話16歲前唔可 ...
仔仔係乖嘅, 群d同學去玩應該就唔敢, 打機都有分寸, 但個人好細膽, 遇事好慌張, 加上自細我就洗腦咁同佢講16歲先可以自己留喺屋企, 所以佢而加都未接受到中學放學自己喺屋企, 真係後悔細個時同佢講咁多.

Yanamami  經常同你whatsapp保持联絡应該ok?  發表於 15-9-8 22:05

ellang 發表於 15-9-8 21:49
長老屋企近邊?我覺得初中最好放學後有人看管會好D,在長老家做完功課,回家食飯就最好啦,擔心放學走左去 ...
煩到嘔, 好遠, 一個鐘車程.

引用:Quote:ellang+發表於+15-9-8+21:49+長老屋

原帖由 kikiboy 於 15-09-08 發表
煩到嘔, 好遠, 一個鐘車程.
如果知到長老住邊,可以介紹學校給你,
例如柴灣,劉永生幾好,基督教學校,老師有愛心
筲箕灣,慈幼男校,可考慮
北角,炮台山,金文泰中中,顯理

kikiboy 發表於 15-9-8 21:17
多謝你的回覆。東區、九龍城區可以揀咩學校呢, 可否再給意見? 謝謝!想校風好 & 讀得比較輕鬆的.
另外, 想 ...

文理係BAND 2 中中, 迟D搬新校舎,
朋友囝囝, 今年升中二, 話LEE 間唔錯
如咁近屋企, 初中要參加活動, 佢放學, 你放工時間啱啱好

引用:+本帖最後由+TwinWong+於+15-9-9+12:59+編

原帖由 TwinWong 於 15-09-09 發表
但文理黃大仙區,跨區統一派位冇乜機會

引用:Quote:原帖由+kikiboy+於+15-09-08+發表煩

原帖由 ellang 於 15-09-09 發表
筲箕灣,慈幼男校, ...
我都考慮緊顯理、劉永生

引用:Quote:原帖由+kikiboy+於+15-09-08+發表煩

原帖由 ellang 於 15-09-09 發表
筲箕灣,慈幼男校, ...
長老小西灣,我哋就搬去啟德,你話煩唔煩?一個鐘車程

‹ 上一主題|下一主題