用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學面試,除學校成績外,參加什麼興趣班有幫助? ...
樓主: KirryLai
go

中學面試,除學校成績外,參加什麼興趣班有幫助?   [複製鏈接]

shystc 發表於 15-9-10 12:23
成績一定最主要,早幾年有同學仔本身好鐘意運動
小四開始已參加游泳,羽毛球學界比賽,個人頭4名,隊賽頭2名
2 ...
無法啦, 一般呢D天王學校, 只會收全級頭3-5名內學生, 沙田有一間, 校長講明佢哋好多同學, 都係全級頭1的。級15所以咪唔收囉。

little_yolky 發表於 15-9-10 14:21
無法啦, 一般呢D天王學校, 只會收全級頭3-5名內學生, 沙田有一間, 校長講明佢哋好多同學, 都係全級頭1的。 ...
對吓D小學升中表....多過5個既即係話校長吹水

回覆 KirryLai 的帖子

最好都抽時間做些義務工作, 如賣旗等.

mcl203 發表於 15-9-10 15:06
對吓D小學升中表....多過5個既即係話校長吹水
可能某一間學校係超強颱風咁勁既超強小學呢。

回覆 little_yolky 的帖子

咁校長依句只可以"自行"時用得著, 到大抽獎時, 所有BAND 1 都一齊抽, 只要係BAND1, 無論考第一, 定係考第30, 都同等機會入該校了

妹妹頭 發表於 15-9-10 16:33
回覆 little_yolky 的帖子

咁校長依句只可以"自行"時用得著, 到大抽獎時, 所有BAND 1 都一齊抽, 只要係BA ...
係, 校長係話自行。我親戚地區名小考級10, 仲要係飛魚, in都無得in。

Yanamami  曾記?  發表於 15-9-10 18:00

little_yolky 發表於 15-9-10 16:40
係, 校長係話自行。我親戚地區名小考級10, 仲要係飛魚, in都無得in。
咁要求高過港島D B1A中學lu....SJC 收左18個 SFA...MSS 收左8個TSL
全部跨區....應係自行收既機會大
仲有D直資未計....要收級頭5都唔係易嫁

其實面試咪又係成績,不過 唔係喺成績表顯示。小學成績可以死讀爛讀考番嚟,呢d case   上到中學未必跟到,所以interview  如果英文聽講讀都優異的,一定有分加。

Yanamami  曾記?  發表於 昨天 18:00

Bingo

引用:Quote:妹妹頭+發表於+15-9-10+16:33+回覆+l

原帖由 little_yolky 於 15-09-10 發表
有些名中學明確分兩條隊的:(1)用成績入的只看教署成績次第決定面試名單,當時跟本未睇個別學生獎項;(2)特異功能隊是互相較勁的,你分區冠軍時,人哋係全港冠軍就唯有認命,有時都好講個年的投考學生情況及中學的特別需要的,舉例有些冷門樂器可能每六年才要一個的。

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 15-9-10 14:04
回覆 shystc 的帖子

可能輸在INTERVIEW, 朋友個囡年年都考全級3甲, 但INTERVIEW不及人好, 結果2間自行BAND ...

估計面試不會唔及人,溝通、應對、表達一定可以
佢唔止運動好,操行好,熱心服務學校,係小學已經被推介去參加區內領袖培訓
全區所有小學計晒只有16個名額

引用:回覆+shystc+的帖子 可能輸在INTERVIEW,+

原帖由 妹妹頭 於 15-09-10 發表
回覆 shystc 的帖子

可能輸在INTERVIEW, 朋友個囡年年都考全級3甲, 但INTERVIEW不及人好, 結果2間自行BAND ...
考中學,面試係in 什麼?

其實開心快樂重要過功利主義。 身心健康要好過只會死讀書。 條條大路都可以到羅馬嘎

游泳,足球,鋼琴(要去比賽才有用)

游泳,鋼琴(必備)足球(男名校足球隊要隊員)

Yanamami  鋼琴必備?計唔計都成問題~  發表於 15-9-14 21:39

真係唔好再迷信課外活動啦,成績永遠係最重要。

醒目開學勳章

aa123123 發表於 15-9-14 12:36
游泳,鋼琴(必備)足球(男名校足球隊要隊員)
好多學校都唔計鋼琴喎! 都是成績最重要

回覆 peggy 的帖子

阿女今年一開學, 學校已經訓話, 同佢地講, 除成績要好之外, 操行一定要KEEP到B+或A以上, 仲要參加多項服務, 課外活動都一定要精, 我女聽完, 咩都參加(英語大使, 宗教大使.....)但最後所有都冇搵佢, 佢依家有點兒失落, 我同佢講, 最緊要係考好D個試, 有好成績, 好操行, 就自然會有好學校收.....

都係張祝珊最實際, 交完申請表, In 都唔駛 In, 只睇Portfolio(其實又係睇成績)就決定

講真, 大家有留意D官津中學自行收生計分準則, 就知"成績"既比重, 通常都佔50%或以上啦..... 唔好盲目追求特異功能啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

特異功能都仲好,現在是說課外活動。講得特異,一定係要與別不同,去唔到唔d level,  真係唔會有用。有時我會覺得,誇張課外活動嘅重要,其實係有好多商業考慮。
‹ 上一主題|下一主題