用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 學費加了15%.校巴加了20%
樓主: everytouch
go

學費加了15%.校巴加了20%

引用:Quote:原帖由+ozduckie+於+15-09-16+發表Ev

原帖由 everytouch 於 15-09-16 發表
老師說可不交,我從不交
第2項學校其實可以寫清楚d係乜野費用。

咁唔交會無左d乜野呢? 小朋友會否無簿做功課?

仲有無雜費?我想知文具,筆, 顏色, 畫紙果d 是否包括晌1000蚊內?還是另外再比?

引用:Quote:原帖由+everytouch+於+15-09-16+發表

原帖由 MissMusic 於 15-09-16 發表
第2項學校其實可以寫清楚d係乜野費用。

咁唔交會無左d乜野呢? 小朋友會否無簿做功課?
第二項的$1000係學校自制功課簿和Evi. 會費,功課簿就是中英數常識的功課,開學後每日一至兩頁功課。此項冇得自選加減費用的,係全班都要交的功課。
另外學校會另收雜費二千幾元,係包括上課用品等,當你入讀時可以問學校攞雜費breakdown 睇睇

回覆:ozduckie 的帖子

其實一啲都唔貴。$1xxx 有咁多本,精心設計喎!功課設計得好好,我女鍾意做功課。
其實我都唔知啲人做咩要嘈,做咩要唱衰學校! 其實難得有 SN 收咗個小朋友,係報得,係接受咗呢間學校就開心讀唔好? 硬係要搵人啲“衰嘢”,而且呢啲所謂嘅“衰嘢”係自己夾硬要學校去改! 阿大大丫,學校唔係因為你要 net 做班主任就為了要滿足你一人而改變㗎!你有交錢,我有交錢。我鍾意母語教育丫! 我鍾意小班教育,多溫暖~
成日在度嘈話咁唔抵,sn 由報名家長講座已經講得好清楚,學校的教育理念,學校嘅課程,亦都有講會加價(年年任何一間學校都加㗎啦!)
我覺得大家講同佢講咩正面都無用,因為人哋已經好憎學校,乜都係衰,我覺得佢先慘。我哋開開心心讀,佢就帶著怨恨,小朋友都讀得唔開心啦~

引用:其實一啲都唔貴。$1xxx+有咁多本,精心設計

原帖由 FLWorld 於 15-09-17 發表
其實一啲都唔貴。$1xxx 有咁多本,精心設計喎!功課設計得好好,我女鍾意做功課。
其實我都唔知啲人做咩要 ...
多謝關心,可拍心竟平靜,EQ 非凡。 懷恨在心的非小女。 一石激起千重浪 , 能引起大家正面的討論區 來屆家長得益不少 。 言歸正傳 功課比起書店一般十元八塊的質素相若。天下功課一大抄

AJH  咁你不如自制教材Home Schooling慳番几千蚊學費囉  發表於 15-10-5 14:35

引用:Quote:原帖由+FLWorld+於+15-09-17+發表其

原帖由 everytouch 於 15-09-17 發表
多謝關心,可拍心竟平靜,EQ 非凡。 懷恨在心的非小女。 一石激起千重浪 , 能引起大家正面的討論區 來屆家 ...
哈,如我所瞭,就算學校提供功課練習簿和evi會費的breakdown 又如何?你根本覺得學校所有野都收得貴,根本唔體會老師的努力,嗰十本八本功課簿係老師一頁一頁自己設計,你就覺得天下功課一樣抄。唔緊要,我尊重你的意見,講真幼稚園功課有邊間不是教ABC、123和上大口?全港的幼稚園功課都一樣抄,係咪?
我同意你話要理性討論,我亦高興你把學校不好的一面公之於世,令來屆家長好好考慮呢間學校。不過,我開始覺得你係為鬧而鬧,正如當你憎恨學校的時候,無論學校做咩都唔順眼。其實我真心想問,究竟金巴倫有咩好的地方令你讓小朋友繼續响度讀呢?

回覆:學費加了15%.校巴加了20%

以我理解學校話之前幾年冇加過學費,所以今年一加就加咗15%,係多不過同其他年年加嘅學校比,總加幅應該唔係算特別甘咁話⋯

我仔今年k2,請問有冇k3同學仔知道之前2年係咪真係冇加?如係,我又覺得可接受⋯

net做班主任、唔係全英語環境⋯我係知道、接受嘅,上年係york同金巴倫之間揀,$5400同$3800之間揀,我揀金巴倫$3800,當然金巴倫學費加到$4300,咁我又唔知york、st cath之類又有冇加所謂正常加幅嘅7%喎⋯就算人哋冇加⋯咁都仲係平d喎(當然學費並非單一考慮)

校巴加價幅度大係真嘅,服務差咗都係真嘅,我都有不滿,上年服務我係滿意嘅,但不至於要唱衰學校⋯

冇啦啦多件䄛,一睇都知道係賺錢位,得啖笑囉,最多咪唔買,又唔係must item,反正我個仔上年都冇試過凍到要著自己䄛⋯

其他一定要比嘅雜費、書簿費之類,我諗⋯間間九龍塘幼稚園都有平有貴、有多有少,我又唔係真係咁多、其他學校用家,邊度可以比得咁指細吖⋯

我仔pn係學卷學校度讀,$500全套、全部校服,$1000全年雜費包lucnch、聖誕party係學校攪,仲有個鑊做禮物拎返屋企⋯⋯我係試過嘅,只可以講句「食得咸魚抵得渴」囉⋯

利申:我唔係錢多嗰種人,我都係用「捱」字形容

引用:其實一啲都唔貴。$1xxx+有咁多本,精心設計

其實我都唔知啲人做咩要 ...
所以上年入學要in埋家長,講清講楚嘅入學講座係都係唔夠,仲要面對面比你問問題,測試埋家長對學校理念和理解⋯

引用:以我理解學校話之前幾年冇加過學費,所以今

原帖由 melun 於 15-09-17 發表
以我理解學校話之前幾年冇加過學費,所以今年一加就加咗15%,係多不過同其他年年加嘅學校比,總加幅應該唔 ...
更正⋯
冇net做班主任..

引用:Quote:原帖由+everytouch+於+15-09-17+發表

原帖由 ozduckie 於 15-09-17 發表
哈,如我所瞭,就算學校提供功課練習簿和evi會費的breakdown 又如何?你根本覺得學校所有野都收得貴,根本 ...
教師 的努力不容忽視, 可拍淪為校方另一賺錢工具。最近的校褸事件,往年的 聖誕party,旅行,evi...etc. 令人討厭的不是教師,不是家長,是校方的行政手。
這裡有有愛心的教師,教學內容充實小朋友返學得到知識, 學習模式像小學。
我討論的題目的是指示事實,加價的幅度, 不無家長支持。
一可以警惕來屈家長 備好彈藥,
第二 希望校方亦知道 家長大眾背後的感受。 對各方面有百利而無一害
只是講出事實及事實的全部。何故這會觸動了各位家長的神經? 忠言逆耳

回覆:everytouch 的帖子

哦! 搞咁耐,寫咁多篇黎唱衰學校,原來係嫌貴!! 咁你真係揀錯了,應該去搵啲學券學校嘛,有啲學券嘅都好好丫! 乜咁多間都唔收你個小朋友咩?

真心的,我小朋友讀緊k3,小朋友讀得好開心,第一年3300,第二年3800,到今年4300,加幅係多。初選擇這間學校是喜歡這裏的老師有愛心,這幾年間亦見到學校的進步。無論練習簿、課程內容都豐富了。我小朋友無參加學校的課外活動,學校都無迫我地參加。至於雜費方面我都無睇原來evi 係咁貴wot,haha!不過我覺得係到讀有d野貴小小係預左,只不過今次校褸我真係覺得學校無考慮過k3學生只穿幾個月,為何一定要買呢?綜合了咁多樣金巴倫係一間有愛心、有教學熱枕的學校,係貴d。😁😁大家都想小朋友搵一間適合的學校,我小朋友係開心的,大家努力💪🏻💪🏻

引用:哦!+搞咁耐,寫咁多篇黎唱衰學校,原來係

哦! 搞咁耐,寫咁多篇黎唱衰學校,原來係嫌貴!! 咁你真係揀錯了,應該去搵啲學券學校嘛,有啲學券嘅都好好 ...
這校學生家長的質數,大家 有目共睹。 語文的理解與表達能力 不堪入目。

引用:真心的,我小朋友讀緊k3,小朋友讀得好開心

原帖由 gigisze1220 於 15-09-17 發表
真心的,我小朋友讀緊k3,小朋友讀得好開心,第一年3300,第二年3800,到今年4300,加幅係多。初選擇這間學 ...
這家長, 說話有深度值得大家參考

噢… 係我太直接了。不過,俾你言語中傷、抵毀0左又點? 對我黎講無影響的,我明白金巴倫的教學理念,我知道係無NET做班主任,由我報名就已經知道貴,無問題喎我! 最緊要自己清楚入讀緊一間怎樣的學校。好慶幸我的小朋友可以入到金巴倫,睇到小朋友在咁短時間就進步得咁快,好滿意校車服務,或者我好運啦,真的沒什麼不滿^^

回覆 melun 的帖子

無錯! 依家明白! 真係絕對認同要 in 埋家長!!

引用:真心的,我小朋友讀緊k3,小朋友讀得好開心

原帖由 gigisze1220 於 15-09-17 發表
真心的,我小朋友讀緊k3,小朋友讀得好開心,第一年3300,第二年3800,到今年4300,加幅係多。初選擇這間學 ...
咁即係唔係幾年冇加喎⋯咁加幅又係多咗少少

引用:+本帖最後由+FLWorld+於+15-9-17+14:36+編

噢… 係我太直接了。不過,俾你言語中傷、抵毀0左又點? 對我 ...
同意+ Support!!

引用:Quote:原帖由+gigisze1220+於+15-09-17+發

原帖由 melun 於 15-09-17 發表
咁即係唔係幾年冇加喎⋯咁加幅又係多咗少少
這班家長當中, 能理性對話的人已不多。天地有正氣。

回覆:學費加了15�巴加了20�

說真相的人,下場如是, 敵眾我寡, 語帶機諷, 無非要排除異己。你們只會更嚇怕有心要投考校金巴倫的家長。 自由論壇 如有不實可向版主投訴,(正如你們說,只可向校方投訴,做人言行一致,我Post 自然會消失,如你們所願) 何苦 語言暴力,處處相逼

回覆:學費加了15�巴加了20�

重回正軌,提出實際有參考價值的資訊不更有意義麼。 家長想知的是更實際的資訊 大家如實不妨提出而 不是你們情緒式對話