用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 華仁小學: 「未來新生」的安排
go

華仁小學: 「未來新生」的安排

相信定會有版友跟我持不同意見, 因為神校特別多人維護...

收到個校方劉先生昨天下午2點幾發出的電郵, 叫人如果參加唔到第一, 二場, 可以去4:00第三場..., 看到收件人電郵清單水蛇春咁長..... , 先唔講佢地咁唔小心公開左家長既EMAIL ADDR , 相信第一, 二場家長跑場者相當多, 而且呢個補鑊EMAIL 出得好急...

講真, 報左都唔記得, 當時報左又無收到任何ACKNOWLEGEMENT信息, 任何登記電郵, 什麼登記編號都無... 記憶中(而家記番起)好似網頁叫家長8/29 番去網站查係咪留左位, 留左邊場....

唔明有哂報名家長的電郵, 唔可以早D 通知...

既然學校花左咁多心機首次攪「未來新生」簡介會, 係咪可攪得好D?

回覆:retriever 的帖子

咁究竟個簡介會有乜得著?

回覆 karen55407 的帖子

比個初步印象校長,由頭到尾的誠意,叩門應會加分喇

回覆:華仁小學: 「未來新生」的安排

出個email系因為有人去錯華小,包括自己!見有家長離隊打的,有人先知原來去華中個邊,好彩有人識行過去,我們都是跟大隊!

回覆:華仁小學: 「未來新生」的安排

不過第一次辨,冇經驗,可能原諒

引用:不過第一次辨,冇經驗,可能原諒 +

原帖由 isa_ty 於 15-09-07 發表
不過第一次辨,冇經驗,可能原諒
其實第一次辦係欠經驗,睇返網頁係寫地點係書院禮堂,但又其實如冇咁心水清者,一般都會以為華小簡介會,係會在華小舉行!
本人都以為在華小,打的去但司機唔識路去咗書院,我惟有硬著頭皮諗住落車行,但錯有錯著原來briefing地點在書院!!!
其實2點幾send 到email算係efficient,但disclose晒家長emails又係有D失策!

樓主, 有咩損失呢?  

引用:Quote:原帖由+isa_ty+於+15-09-07+發表不過

原帖由 lalamike 於 15-09-07 發表
其實第一次辦係欠經驗,睇返網頁係寫地點係書院禮堂,但又其實如冇咁心水清者,一般都會以為華小簡介會,係 ...
同意!可能太心急。

另外,我們在華小排隊其間,有家長知原來在書院舉行,自己折左的士,都唔通知其他還在排隊的家長,⋯⋯⋯有點兒那個!

little_yolky  可能都係太心急啫  發表於 15-9-11 09:06

回覆 lalamike 的帖子

坦白講, 當時報左跟著忘記了番去查...
既然電子化報名, 一個ACKNOWLEDGEMENT EMAIL 都無真係奇怪, 可能佢地諗著家長**用紙**記低8/29 番去查... 我無諗過佢地確定有位, 都唔發個EMAIL 比家長確認.
呢D IT 野好簡單, 唔會咁大間學校都唔識做?

華小簡介會在書院舉行, 又係另一個蝦碌. (我其實而家先知)

唔係話佢地做錯, 係呢D 異常做法聽眾好易誤會.

當然, 誤會引起的後果, 又係因為報完名連一個EMAIL 通知都無, 時間地點寫清楚, 可以避免誤會...

如果唔係神校, 一定比人鬧爆..

回覆:kyleebc 的帖子

問題係樓主先入為主覺得呢間係神校,所以神係唔可能出錯嘅!

回覆 kyleebc 的帖子

損失係我MISSED 左.

重點是一個EMAIL ACKNOWLEDGEMENT, 或者後來確認有位電郵都無一個, 安排相當蝦碌.

所以, 劉先生最後兩小時前發EMAIL 通知, 急上急把家長電郵也全公開了.

NO NO NO!!!

千萬不要把我無說的話當我講呀!!

我覺得無論什麼學校, 中心... 簡介會報名安排成咁, 係真, 非常之咁差.

只係因為"神校", 所以唔係咁多人鬧姐.

其實唔知有物得著架...
睇EK 呢度分享今年有華小簡介會, 所以去報來聽下...

不過最終你都無聽到

回覆 isa_ty 的帖子

可否分享下簡單內容

我真係想鬧爆呢間神校law,我又係係睇EK先記得去番校網成唔成功登記去聽,根住個板面搵晒都唔見個舉行日前,算⋯去主頁搵到喇,我係個唔心水清既家長law,完全無留意過係係書院舉行,由小學拖住阿仔行番去書院,已經遲左15分鐘,去到學校門口又無指示去邊個位登記,係學校兜左個圈先見到,淨係我眼見同聽到不只10個家長去錯小學呀

回覆 山豬媽 的帖子

咁你夠勇鬧爆呢間神校, 我唔係好敢, 只係呢度講呢度散...散下怨氣.

我今早都有D 不平嗚打去學校, 接電話果個唔係好識答, 叫我留電話號覆我...

你話我會唔會留?

karen55407    發表於 15-9-7 20:03

都好多失魂家長

我又唔覺得好失魂...
報名既時候, 唔知最後無任何通知...

我相信第一, 二場失場既人唔少, 如果唔係, 唔會臨急臨忙EMAIL 全世界...

你話屋企開PARTY, 其實係呀媽屋企舉行, 唔講清楚, 單憑對方記憶??

而家報任何學校, 無論收唔收錢, 都有個RECEIPT....

華小電子報名, 連個EMAIL確認, 寫清楚詳細安排都無, 真係奇怪安排...

怎可以怪家長失魂?!

咁你小朋友是否應屆考生,可否出年再去過簡介會呢?有無人可以分享下簡介會內容呢?