用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 考美國大學一問
樓主: twosonspa
go

考美國大學一問 [複製鏈接]

剛收到美國大學要求填報一份Tuberculosis (TB) Health Assessment Form, 我查詢了在香港幫我兒子做美國VISA驗身的醫療中心, 他們回覆不能填報, 建議我們帶齊所有針咭及肺片CD, 連同Assessment Form找美國的醫生填報.
如有其他家長曾經幫仔女填報, 請分享你的經驗, 謝謝.

回覆:twosonspa 的帖子

找政府醫生,叫你私家介紹或直接打政府clinic

twosonspa 發表於 16-8-1 12:32
剛收到美國大學要求填報一份Tuberculosis (TB) Health Assessment Form, 我查詢了在香港幫我兒子做美國VISA ...
我仔啱啱做左,流程係:
1. 搵私家醫生寫紙,介紹去化驗所或者醫院做 tb test (留意而家唔知點解 tb test 好渴市,我搵左好多間私家醫院都冇晒貨,要等藥廠下一批貨,醫院都唔知幾時,化驗所都一樣,去前先問清楚有冇得做,先叫家庭醫生寫紙)
2. 去化驗所做 test(留意學校嘅要求,tb test 分兩種,一種係 skin test 另一種係 blood test,要跟返學校要求做)
3. 化驗結果出左,再請醫生填寫學校嘅 assessment form

tb test 唔平,整個過程,包括醫生寫紙,做 test,再搵醫生填 form,要二千幾,大約一個星期左右,自己預時間

mugtaitai 發表於 16-8-4 09:33
我仔啱啱做左,流程係:
1. 搵私家醫生寫紙,介紹去化驗所或者醫院做 tb test (留意而家唔知點解 tb test  ...
謝謝分享。我兒現時在美國,看來要找當地醫生做了。

twosonspa 發表於 16-8-4 10:39
謝謝分享。我兒現時在美國,看來要找當地醫生做了。
應該冇問題。其實我仔學校有好幾支要打嘅針都係香港衛生署針紙上冇嘅,可以搵私家醫生打,也可以去到先打,我仔都話去到先打,校醫應該知道 exactly 邊幾支要打,費事喺香港打錯
‹ 上一主題|下一主題