用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 過來人請分享究竟cert有冇用???
go

過來人請分享究竟cert有冇用???

我身邊既朋友已經考好多準備報c校,但問心,呢d cert人有我有,而且好多學校都已經唔收,大家可唔可以分享一下有冇用?
*當然如果拎全港排名個d勁cert一定幫到

引用:我身邊既朋友已經考好多準備報c校,但問心,

原帖由 k-pa 於 15-09-04 發表
我身邊既朋友已經考好多準備報c校,但問心,呢d cert人有我有,而且好多學校都已經唔收,大家可唔可以分享一下 ...
問過熱門私校教書的朋友,說學校完全唔睇Cambridge, trinity 等cert,反而校長及負責收生的主任,極重視小朋友有無禮貌,是否守規矩,以及談吐舉止等。

回覆:過來人請分享究竟cert有冇用

呢個問題等如問買六合彩有冇用,中過奬會答你有用,未中過會答你完全冇用。甚至有d人發達係冇靠六合彩。

我只知有買既,機會點到多d

citygirl    發表於 15-9-4 12:16

k-pa 發表於 15-9-4 09:27
我身邊既朋友已經考好多準備報c校,但問心,呢d cert人有我有,而且好多學校都已經唔收,大家可唔可以分享一下 ...
即係咁, 見工咁多人apply, 份CV靚緊係有著數的, 但最後都要睇面試表現。

考小學一樣, 有D學校面試有分先後既, 就有少少作用, 不過入到圍就真係要睇個小朋友表現, 你可以幫佢個CV寫到天花龍鳳, 但一面試就可以知小朋友有幾多斤両了。

回覆:過來人請分享究竟cert有冇用???

我覺得到叩門時有用,因為我之前叩門second in, 個老師真係睇阿仔有乜cert

醒目開學勳章 王國長老

識人叩門一間好熱門的官校, 無人脈, 學劵全日制幼兒中心, 成績平平, 但有份IN, 唯一解釋到係有D所謂CERT, 或者因為早交

想知 CERT 有無用, 可以留意下直資/私小交表時, 要交乜野資料, 或留意叩門時要交乜野, 大約就會知重唔重要. 再睇你攞住乜野 CERT, 人人都有概野, 只可以講唔會失分, 但你認為可唔可以吸引到校長概注意?

我估唔會增加入圍作用,但臨門一腳差少少可能有些幫助。即如孩子連入第二、三輪的標準也不達,張cert 唔會幫你改變命運。但如最後關頭,面試表現好接近,可能會有作用

實際經驗,冇乜用

因為我見d人好博命去考....錢係其一,時間係其二,有冇用係其三

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果小朋友表現好,d cert係錦上添花
如果小朋友表現唔好,幾多cert都神仙難救 (除非係有代表性嘅cert)
恐龍家

有無用, 睇學校, 如果學校要交,咪跟學校要求去做去交 !
有d學校唔需要就唔好交, 又或者上網serach下心儀小學校長,
睇下他的文章, 了解下大家是否夾才去報及決定交什麼

cert不是最重要, 面試表現及家教最重要 !

我小朋友考c/直資都沒有幾張cert交去的!

我覺得無用,主要睇面試表現,禮貌。但如果運動有拎過獎(唔係豬肉獎嗰d)咁就有用喇!有朋友連叩幾間都收。

如果唔駛太花心神去考嘅咪考囉。例如讀英普班可以考嗰D普通話試,主要都係考對答,當面試準備

我小朋友咩cert都冇,但考私/直成績都唔錯。其實,小朋友面試表現先至最重要

我認為張 cert 本身真係無乜用, 但考張cert嘅時候一連串嘅操練會對 interview有d幫助, 因為好多考學術嘅學校都離不開英文認字甚至串字, 你考 cambridge就"順便"會 train 到小朋友認 vocab

我覺得都睇學校,有啲直資要求有幾多交幾多,有啲只限三頁,亦顯示出對cert嘅看重程度

引用:我覺得都睇學校,有啲直資要求有幾多交幾多

原帖由 SWEETANN 於 15-09-04 發表
我覺得都睇學校,有啲直資要求有幾多交幾多,有啲只限三頁,亦顯示出對cert嘅看重程度

...
我估唔係重視程度,係怕有人將所有豬肉獎都交哂姐,學校要你自己選最好果幾張,學校一望就知有無用,免浪費時間慢慢睇

睇下係咩學校

有代表性的Cert, 到3rd IN, 大家同分,只有一個位,果時咪有用!面試表現勝於一切!