用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學面試,除學校成績外,參加什麼興趣班有幫助? ...
go

中學面試,除學校成績外,參加什麼興趣班有幫助?   [複製鏈接]

想問中學面試,除看學校成績,參加什麼興趣班可以幫助升中,打算安排興趣班給呀仔,以下有幾樣興趣班,呀仔有興趣,但我只能揀三樣,不知如何選擇。
劍擊
游水
足球
鋼琴 - 已經二級,會繼續學
奧數
水墨畫

13    0    0    0

上学界比賽網望下边间你心儀中学每年贏边d比賽咪知佢重視边方面人才囉~~再上埋校網望下佢有乜課外活动,贏乜比賽都会有d hints.

引用:上学界比賽網望下边间你心儀中学每年贏边d

原帖由 Yanamami 於 15-09-06 發表
上学界比賽網望下边间你心儀中学每年贏边d比賽咪知佢重視边方面人才囉~~再上埋校網望下佢有乜課外活动,贏 ...
請問學界比賽是那個網站,可否告知Website?  謝謝

KirryLai 發表於 15-9-6 21:41
請問學界比賽是那個網站,可否告知Website?  謝謝
http://www.hkssf-hk.org.hk/

KirryLai 發表於 15-9-6 19:47
想問中學面試,除看學校成績,參加什麼興趣班可以幫助升中,打算安排興趣班給呀仔,以下有幾樣興趣班,呀仔 ...
其實如果無係學屆攞過獎,玩乜都無用, 不如花多D時間爭取更好成績

醒目開學勳章 王國長老

我係睇返我囡專項去揀學校, 睇過幾間心儀直資都無佢學開既專項, 所以唔報, 並唔係漁翁散網式咁學一堆野.

專項無係學界賽或全港賽拎過獎真係無乜用.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

KirryLai 發表於 15-9-6 19:47
想問中學面試,除看學校成績,參加什麼興趣班可以幫助升中,打算安排興趣班給呀仔,以下有幾樣興趣班,呀仔 ...

如果要對升有幫助,當然要有點成績,以下是我所知道有幫助的水平
劍擊 :打到青年軍預備組(類似,exactly 點叫唔記得),會返內地比賽而且有牌
游水:學界有名次,越多泳式有名次越好
足球:踢車路士兒童組,而且要outstanding (隊賽一定要突出)
鋼琴 :音樂節piano concerto 有旗或國際鋼琴比賽有獎或年年暑假到歐美比賽演出或黃xx教授的門生
奧數:各大賽冠軍得主(甚麼一等二等沒有太大作用),要年年做香港代表隊出國際賽而且金獎
水墨畫:勁到像劉x之,國際畫畫比賽上報

以上任何一項都不容易,還是讀書實在一點

(上面除了畫畫是我不認識而用知名例子外,其他都真有其人其事)

MCLIAN  好駭人喎  發表於 15-9-15 13:45
Yanamami  誇左d嘛~我女校劍擊同学玩到学界之嘛~~不过都有番大陸打比賽~  發表於 15-9-7 08:06

成績好,總有出路,節省所有時間谷成績吧!

jc2009    發表於 15-9-24 14:41
MCLIAN    發表於 15-9-15 13:45
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

Yanamami  誇左d嘛~我女校劍擊同学玩到学界之嘛~~不过都有番大陸打比賽~  發表於 12 秒前

我只係話我識人而事實呢個條件對升中有幫助,無話所有人都需要

引用:Quote:KirryLai+發表於+15-9-6+21:41+請問

原帖由 mcl203 於 15-09-06 發表
http://www.hkssf-hk.org.hk/
謝謝

引用:Quote:KirryLai+發表於+15-9-6+19:47+想問

原帖由 patpat234 於 15-09-07 發表
其實如果無係學屆攞過獎,玩乜都無用, 不如花多D時間爭取更好成績
明白

引用:+本帖最後由+miriam+於+15-9-7+01:14+編輯+

原帖由 miriam 於 15-09-07 發表

我係睇返我囡專項去揀學校, 睇過幾間心儀直資都無佢學開既專項 ...
我是在職媽媽,什麼也不懂,原來仲要睇埋心儀中學專注邊方面先揀,仲要參加學界先有助升中,謝謝大家意見,你地意見對我黎講好寶貴。

引用:+本帖最後由+pamelaywy+於+15-9-7+00:50+編

原帖由 pamelaywy 於 15-09-07 發表
好詳細,謝謝

引用:成績好,總有出路,節省所有時間谷成績吧!

原帖由 TEMPO123 於 15-09-07 發表
成績好,總有出路,節省所有時間谷成績吧!
明白,謝謝你。

醒目開學勳章 王國長老

KirryLai 發表於 15-9-7 08:27
我是在職媽媽,什麼也不懂,原來仲要睇埋心儀中學專注邊方面先揀,仲要參加學界先有助升中,謝謝大家意見, ...
唔知你小朋友讀幾年級.

記住, 考好校內試係主菜, 運動或藝術等專項係配菜, 其他自費公開試 (Cambridge 或其他) 係甜品, 咁你會知道條路應該點行.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

劍足奧对LS有用
游水田徑对好多都有用,但競爭太烈
都係果句,要起碼学界有獎先得,最好全港~

要栽培就專—两样好啦,練到上去仲要有獎真係要好瞓身㗎~台上—分鈡,台下十年功。

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 15-9-7 08:38
劍足奧对LS有用
游水田徑对好多都有用,但競爭太烈
都係果句,要起碼学界有獎先得,最好全港~

要栽培就專—两样好啦,練到上去仲要有獎真係要好瞓身㗎~台上—分鈡,台下十年功
呢十年功所花心機時間真係唔少, 只要有比賽需要加堂操練, 再要跟埋學業成績, 唔止大人諗到頭痛, 最辛苦既係小朋友.

little_yolky  仲有金錢呢  發表於 15-9-9 12:14
Yanamami  運动員付出血汗时间真係唔简单~  發表於 15-9-7 09:20

課外活動只是次要, 成績好才會有機會.

回覆:pamelaywy 的帖子

引用:Quote:KirryLai+發表於+15-9-7+08:27+我是

原帖由 miriam 於 15-09-07 發表
唔知你小朋友讀幾年級.

記住, 考好校內試係主菜, 運動或藝術等專項係配菜, 其他自費公開試 (Cambridge 或 ...
我呀仔四年級,所以係時候搜集定有關資料,謝謝你

‹ 上一主題|下一主題