用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區定灣仔區好?
樓主: iceface
go

中西區定灣仔區好? [複製鏈接]

ydoris 發表於 15-9-25 11:54
SJS入KC既,好似有3位.因為有2位排我前面,知道佢入左..不過都係個句啦..我覺得個幾個街位,SJS無咩人攞左,因 ...

如果 SJS 有3位入 KC....全經自行....咁即係 KC 3個位絕大機會用唔晒
除非...張凝文...或 St. Joe / Wah Yan...有多於2位 入KC
又似乎...係一搏唔搏既例子 ~~~

回覆 mcl203 的帖子

絕對係...SJS用吾晒個D位.佢地博既男既會去TSK,女既去真光,B1A博既,只有QC,YWGS同SSGS..

ydoris 發表於 15-9-25 12:19

絕對係...SJS用吾晒個D位.佢地博既男既會去TSK,女既去真光,B1A博既,只有QC,YWGS同SSGS ...

SSGC 今年果3個位...B1生都似係用唔晒
只有真光/軒上公佈各1派入 ~~~

因為今年得1個自行報,但俾TSK收左..今年真係吾夠女仔攞他區位....阿囡都無份..

ydoris 發表於 15-9-25 12:45

因為今年得1個自行報,但俾TSK收左..今年真係吾夠女仔攞他區位....阿囡都無份.. ...
E....SSGC ??........係就怪怪地

是旦啦.....你囡囡都入左心儀中學

ydoris    發表於 15-9-25 13:42

mcl203 發表於 15-9-24 15:49

再吹落去少少先....今次估埋B1+B2
灣仔2015升中約1830人...B1+2人數 2/3係 1220人
若唔計SPCS...佢地唔呈分....B1+2人數 2/3係 1140人

我覺得你呢個計法有D問題, SPCS學生唔呈分, 但一樣計入升中人數中嚟照分三份, 只不過佢地估計好大機會係當B3個Pool, 所以B1+B2既人數應該無少到

ydoris  灣仔區,只會B3人數會少..一間學校有幾多B3??真係分分鐘十個都無..  發表於 15-9-25 14:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 ydoris 的帖子

ydoris 灣仔區,只會B3人數會少..一間學校有幾多B3??真係分分鐘十個都無..

教育局係按區內學生成績平均分3份, 所以區內B1/2/3一定各有33.3333%學生.

當然, 如果計全港性B3, 灣仔區可能真係會好少
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:mcl203+發表於+15-9-24+15:49+回覆+m

原帖由 hkpapa852 於 15-09-25 發表
灣仔2015升中約1830人...B1+2人數 2/3係 1220人
若唔計SPCS...佢地唔呈分....B1+2人數 2/3係 1140人

我都有諗過,但若教統局用全部人數除3去分組別,係好求其既做法,唔太合理,當然,我地又未必可以高估佢地D専業性,原因有2個:
l。例如,會令原本屬B2頭既學生推上,便成Bl組別,加劇左Bl組別既競爭性
2。變相係學校資源/學生資質既錯佩,無端端每組有幾十個學生free upgrade

當然,事實係如何我係一舊飯,靠估,所以奇想有無第4組情況出現,所以都估左2種可能...有錯請指正 ~~~

呢個我認同WOR~~錯配係好嚴重下..我覺得邊緣人會辛苦左.例如B2上英中..讀到CC下.B3去左B2,亦都好影響學習氣氛..一個HEA會有一班人一齊HEA架...

mcl203 發表於 15-9-25 14:48
我都有諗過,但若教統局用全部人數除3去分組別,係好求其既做法,唔太合理,當然,我地又未必可以高估佢地 ...
其實如果以統一派位方度睇, 係有第四組, 因為教育局有講如果沒有呈分既學生參加統一派位, 派位會安排在派晒第三組別學生之後.

但呢個"第四組別"到底係點處理呢? 係將佢當第三組別個三份之一, 定係用類似你既諗法, 只將所有有呈分既學生除三份, 而再加第四組呢?

我諗又要問下教育局了!

但係點都好, 只要區內有學校係無幫學生呈分, 其實都係會令區內其它學校既部份B2頭同B3頭既學生升呢咗!

hkpapa852 發表於 15-9-25 14:58
其實如果以統一派位方度睇, 係有第四組, 因為教育局有講如果沒有呈分既學生參加統一派位, 派位會安排在派晒 ...

但我又反駁左自己諗法
EDB 可以認為...只係少少影向學生選校既優先次序...根本中學間間都一樣好...無Banding...直接除3最簡單

hkpapa852  我都認為佢地會用呢種最簡單既方法  發表於 15-9-25 15:13

引用:Quote:mcl203+發表於+15-9-25+09:29+灣仔除

原帖由 hkpapa852 於 15-09-25 發表
灣仔區同中西區一樣, 有較多學位既學校選擇唔多, 不過如果你夠膽選位少個D而運氣又唔差, 嬴既就係你!
...
hkpapa852好厲害 比你講中曬

‹ 上一主題|下一主題