用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 華仁小學: 「未來新生」的安排
樓主: retriever
go

華仁小學: 「未來新生」的安排 [複製鏈接]

回覆 cacatam 的帖子

"小朋友過往嘅自由度冇減少,D 仔小息繼續踢波打籃球乒乓球嘈嘈閉,但係當鐘聲響起,D仔自動識得停活動安靜去排隊,上落樓梯有序。"

呢樣真係好野... 男仔好動係天性, 如果用規則綁住佢地.... 好似某直資男校既卡通校長講既, 而家教育體制愈來愈傾向女生化...

男女校, 男校間既選擇, 係有不少理想跟妥協... 男校獨有培養出來的BROTHERHOOD得來不易, 極值得珍惜. 而這種BROTHERHOOD其實就是在那種打打鬧鬧嘈嘈閉的環境中沉淀出來...

回覆 retriever 的帖子

佢地個種brotherhood 好奇怪,好似自動識得由上而下、高年級傳落低年級到,總之D細嘅會跟住D大嘅做。

至於改變,我個人覺得有D確實係有需要。過往學校大門常開,係人都可以出入,小朋友覺得父母/工人姐姐anytime都可以出現,變相更加失去自理能力。學校今年開始請家長/工人姐姐離開,反而有助D仔更獨立、更有責任感照顧好自己。
學校由上年開始,課程上全面調整過;上年家長會有家長問點解要調整,陳校長:全港大趨勢,我地都唯有貼近D。事實上,華小課程本身唔算吃力,我作為家長,都明白學校希望D仔嘅成績更進一步係冇可口非,所以都唯有盡力配合下。
或許有D家長會覺得,華小各方面遠遠不及其他更高人氣嘅學校(事實都可能係),不過,在我而言,只要孩子能夠快樂自由成長,學懂謙厚,最重要係適合,就已經足夠。
以上純屬個人分享,謝謝!

swcon  呢個都係我仔入華小原因(只要孩子能夠快樂自由成長)  發表於 15-9-17 14:51
swcon  個(只要孩子能夠快樂自由成長) 呢  發表於 15-9-17 14:49

回覆 cacatam 的帖子

真係好多謝你的分享.

似乎學校容許寬鬆的自由, 只係同學甚至家長並沒有掌握好....

其實近年學業成績, 大部份男校都愈見低落... 在我來看不是自由太多, 學術不夠超前, 而是近年的打機風氣, 特別是近幾年手機橫行上手太容易, 不少孩子也是吃IPHONE/IPAD奶咀大...男孩子在打機方面的引誘太大...

有興趣在遊戲機/手機/平板電腦方面, 華小是否有所管理?

謝謝...

見到今次未來新生長日咁多回應, 都認唔住出句聲
首先利申一下, 我係而家華小的家長, 大仔已畢業升到華中, 細仔仲讀緊高年班, 而我老公都係華小舊生, 或多或少都幫到我兩個仔入學

今次華小係咁多年來第一次搞新生簡報會, 未完美係情有可原, 至於地點方面, 海報寫到明係華仁書院, 有埋GOOGLE MAP同地址都去得錯, 我覺得只可以怪自己大頭蝦, 與人無尤; 而校方知道有家長去錯, 亦已經第一時間用方法通知第二第三場家長, 都算係咁。不過SEND 電郵SHOW埋其他家長EMAIL地址, 確實有啲問題, 不過都唔係特登, 只不過係事態緊急, 忙中有錯

我雖然冇親身在場, 但有朋友有去聽(佢大仔同我大仔係同學, 不過佢細仔下年先升小一), 佢話個副校長講中文科課程時好似示範教學咁, 講乜嘢朱自清的背影, 搞到阻晒啲時間, 到所有家長真正想知的話題時間太小(申請需知)

同埋家長問佢20分入唔入到, 佢又唔肯正面回答, 問佢學位數目, 又話搬過去東區唔變, 但以我所知佢哋而家保留30人一班, 係因為灣仔學額不足, 教育局唔俾佢哋小班(廿三人一班), 但到時佢哋搬去縮班殺校重災區東區, 仲可以保留每班30人一班嗎? 我有啲懷疑! (不過其實對學生係好, 如果華中中一學位不變, 都係要收返約79人, 咁而家係79/120機會, 小班就變到 79/94)

swcon  新生簡報會講朱自清的背影??  發表於 15-9-17 17:42

anitawong1015 發表於 15-9-17 15:36
首先利申一下, 我係而家華小的家長, 大仔已畢業升到華中,  ...
應該無乜機會縮班, 小學嚟睇, 華小過東區, 但東區搬咗間雲官過灣仔.

雲官係最多可以開到5班小班 (過去3年都開咗4班), 咁以人頭計, 東區少咗125個學位, 華小得4班大班120個學位, 其實東區仲少咗5個

至如所謂縮班殺校重災區, 主要係中學同16網既小學. 華小搬過14網, 所以對16網縮班殺校問題無影響

如果講到升中, 華仁書院留係灣仔, 華小如果學位增減實際對東區中學學位無影響, 加上東區已經將2間中學撥咗入灣仔, 學位過剩既問題基本上已解決
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:見到今次未來新生長日咁多回應,+都認唔住出

原帖由 anitawong1015 於 15-09-17 發表
首先利申一下, 我係而家華小的家長, 大仔已畢業升到華中,  ...
可惜未來家長堅持忘記了及去錯地點是學校安排離地。而發聲的人就是護校,就是無聊言論!真心為現在辦學團體,校長,老師們感到悲哀!

引用:Quote:anitawong1015+發表於+15-9-17+15:36

原帖由 hkpapa852 於 15-09-17 發表
應該無乜機會縮班, 小學嚟睇, 華小過東區, 但東區搬咗間雲官過灣仔.

雲官係最多可以開到5班小班 (過去3年 ...
撥左边2間中學入灣仔區?

mcl203 發表於 15-9-17 16:18
撥左边2間中學入灣仔區?
李潤田, 協同

一間所謂B2中學 (不過好似同李賜豪聯繫, 仲有幾多位剩呢?), 一間就......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

李潤田都唔係B2,況且李豪的都唔會揀佢

引用:回覆+retriever+的帖子 佢地個種brotherho

原帖由 cacatam 於 15-09-17 發表
回覆 retriever 的帖子

佢地個種brotherhood 好奇怪,好似自動識得由上而下、高年級傳落低年級到,總之D細 ...
Yes! 呢個就係我喜歡耶穌會學校的原因!一班人是競爭對手,也是合作伙伴,唔會收收埋埋鬥餐死,又唔會你hae我又hae咁⋯⋯

真係好羨慕各位華小華中嘅家長

我得20分,機會真係好微⋯⋯

swcon  加油Pray for you  發表於 15-9-18 16:08
‹ 上一主題|下一主題