用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家有冇聽過Hong Kong Homes,代理英國物業 ...
go

大家有冇聽過Hong Kong Homes,代理英國物業

打算在英國買個小單位收租,第時小朋友去讀書有筆錢可用(不一定在英國讀書),代理建議買樓花,起好後可以收租同個單位有升值潛力。

請問有冇人識呢個代理?謝謝

回覆:NetB 的帖子

唔好同佢買,售後服務很差,班  sales 嘜都唔知,佢地收左你錢就代代平安

skate 發表於 15-9-7 19:30
唔好同佢買,售後服務很差,班  sales 嘜都唔知,佢地收左你錢就代代平安

...
你有呢D經驗?

回覆:skate 的帖子

咁邊個代理口碑好?因為去英國的機會較大,想買英國樓。

我都唔知,但 “ 蘇富比”就一定唔好!我見美聯物業都有做,你可以查詢下,最緊要係售後跟進,因你隔山買牛,嘜都唔知,好唔著數 …

係!

回覆:skate 的帖子

咁個 management agent 如何?

做嘢好慢,無次收時,次次都要追,激死班業主!

無次收租準時

skate 發表於 15-9-7 23:17
做嘢好慢,無次收時,次次都要追,激死班業主!

即係經果間經紀公司買入物業,再由佢做management 幫手收租?

表現唔得係咪都可以換letting agent?

NetB 發表於 15-9-7 18:49
打算在英國買個小單位收租,第時小朋友去讀書有筆錢可用(不一定在英國讀書),代理建議買樓花,起好後可以 ...
我自己經HK agent 介紹買樓花及車位,早前收了樓,剛開始收租,經同一發展商及地產商簽五年租約,我隨時可收回物業自用,他們一季扣回管理費才入我戶口,要等一季完才知是否準時收租。HK agent & UK management 公司工作跟足,每月有拍片起樓進度,但UK 律師所有文件錯漏百出,我就自己跟得好貼。

noel2010 發表於 15-9-8 01:32
我自己經HK agent 介紹買樓花及車位,早前收了樓,剛開始收租,經同一發展商及地產商簽五年租約,我隨時可 ...

謝謝。可以分享下UK 律師文件錯漏百出係乜情況? 法律文件都出錯,好嚴重咁喎,是否有影響成交日期等?

同埋簽左5年租約,係地產商再租出去給租戶咁?  但又可隨時中止收回自住?咁是否有通知期?因為如果租左俾租戶都有合約有寫時期的吧,是否也要預通知租戶才能收回單位?

回覆 NetB 的帖子

英國投資,其實看你budget 多少如果安全,比如大agent lend lease 之類,買樓花,可以連管理做埋
如果細 投資學生公寓
如果銀碼再大d, 最近聽說有一個bayswater 倫敦物業 幾好,不過詳細要問agent

引用:Quote:skate+發表於+15-9-7+23:17+做嘢好慢

原帖由 samkee 於 15-09-08 發表
即係經果間經紀公司買入物業,再由佢做management 幫手收租?

表現唔得係咪都可以換letting agent?
應該可以。如果有朋友喺果邊,朋友肯可以做letting agent

引用:回覆+NetB+的帖子 英國投資,其實看你budg

原帖由 anglo-chinese 於 15-09-08 發表
回覆 NetB 的帖子

英國投資,其實看你budget 多少如果安全,比如大agent lend lease 之類,買樓花,可以連 ...
首要條件係穩陣。因為全部係血汗錢。

samkee 發表於 15-9-8 03:16
謝謝。可以分享下UK 律師文件錯漏百出係乜情況? 法律文件都出錯,好嚴重咁喎,是否有影響成交日期等?

...
律師文件,人名串錯,物業地址打錯,銀碼加減數,地租年份,前文不夾後文,內容買一個單位加車位,就比二個單位地址,英文字串錯字太多,所以我和老公很細仔看完又看。我們看慣文件的人,想不到英國律師粗心大意。
當然收回單位要夾租客租期,聽地產講,租客不可選單位坐向,由管理公司安排。學生客就彈性,租期短,由於我不是學校宿舍契,所以有其他人可租住。英國是以每星期計租,不會像香港簽2年生死約。

noel2010 發表於 15-9-8 14:02
律師文件,人名串錯,物業地址打錯,銀碼加減數,地租年份,前文不夾後文,內容買一個單位加車位,就比二個 ...
睇你agent幫襯三流律師行,英國律師應該都好專業,好多跨國律師行總部在英國

回覆:noel2010 的帖子

咁都得仲衰過大6

wloi 發表於 15-9-8 15:27
睇你agent幫襯三流律師行,英國律師應該都好專業,好多跨國律師行總部在英國 ...
可能個樓盤做海外投資者多,發展商搵咗個中國人在英國掛牌的律師,方便我們廣東話對話。律師費就統一£1600, 貴過香港買樓好多。買樓花亦要比agent 劃一收費,不論物業價值,亦貴過香港買樓。

noel2010 發表於 15-9-8 18:51
可能個樓盤做海外投資者多,發展商搵咗個中國人在英國掛牌的律師,方便我們廣東話對話。律師費就統一£1600 ...
£1600又真係幾貴喎。
我之前留意緊其他城市市郊的平房,問過律師收費在£600-900 左右,可能樓價及地區不同都有收費差別