用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 華仁小學: 「未來新生」的安排
樓主: retriever
go

華仁小學: 「未來新生」的安排 [複製鏈接]

叮噹媽媽 發表於 15-9-9 20:07
不能同意更多!學校其實已經很清楚列出地址所以家長們自己沒有看清楚就怪責學校是不對的!再者,今時今日所 ...
唔需要email individually, 只需要將家長的email list放在b.c.c.就唔會show出嚟, 這是很重要的事情, 做開行政既老師唔應該唔識, 係佢哋太緊張, 所以出錯了, 因為這是個人私隱資料, 不應該未經當事人同意下外洩。

至於話去錯地點, 只可以話新手家長都要學習一下看清楚通告了, 小一新開學唔睇清楚通告, 吃虧只會係自己, 通告真係排山倒海咁多。

retriever 發表於 15-9-10 18:29
坦白講,根據報名時家長填的電郵地址發過email receipt 根本達唔到build 一個系統既 scale。

你看學校最後 ...
唔, 你似乎係IT界既人, 或者比較熟悉操作電腦.

坦白講, 需要現今科技好發達, 但其實好多香港既學校, 用既科技其實好落後, 教職員既IT知識水平都唔係好高咋.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

所以, 版友話什麼資源差異, 服務態度等等, 甚至怪獸家長, 其實全無關係...

正如我之前講, 如果一個程序親身辦理有收條, 電子程序有EMAIL RECEIPT 好正常, 沒有所謂"今時今日服務態度"的要求. 電子程序有其特性, 因不是實時INTERACTIVE...

當然華小第一次辦無經驗, 但安排讓我感覺非常"離地"

試想想, 如果我是被校長委派負責這次簡介會的老師, 既然第一次辦, 一定會REFERENCE 下其他學校點做, 電子程序點做, 過程點安排, 有什麼要通知家長.... 校方已能將資料入埋DATABASE, 技術唔會做唔到發EMAIL, 可能真係無物參考其他學校.

最後發電郵時公共家長電郵地址, 當然係無心之失, 但也可以話係對私穩資料處理缺乏程序(或者不依程序).

正如另一版友話將EMAIL ADDR 放BCC 欄其實係做開行政 既IT通識.

又有版友話就算收到個EMAIL, 都無人抄下其他人的電郵地址... 其實今時今日去這些名校簡介會, 有不少幼教中心人仕混入其中觀摩. 所以, 遲D 大家收到什麼幼教中心宣傳電郵也不出奇.

retriever 發表於 15-9-11 10:19

所以, 版友話什麼資源差異, 服務態度等等, 甚至怪獸家長, 其實全無關係...
唔..... 其實如果有人去投訴華小泄露私穏(電郵地址唔知算唔算, 我覺得算), 應該係成立
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:華仁小學: 「未來新生」的安排

大家做好心, 唔好去攪一間有心辦學的學校和老師。

人家是錯了, 就給一次機會罷。

這學校不合適閣下, 就不填在表裡就是了。

回覆:hkpapa852 的帖子

應該唔算!

hkpapa852 發表於 15-9-11 10:24
唔..... 其實如果有人去投訴華小泄露私穏(電郵地址唔知算唔算, 我覺得算), 應該係成立
...
其實....電郵地址可以睇到乜.....乜宜家咁多人將佢當真名/居住地址用

EK 都係我D回覆大大隻出我個nickname....搞到成日有人黎探訪我

mcl203 發表於 15-9-11 12:16
其實....電郵地址可以睇到乜.....乜宜家咁多人將佢當真名/居住地址用

EK 都係我D回覆大大隻出我個nickname ...
如果有人用"公司電郵"或者"寬頻公司提供既電郵".....

又或者, 將"電郵"係其它公開既社交平台搜索一下, 甚至去Yahoo, Google搵搵..... 會點? 你試下未知囉

hkpapa852 發表於 15-9-11 12:25
如果有人用"公司電郵"或者"寬頻公司提供既電郵".....

又或者, 將"電郵"係其它公開既社交平台搜索一下, 甚 ...
用 公司電郵 做私人野....算否泄露公司機密??
大小小既公司都會話你知....炒得

用寬頻公司提供既電郵 揾到去你屋企....我估....錯在寬頻公司
又幾時D 寬頻公司 電郵要用真名

回覆:hkpapa852 的帖子

http://www.info.gov.hk/gia/general/199906/02/0602120.htm

hkpapa852  哈哈, 乜咁認真  發表於 15-9-11 14:02

回覆 mcl203 的帖子

用公司電郵做私人野"炒得"? 唔係卦? 你邊度聽番來?

一般公司ACCOUNT 發出既電郵會附加一段DISCLAIMER, 大概內容係電郵所載既內容與工作無關既, 或者超出發件者權限, 公司係唔負責任既...

即係公司比個電話座機你, 你可唔可以用來打私人電話? 可唔可以用來訂私人交易, 譬如: 訂奶粉?

當然可以啦.  只係對方唔可以話個電話係貴公司發出, 就要貴公司負責找你條奶粉數囉... 即係內容係屬人既, 就人身負責囉...

記得國外仲發生過一件LAW CASE, 大概是公司電腦系統查閱員工電郵內容的私人信息, 結果比員工告公司侵犯私穩, 而且係勝訢.

原因係雖然電郵地址係公司, 但內容可以係屬於員工私人信息!

其實最簡單係, 有人用獲得的電郵地址發宣傳信息做成滋擾.

retriever 發表於 15-9-11 13:47
回覆 mcl203 的帖子

用公司電郵做私人野"炒得"? 唔係卦? 你邊度聽番來?

你理解大小公司D IT Policy先啦....尤其係大公司
一早通知晒D員工嫁....唔可以做私人野....公司資產何來侵犯私隱??
都可能....仲有D 大小公司係好鬆既...寫明員工做私人野無任歡迎
仲有....要分清楚....係公司做私人野無乜人理你...但並不代表你係合法做私人野

用公司電郵肯定唔扯上公司身上??....你試下用公司信紙去買私人野....睇下後果先
關Disclaimer乜事 ??.....Disclaimer 用於私人信息

mcl203 發表於 15-9-11 13:58
你理解大小公司D IT Policy先啦....犬其係大公司
一早通知晒D員工嫁....唔可以做私人野....公司資產何來侵 ...

我而家做果間都係大公司播...

你說 "公司資產何來侵犯私隱?"

你要攪清楚什麼是公司資產先... 例如我前面講既公司打電話例子, 個電話當然係公司資產啦, 但電話內容唔係嘛...

請問你會唔會用公司電話打私人既通話? 係咪又炒得??

你說既 "公司資產何來侵犯私隱?", 正正係該國外LAW CASE 入面 公司既抗辯理由, 結果敗訴. 因為個官認定, 電腦系統確係公司資產, 但電郵內容係屬人既.

電郵內容附加DISCLAIMER, 係因為公司唔知你個電郵會否有私人或者超出權限內容, 封封都幫你加段DISCLAIMER, 無壞喎.

dbx都是在中學部舉行簡介會的.
陳校長都好好人, 開多兩場應付家長所求

回覆:華仁小學: 「未來新生」的安排

錯就錯在華小想電腦化,應該採取先到先攞入場卷,唔理你地可能半夜排隊、等!不過,到時候又有其他家長說學校的不是!衣家d家長真係難服侍

睇左咁多日忍唔住想表達一下, 樓主人誰無錯, 唔可以有D體諒嗎? 現在好似要趕盡殺絕咁FEEL, 但又想APPLY呢間學校, 奇怪.

不喜勿發火, 免傷身同心

引用:Quote:原帖由+Tintin926+於+15-09-09+發表

原帖由 iamiris 於 15-09-10 發表
呢個世界真係好多怪獸家長。佢website報名時已講明29/8 自己上website check,竟然有家長話email confirmati ...
不能同意更多。我哋都去錯咗華小,的士去快到華小先發現正確地點係華中,結果要落車行返去華中,因的士掉唔到頭,但我只係怪自己太大安旨意唔睇清楚,無諗過怪罪學校,但,更加無諗過原來有咁多人都去錯。

kyleebc  Sure  發表於 15-9-11 22:16

kyleebc 發表於 15-9-11 15:38
dbx都是在中學部舉行簡介會的.
陳校長都好好人, 開多兩場應付家長所求
自己睇錯就暗瓦底,經一事,長一智

回覆:LuckyFish 的帖子

‹ 上一主題|下一主題