用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區定灣仔區好?
樓主: iceface
go

中西區定灣仔區好? [複製鏈接]

mcl203 發表於 15-9-22 17:46
若係明年升中B1女生....仲好DD....敢搏既....又係填B1全套 ~~~
同意,可以考慮先填最心儀既,然後填其他B1(包括比心儀學校好既)。

引用:想請教如果係女仔小學響灣仔區又應該點揀呢

原帖由 tvkittymama 於 15-09-22 發表
想請教如果係女仔小學響灣仔區又應該點揀呢?
我今年填升中表,真係全band1 top女校排哂先到band2

johnnywalker 發表於 15-9-23 14:49
但大前題係:若信灣仔有充足B1位
邊個會知/肯定真實係如何 ???

johnnywalker 發表於 15-9-23 14:52
問題係灣仔b1女生本身讀緊邊間學校? 灣仔好多女校直升,如果讀緊就當然無所謂,但如果係讀緊其他無直升小學 ...
點吹水估下最昜明呢??

灣仔2015升中約1830人...B1人數 1/3係 610人
假設當中係60%....即係366女生係B1
假設當中係55%....即係336女生係B1

灣仔4間女校...只計女校....已提供348個 直+联+街位...(當中包埋收自己B2生)
仲有 BPS + SSGC + YWGS 3間共 19個 联+街位

去估估下....仲要考慮埋 4間女校 會用幾多自行位收自己直/联小學生
有幾多灣仔B1女生係自行階段已離場...去他區官津/直私
灣仔7間直/联小會唔會佔高% B1生呢??

仲未計SKHTSK + RC d B1位嫁 ~~~

係某些觀察所得...全套B1係可以一搏...信唔信就自行決定lu

王家爸爸  最差都係TSK   發表於 15-9-23 16:43

引用:Quote:johnnywalker+發表於+15-9-23+14:52+

原帖由 mcl203 於 15-09-23 發表
點吹水估下最昜明呢??

灣仔2015升中約1830人...B1人數 1/3係 610人
想問問1830人中是否已包括所有有直屬中學的小學生?

王家爸爸  需要大抽獎既大約有1100人。  發表於 15-9-23 16:54
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Fionyiu 發表於 15-9-23 16:46
1830人應該係全部,其中大約1100人要大抽獎。

Fionyiu 發表於 15-9-23 16:46
可以參考 ~~~

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2870748&extra=page%3D1

我自己估估下咁計過...18XX 人 應係包括所有有直屬中學的小學生....仲包埋SPCS
但 SPCS 唔呈分...若參加統一派位...佢地會放晒係B3之後
所以我唔知真實 B1人數係點計....B1人數係 (18XX - SPCS ) /3...或...直用 18XX /3
若B1人數計法係 (18XX - SPCS) / 3....B1生人數會更少  ~~~

王家爸爸 發表於 15-9-23 16:54
1830人應該係全部,其中大約1100人要大抽獎。
無咁多....直/联/私 佔 約50%
8間....每間 起碼12X - 13X人 ~~~

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-9-23+16:54+1830

大家又估下每一間中學在自行收生階段會收大約幾多個區內生呢?會否多於10個?

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

mcl203 發表於 15-9-23 16:58
兩年前升中考生人數係1,904人,當時大抽獎有1,243個位,剩餘學額有100多個,即係大約1100人要大抽獎。
我估計今年比較舊年多少少人,同前年差唔多,應該可以用前年既數據來分析。

王家爸爸 發表於 15-9-23 17:04
兩年前升中考生人數係1,904人,當時大抽獎有1,243個位,剩餘學額有100多個,即係大約1100人要大抽獎。
我估 ...

我唔識計大抽獎人數...計唔計直/联??...SPCS 又係當中點計??...1100人大抽獎??....復雜

8間總人數應相差不遠....我斷估實數加埋都係 18XX 人~~~

Fionyiu 發表於 15-9-23 17:01
大家又估下每一間中學在自行收生階段會收大約幾多個區內生呢?會否多於10個?
  ...

我會估 TLMS 和 MSS 有用自行位收生.....SPSS 直屬位似係有位剩....SFCS 都似係
總之....都係靠估 ~~~

其實我之前都估估吓咁計過....2014果年 非直屬小學 起碼有90人係自行階段離場入B1中學...當中包括去B1直資(去B1直資唔一定係B1生)
因部份學校係無提供實數....例如聖雅各....所以只可以估得保守D....但都係估 ....唔值得信

mcl203 發表於 15-9-23 14:53
邊個會知/肯定真實係如何 ???
其實同Banding一樣, 斷估無辛苦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

johnnywalker 發表於 15-9-23 17:50
其實灣仔非直屬小學b1女生大概有幾多個? available既b1位又有幾多個?真係計到我頭都大埋。 ...

根本就真係好難計....估唔到直屬小學 D B1%...推番轉頭都無得計
據路邊社D料...有直屬小學 排近乎尾位學生都入B1a/b中學....唔通估佢地9X-100% B1生咩

hkpapa852  呢條數我同你度咗好耐都諗唔掂, 算啦!  發表於 15-9-24 11:24

引用:Quote:mcl203+發表於+15-9-22+17:46+若係明

原帖由 johnnywalker 於 15-09-23 發表
問題係灣仔b1女生本身讀緊邊間學校? 灣仔好多女校直升,如果讀緊就當然無所謂,但如果係讀緊其他無直升小學 ...
以今年我校派位結果(冇直升中學),女生絶對可以大膽咁選,我覺得band1女仔真係最差派大坑真光,其實真光巳經唔錯。

下年派位的學生人數都算少人,可以大膽d!

我填表時,放真光在第七位。

回覆 austism 的帖子

灣仔區絕對可以博..女仔呢...,真係個個等抽入去架...男仔呢,幾間男校,一間收2,3個都十幾廿個啦.何況TSK收18個,TL收5個,小班教學都有成班人入英架仲有其他英中同直資呢....15年有60幾%入英中,個數字真係好靚下...有點嚇人TIM!!

引用:Quote:johnnywalker+發表於+15-9-23+14:52+

點吹水估下最昜明呢??

BPS + SSGC + YWGS 唔係中西區嗎?

‹ 上一主題|下一主題