用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學面試,除學校成績外,參加什麼興趣班有幫助? ...
樓主: KirryLai
go

中學面試,除學校成績外,參加什麼興趣班有幫助?   [複製鏈接]

請問参加學校童軍對升中有冇用嗎?

Yanamami  無吖~  發表於 15-9-23 17:59

boscochengsh 發表於 15-9-20 18:40
謝。  我小朋友最差就是面試。  
只見他一個還好, 如果是小組形式, 他便會比較被動, 變相表現並不突出。 ...
唔好怪我多咀, 呢樣嘢真係要搞搞佢, 唔係為升中, 係為長遠計。我C6個CV不知幾咁亮麗, 工作態度又好好負責, 又無成日跳槽, 但係佢次次衰面試, 總之一面試就即死果種。小朋友讀唔讀到書, 同搵唔搵到好工唔一定直接掛鉤, 但面試好, 把咀叻, 真係著數好多。

妹妹頭  絕對同意  發表於 15-9-24 09:05

引用:Quote:boscochengsh+發表於+15-9-20+18:40+

原帖由 little_yolky 於 15-09-23 發表
唔好怪我多咀, 呢樣嘢真係要搞搞佢, 唔係為升中, 係為長遠計。我C6個CV不知幾咁亮麗, 工作態度又好好負責,  ...
呢樣野, 我都唔知點宭佢, 唯有比佢多些群體活動, 鼓勵佢多些表達自己意見。

boscochengsh 發表於 15-9-23 20:58
呢樣野, 我都唔知點宭佢, 唯有比佢多些群體活動, 鼓勵佢多些表達自己意見。

...
我女都係怕面試,我由K3开始俾佢參加朗誦節,年年參加。又係校內做幫手向來賓介紹校園、早会宣佈、小—面試日,參加埋辯論隊,都練到大胆~不过到面試就仲係驚,驚唔識答或答唔好喎~其他—律有得準備有稿讀嘛~面試要臨場考反应吖~

回覆 boscochengsh 的帖子

我個女就係小一, 小二時, 老師同我講, 我個女太靜, 唔出聲, 只會望住人家玩, 永遠唔會主動參與, 咁樣落去唔可以, 將來面試及社交能力差, 會做成好大問題, 提議叫我幫佢參加童軍, 所以我都冇等學校既童軍(要小三才可申請), 就幫佢入左YMCA果旅童軍, 玩左一年, 小三已見成績, 個人大膽好多, 肯主動, 依家小四做埋童軍隊長忝, 做人做事都唔同晒....

回覆:妹妹頭 的帖子

我小朋友k1, k2 時都係好靜, 自己一個人玩。  不過老師話佢好聽話, 唔洗玩童軍這些太有紀律性的活動, 唔果唔係會變得太死板。  反而建議佢玩隊際體育項目或球隊, 等佢外向一些, 習慣爭取表現自己。所以帶佢去打冰球。

依家佢平時交際都ok, 但會等其他人講完, 佢先講。  所以一班人面試的時候, 佢便會一直等等等, 都無機會出聲。  

唔明, 有紀律有咩唔好?

老師知佢好被動, 規矩唔準的死都唔做。  如果去紀律部隊, 只會變得越來越聽話, 做事唔識靈活變通, 同埋少機會比佢主動表達意見。

相反參加球隊, 平時練波都要主動同隊友溝通, 主動性比較强。

應該唔解了童軍, 有好多時候, 係佢地自己去解決問題, 自己講個方法出來, 唔係你同你D老師想像之中架....

可能吧, 但小朋友這幾年來的確有很大的改變, 而且這是他喜歡的運動, 我有多些時間安排其他活動, 一舉二得。

引用:老師知佢好被動,+規矩唔準的死都唔做。++

原帖由 boscochengsh 於 15-09-24 發表
老師知佢好被動, 規矩唔準的死都唔做。  如果去紀律部隊, 只會變得越來越聽話, 做事唔識靈活變通, 同埋 ...
遇到好老師呢!
替你高興。

引用:Quote:原帖由+boscochengsh+於+15-09-24+發

原帖由 canies 於 15-09-24 發表
遇到好老師呢!
替你高興。
多謝。  

小兒現在P4, 運動全部一般, 樂器: 鋼琴5級,(樂理預備明年考), 5級流行鼓, 學校敲擊樂團和訓練班, 這些對升中有幫助嗎? 老實講, 練習用了不小時間, 我預算上到小五後集中火力在成績上, 大家覺得3種我要減慢那一種? (小兒是不想放棄學, 我想將課程拖長來學, 所以減慢那一樣好呢?)保留樂團會否好D?

引用:Quote:JustAParent+發表於+15-9-16+22:31+

原帖由 Yanamami 於 15-09-16 發表
唔神化~DGS会screen过学生先派申請表,當中要填体艺,问你係到乜級数,是否港隊,有乜比賽…… ...
什麽是DCS?

peggy  不是DCS 是DGS, 即是女拔  發表於 15-10-1 22:57

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-09-16+發表唔

原帖由 KirryLai 於 15-10-01 發表
什麽是DCS?
明白,謝謝。

‹ 上一主題|下一主題