用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 綠馬vs循小
go

綠馬vs循小

小女現在是k3 生,面臨考小學的緊張時刻
正在考直資和私校
但亦為自行而煩惱,請家長比點意見作為分析
小女在校成績和在學校表現也幾好的
次次考試也有獎項,學習態度大至也認真,希望自己成績好而努力。。同時亦會通常放學把功課做好,考試亦會努力溫書,她是比較成熟同吸收快的小朋友,上課亦留心。她本身也對學習有興趣
可惜對math 加減數比較沒concept,理解比較差。 幼稚園她是能應付到的,但小學課程會比較深不知道她能否保持到。她的性格好動,活潑開朗型!
以上是她的小小背景作為資料

如綠馬vs 循小。。你們可否比點意見在學術和日後升中派位等各方面比較適合小女
同埋分別是band幾?
以我所認識,福馬功課在官校已比較少,但派位也不錯
循小比較谷同功課多,數學也相對深這令我擔憂,但我不太了解升中情況
同時亦聽說油尖旺對女生派位比較一般,相對九龍城較好

可否比點意見我在自行前作考慮,真心賜教
感激!

回覆:綠馬vs循小

你兩間都係20分?

循小比福馬好,又有中學,不過

20分福馬叫有得抽有機會中

但循小機會好微

引用:你兩間都係20分? 循小比福馬好,又有中學

原帖由 siden 於 15-09-06 發表
你兩間都係20分?

循小比福馬好,又有中學,不過
不過是否九龍城中學校綱比較有優勢?

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-09-06+發表你兩

原帖由 Smallraindrop 於 15-09-06 發表
九龍城對女仔好啲,但循道本身係直屬,所以唔使理。多口問句,呢兩間有自行分?

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-09-06+發表你兩

原帖由 Smallraindrop 於 15-09-06 發表
九龍城點好,都好唔過有間直屬backup。

超勁升中可搏高一線。

平凡就安份守己留循中。

不過若你只有20分循小9成失敗,都無謂諗。若只有15分,除非住net 31搏111, 否則更加無謂考慮自行循小。

回覆:siden 的帖子

請各位家長留意由2021-2022畢業的循小學生是沒有與循中的直屬關係了

siden  Thx  發表於 15-9-7 14:15

回覆:kbee9944 的帖子

大家可以上循小的網頁上了解,學校9月有簡介會,內容是關於此問題的

哎,又多一間只懂教「好學生」既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+Smallraindrop+於+15-09-06+

原帖由 lauwingtai 於 15-09-06 發表
九龍城對女仔好啲,但循道本身係直屬,所以唔使理。多口問句,呢兩間有自行分?

...
係呀

引用:大家可以上循小的網頁上了解,學校9月有簡

原帖由 kbee9944 於 15-09-06 發表
大家可以上循小的網頁上了解,學校9月有簡介會,內容是關於此問題的
多謝你的資料

如果系咁,你有何意見呢?
油尖旺的中學網選擇真的不多

引用:哎,又多一間只懂教「好學生」既學校

原帖由 hkpapa852 於 15-09-07 發表
哎,又多一間只懂教「好學生」既學校
Hkpapa 可否比點意見我,
Thanks

Smallraindrop 發表於 15-9-7 09:35
Hkpapa 可否比點意見我,
Thanks
1. 邊間小學你有分? 有幾多分?
2. 你住邊區?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Smallraindrop+發表於+15-9-7+09:35+

1. 邊間小學你有分? 有幾多分?
2. 你住邊區?
綠馬20分
循小25分
Thanks

Smallraindrop 發表於 15-9-7 10:34
綠馬20分
循小25分
Thanks
你住邊區?

循小無咗直屬中學, 又係油尖旺區, 值搏率低咗

引用:Quote:Smallraindrop+發表於+15-9-7+10:34+

你住邊區?

34綱呀

有何意見

回覆:Smallraindrop 的帖子

点解叫綠馬?

引用:Quote:Smallraindrop+發表於+15-9-7+10:34+

你住邊區?

但25分循道唔袋住先,出公海浮沉好易翻艇

hkpapa852  所以我要問咗佢住邊先  發表於 15-9-7 12:58

Smallraindrop 發表於 15-9-7 12:39
34綱呀

有何意見
34網係全港近4年小一統一派位差既一區, 咁就一定係用25分搏咗循小先啦.

雖然循小上年25分都要抽, 但機會點都高過20分抽馬頭涌.

而且九龍城網中既官校, 升中派位從來只係"傳聞"話好, 但除咗紅馬上年有人影過佢既派位資料(有~42%入B1中學), 其它既從未見過.

而且就算讀循小, 日後一樣可以申請用九龍城住址網升中, 所以一定係抽循小

引用:Quote:Smallraindrop+發表於+15-9-7+12:39+

34網係全港近4年小一統一派位差既一區, 咁就一定係用25分搏咗循小先啦.

雖然循小上年25分都要抽, 但機會點 ...
即使除了跟小學校網派中學
也可以用住址34網去派?

還有想問一下對協恩有什麼評價,功課是否超多,程度好難?

唔該

Smallraindrop 發表於 15-9-7 14:02
即使除了跟小學校網派中學
也可以用住址34網去派?

我唔清楚協小係點, 反而我有興趣想知, 點解你會對協恩有興趣呢?