用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 開平定協小、荔天?
樓主: kafaye
go

開平定協小、荔天?

引用:Quote:原帖由+KARYKARYKARY+於+15-09-06+發

原帖由 kafaye 於 15-09-06 發表
20年係老師連校長喎。佢做校長好似唔算好耐,我唔知有無記錯。
我印象中都好似做咗唔係好耐。

引用:Quote:原帖由+kafaye+於+15-09-06+發表20年

原帖由 KARYKARYKARY 於 15-09-06 發表
由老師做到校長真系唔錯喎!你都好快要決定揀邊間學校了喎!
1516,心儀肯定唔係呢間,但呢間又唔錯,只係校舍細。正考慮自行填呢間,日後再叩門。

kafaye 發表於 15-9-7 00:33
1516,心儀肯定唔係呢間,但呢間又唔錯,只係校舍細。正考慮自行填呢間,日後再叩門。

...
如果妳個係仔,入到旅小同區就只有瑪神同愛德值得叩;女既話同區都無乜值得叩。要叩都去其它區啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:kafaye+發表於+15-9-7+00:33+1516,

原帖由 hkpapa852 於 15-09-07 發表
如果妳個係仔,入到旅小同區就只有瑪神同愛德值得叩;女既話同區都無乜值得叩。要叩都去其它區啦! ...
我大女細仔都有。
但點解?有咩分別?

kafaye 發表於 15-9-7 09:09
我大女細仔都有。
但點解?有咩分別?
SSP係全九龍男仔升中最低機會入到英中既一區.
如果入唔到瑪神(有直屬英中)或者愛德(有聯繫B1男子英中), 升中又要再擔心過
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-7 10:05
SSP係全九龍男仔升中最低機會入到英中既一區.
如果入唔到瑪神(有直屬英中)或者愛德(有聯繫B1男子英中), 升 ...
毫無疑問,女生在40網有派位的優勢,因區內有上智、聖母玫瑰及德雅等傳統女校,故Band1女生無需憂慮,但以數學計算,區內女生選入女校後,Band1男生便容易派入銘賢、黃棣珊、瑪神等男女校,何況區內亦有長沙灣天主教這男校的選擇。再者,區內直資英華小學屬全男班,倘屬意原區升學,多會直升中學部,其他學校的Band1男生自然又少了競爭對手,故40網的男生亦非輸蝕。區內荔天、協和、開平、愛德因有五成Band1的優勢,無論男生或女生自然較易獲派心儀中學。

anniesiu2001 發表於 15-9-7 12:41
毫無疑問,女生在40網有派位的優勢,因區內有上智、聖母玫瑰及德雅等傳統女校,故Band1女生無需憂慮,但以 ...

無論估, 計比你睇

參考教育局申請財政預算既文件: http://www.legco.gov.hk/yr14-15/chinese/fc/fc/w_q/edb-c.pdf

2014-2015年度係SSP入讀小一共有3,637人, 2013/2015年度中一統一派位時可抽既英中名額如下:
中學名稱中學網性別統一派位非保留學額直屬學額聯繫學額
中華基督教會銘賢書院
KL2男女74

長沙灣天主教英文中學
KL263
香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學KL2男女51
寶血會上智英文書院
KL292

瑪利諾神父教會學校
KL2男女1070
聖母玫瑰書院
KL272

德雅中學KL25420
英華女學校
HK18

中華基督教會銘基書院KL1男女2

聖芳濟書院
KL12

真光女書院
KL12

華仁書院(九龍)
KL12

何明華會督銀禧中學KL3男女2

旅港開平商會中學
KL3男女5

喇沙書院
KL32

荃灣官立中學
NT1男女2
香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學
NT7男女2

聖母無玷聖心書院
NT7男女2

五旬節林漢光中學
NT7男女2

沙田官立中學NT7男女2

沙田循道衛理中學NT7男女2

沙田培英中學
NT7男女2

沙田崇真中學
NT7男女2

扣除所有直屬/聯繫位, 共有457個位可抽, 男生可抽既有229個, 女生有388個位可抽

全區有3,637人, B1學生即係有1,212人, 假設男女各半, 即有606個男生. 當英華B1率有50%, 即約有70個B1生直升, 咁男生要抽獎得番536人 (CKY, 聖瑪加利因為無幫學生呈分, 所以直升學生唔會係B1, 唔會影響B1人數).

當佢606個當中仲有30%學生自行已成功或考入直資中學, 仲有: 606x70%-70=354男生

仲有差D唔記得要扣番聯繫/直屬位既男生: 23 (長天) + 21/2 (黃棣珊) + 70/2 (瑪神) + 10/2 (荃官) = 23+11+35+5=74

最後仲有: 354 - 74 = 280個男生

280個男生爭229個位, 仲有大部份係要同女仔一齊爭, 一定唔夠囉!

當然, 你可以話B1應該女生多, 但一齊都係假設, 牌面上男生一定係蝕底一截

hkpapa852 發表於 15-9-7 13:13
無論估, 計比你睇

參考教育局申請財政預算既文件: http://www.legco.gov.hk/yr14-15/chinese/fc/fc/w_q/e ...

具體數據無疑有參考價值,但當中仍有很多變數,例如:
1. 英華小學每年經多輪篩選,全級B1男生數目應多於50%:
2. 每年申請跨網派位(離開深水埗區升學)的B1人數未能預計;
3. 在每年自行分配學位階段,被他區中學取錄的B1學生為數不少,簡單統計下,去年荔天及協和各有25名、開平約有10名學生被他區英中取錄(愛德及其他學校無公布數據,未能統計),不留在深水埗升學,故區內未必只有30%B1學生在首階段獲派,故統一派位階段的競爭情況並非如此激烈;
假設B1女生人數真的較男生多,那麽未來B1男生未能獲派英中的機率並非一定標高,無需過份悲觀。

有20分, 開小係咪必入? 會唔會20分都要抽?

我想知15分有冇希望

回覆 zoeyin 的帖子

點解你唔去學校簡介會直接問校長或老師?BK難有人幫你解答!聽聞連續幾個星期六都是開放日。

應該今年好多人開平都有分,單我小朋友間幼稚園都有幾個哥哥或姐姐系開平讀,得15分機會真係渺茫!😓

如果我有分,而果間又近又幾好噶就選果間啦!

回覆 weixin 的帖子

每間官津學校都有50%小一學位在9月供家長申請,當中30%預留給必收生(兄、姊在校就讀的學生),剩下必定有20%以積分較高者優先取錄(同分則抽籤),所以你所講的情況並不影響計分數額。協和、荔天計分學額各有30個,開平有20個(如果必收生不足額,計分的學額會增加)。報開平的好處是無宗教分,視乎20分的校友會否多了人報讀,據BK家長反映,往年15分都有機抽中。

回覆:anniesiu2001 的帖子

請問邊四間係4寶?想入荔天,但只有15分,自行無望 只能靠大抽獎或叩門。