用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學面試,除學校成績外,參加什麼興趣班有幫助? ...
樓主: KirryLai
go

中學面試,除學校成績外,參加什麼興趣班有幫助?  

SIYip 發表於 15-9-15 18:13
特異功能都仲好,現在是說課外活動。講得特異,一定係要與別不同,去唔到唔d level,  真係唔會有用。有時我 ...
其實課外活動 係指乜東東 ??.....課外活動有D成績....係咪叫特異功能??

回覆 mcl203 的帖子

其實需要上中學面試班?

回覆:中學面試,除學校成績外,參加什麼興趣班有幫助?

又越講越神化了。除非全港幾百間中學,你硬要非君不嫁,否則,唔洗又國際賽又打到返大陸咁誇張既。參考一下小學師兄師姐的成績和能去到的學校,比對自己小朋友的成績,心中就有個譜。至於音樂體育奬項,台上一分鐘,台下十年功,除非你小朋友還在初小階段,否則校際比賽只能努力盡做,得奬與否,隨緣啦。

JustAParent 發表於 15-9-16 22:31
又越講越神化了。除非全港幾百間中學,你硬要非君不嫁,否則,唔洗又國際賽又打到返大陸咁誇張既。參考一下 ...
唔神化~DGS会screen过学生先派申請表,當中要填体艺,问你係到乜級数,是否港隊,有乜比賽……

little_yolky  考神校係要神化D  發表於 15-9-23 17:58

Yanamami 發表於 15-9-16 22:50
唔神化~DGS会screen过学生先派申請表,當中要填体艺,问你係到乜級数,是否港隊,有乜比賽…… ...

大把學校都會問體藝成績.  係咪唔係港隊唔派表呀 ?

TwinWong    發表於 15-9-18 08:49
Yanamami  係港隊就一定派表俾你  發表於 15-9-16 23:05

简單d, skip哂果幾间係学界同音樂節鬥过你死我活既咪唔洗煩囉~~

選學生
1.操行 B以上
2.成績
3.學術(語文能力)、音、體、藝 (能力、獎項)
4.服務
IQ(成績) + EQ(面試)
不是要超人,而要品德與學習全面的學生

引用:Quote:JustAParent+發表於+15-9-16+22:31+

原帖由 Yanamami 於 15-09-16 發表
唔神化~DGS会screen过学生先派申請表,當中要填体艺,问你係到乜級数,是否港隊,有乜比賽…… ...
我記得當年(9年前)係人都可以入form,校長仲喺講座度叫人唔好擔心唔夠資格,入咗form學校自然會甄別!

不過如果冇返咁上下斤兩,睇完張form都應該會打退堂鼓!

Yanamami  咪係囉……當然係人都可以入(screening)form啦,但唔係係人都会收到申請表.  發表於 15-9-17 10:53

Band5 發表於 15-9-17 10:40
我記得當年(9年前)係人都可以入form,校長仲喺講座度叫人唔好擔心唔夠資格,入咗form學校自然會甄別!

...

成功進入第二階段遴選的申請者會獲校方派發申請表及安排面試。

學下魔術吖,帶畀自己同身邊嘅人好多樂趣又可以減一土(壓)

引用:Quote:KirryLai+發表於+15-9-6+19:47+想問

原帖由 patpat234 於 15-09-07 發表
其實如果無係學屆攞過獎,玩乜都無用, 不如花多D時間爭取更好成績
認同!成績排名好緊要!

回覆:中學面試,除學校成績外,參加什麼興趣班有幫助?

係咪大部份中學 (官校及津貼)都會在自行收生階段要求面試?  

Yanamami  張祝珊除外~  發表於 15-9-20 17:33
Yanamami  全部都要  發表於 15-9-20 17:33

回覆:boscochengsh 的帖子

謝。  我小朋友最差就是面試。  
只見他一個還好, 如果是小組形式, 他便會比較被動, 變相表現並不突出。  

引用:係咪大部份中學+(官校及津貼)都會在自行收

原帖由 boscochengsh 於 15-09-20 發表
係咪大部份中學 (官校及津貼)都會在自行收生階段要求面試?
荃灣王少清不用面試。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:gracelam 的帖子

王少清係資助學校, 係咪即係直資?

依家先知自己知識不足。  

引用:謝。++我小朋友最差就是面試。++ 只見他一

原帖由 boscochengsh 於 15-09-20 發表
謝。  我小朋友最差就是面試。  
只見他一個還好, 如果是小組形式, 他便會比較被動, 變相表現並不突出。 ...
面試都唔係問題,老師見下考下都正常,但我其實好唔唔like in 完又 in 果喲,好鬼煩,好心收咪收唔收咪算囉,攪到小朋友又緊張又大壓力。

回覆 boscochengsh 的帖子

唔係, 王少清同樣是津校, 是荃灣四間BAND1英中之一, 自行不要求面試, 只睇全港次第, 操行, 同埋課外活動

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

名校, 神校就一定要FIRST IN, SECOND IN, 睇下有冇走漏眼丫馬

回覆:妹妹頭 的帖子

謝謝。  

回覆:妹妹頭 的帖子

要面試係好正常, 起碼學校可以親自見一下小朋友, 知道小朋友個人本身才決定。

但如果一班人in的話, 學校未必能"了解"每個小朋友。