用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區中學排名
樓主: long170908
go

觀塘區中學排名

回覆:觀塘區中學排名

.觀瑪只有2012-2014 DSE成績。不過唔識睇。求高人指教。

但我發覺好多學校都無特別提及DSE成績.

回覆:long170908 的帖子

我個小朋友考試/測驗低分都識收埋份卷唔比我知啦,你話老師和校長點會唔識呢招呢.

官瑪

amy997 發表於 15-9-12 17:54
.觀瑪只有2012-2014 DSE成績。不過唔識睇。求高人指教。
藍色5*或以上藍加紅4或以上
藍加紅加綠2或以上
2014年英文60%4或以上

amy997 發表於 15-9-12 17:54
通常都係3322率麻麻先唔將3級人數公佈
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-15 07:21
通常都係3322率麻麻先唔將3級人數公佈

蒙民偉屬BAND 1,但成績好似唔多理想喎,反而有D 屬BAND 2 組別既中學, DSE 成績有唔錯表現, 定還是我睇錯.

long170908 發表於 15-9-15 10:04
蒙民偉屬BAND 1,但成績好似唔多理想喎,反而有D 屬BAND 2 組別既中學, DSE 成績有唔錯表現, 定還是我睇錯.
...

請問你見到邊間B2中學成績好呢? 一齊研究下
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-15 10:20
請問你見到邊間B2中學作績好呢? 一齊研究下
羅中

long170908 發表於 15-9-15 10:41
羅中
請問係邊間羅中?

hkpapa852 發表於 15-9-15 10:47
請問係邊間羅中?
羅陳楚思

long170908 發表於 15-9-15 10:54
羅陳楚思
羅陳楚思都只係話佢既3322率高於香港平均水平(香港平均水平係35%-37%), 實則幾多唔知道
而且睇今年DSE成績:
http://www.ychlccsc.edu.hk/download/1415/2015DSE.pdf

只可以估計2222率係不高於90.8%, 不少B2中學, 3322率有8X%-9X%, 但3322率最後只有4X% (都高於香港平均水平), 最後入U率可能得番20%左右

除非佢有公佈入U率等資料, 否則沒有足夠資料証明佢有力成為B1中學

蒙民偉上年2222率約97%, 入U率有81%, 入local degree有38%, 我暫時睇唔到羅中可達到呢個水平

hkpapa852 發表於 15-9-15 11:20
羅陳楚思都只係話佢既3322率高於香港平均水平(香港平均水平係35%-37%), 實則幾多唔知道
而且睇今年DSE成績: ...
真心等待你既回覆架,我見羅中詳細列出各科成績,但另一間只係粗略講幾句,所以我都唔係太明實際成績係點,真係十分感激你既分析.

回覆:觀塘區中學排名

我想 羅中 = 羅陳楚思中學。

long170908 發表於 15-9-15 11:27
真心等待你既回覆架,我見羅中詳細列出各科成績,但另一間只係粗略講幾句,所以我都唔係太明實際成績係 ...

其實列出各科成績唔係太有用, 因為佢俾唔到最重要既資料你:

3322既比例
3322+"2科自選科"既成績 (入3大必要既要求)

而且, 就算有晒%, 但最後有幾多人入到U呢? 呢樣好重要

好似如果3322率有50% 但最後入U率只有20%, 可推斷:
1. 多數學生都只係僅符合3322既資格, 或
2. 學校升校輔導做得差, 結果學生大學選科太進取, 所以失敗率高

即使有成績, 但沒有入U率既統計資料, 都未有足夠數據去評定一間學校既水平

hkpapa852 發表於 15-9-15 11:49
其實列出各科成績唔係太有用, 因為佢俾唔到最重要既資料你:

3322既比例
不過點都好,總比完全沒有數字參考好既

hkpapa852  好一點點咁啦!  發表於 15-9-15 12:42