用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 SFA 2014-2015升中結果
樓主: Bosco爸爸
go

SFA 2014-2015升中結果   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 15-9-8 20:26
SPCS收11个TSL学生都十分之强勁吖~
MSS 都收左8個 ~~~

BTW...似乎...有英小既英中 都頗喜歡收 英小生 ~~~

回覆:SFA 2014-2015升中結果

請問一下,SFA升st joe >>la salle. 18 vs  2 . 有冇乜野特別原因?

hkpapa852  我只能夠講: 識揀!  發表於 15-9-9 12:13

keep-calm 發表於 15-9-9 12:02
請問一下,SFA升st joe >>la salle. 18 vs  2 . 有冇乜野特別原因?

禁各小学有自己喜好同track record啫~~好似KTS男仔喜揀LS—样,APS鈡情DBS, SFA就揀St Jo~好呀!分散唔洗硬碰~各取所需咪幾好?
[size=37.4569px]
[size=37.4569px]http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3126438&extra=page%3D3&ordertype=1

Yanamami 發表於 15-9-9 12:14
禁各小学有自己喜好同track record啫~~好似KTS男仔喜揀LS—样,APS鈡情DBS, SFA就揀St Jo~好呀!分散唔洗 ...

我呢D無謂人最鍾意做D無謂嘢:

升中年度

APS

SFA

TSL

KTS

2011/2013

DBS(18),
    DGS(11),
    黃笏南(11),
    迦密(2),
    聖提女子(13)

聖若瑟(4),
    長天(5),
    上智(12),
    九華(18),
    DBS(8)

顏寶玲(51),
    瑪利曼(7),
    聖保祿學校(4)

2012/2014

DBS(22),
    DGS(7),
    黃笏南(9),
    迦密(8),
    聖提女子(3)

聖若瑟(11),
    長天(11),
    上智(19),
    九華(10),
    DBS(7)

顏寶玲(44),
    瑪利曼(7),
    聖保祿學校(4)

LS(4),
    DBS(7),
    黃笏南(5),
    銀禧(3),
    福建(4)

2013/2015

DBS(22),
    DGS(8),
    黃笏南(9),
    迦密(9),
    聖提女子(0)

聖若瑟(18),
    長天(10),
    上智(10),
    九華(7),
    DBS(6)

顏寶玲(35),
    瑪利曼(8),
    聖保祿學校(11)

LS(7),
    DBS(5),
    黃笏南(7),
    銀禧(5),
    福建(4)

似乎KTS學生無乜特別升中偏好..... 其餘3間都有少少偏好

MrBeast  一目了然  發表於 15-9-9 13:08
Yanamami  只因阿女同班大部份男仔都想入LS, 人地收唔收就另一回事啦~~  發表於 15-9-9 12:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-9 12:50

九小咁多直資...唔放入你個表 ~~~

hkpapa852  間間得1,2個.....  發表於 15-9-9 13:01

hkpapa852 發表於 15-9-9 12:50

但前两年KTS得三班P6, 大概100人畢業?7个入LS都算係top男之選?

引用:Quote:Cheddar85ang+發表於+15-9-8+23:50+

原帖由 mcl203 於 15-09-09 發表
有得揀 Vs 無得揀 既分別
我有個想法都係有關揀的問題。
係學校有得揀學生,私校就揀哂啲叻嘅,升中成績自然就好,80-90%上band 1。
而死谷爛谷的津校,無得揀學生,谷到5-60%已是好好的成績?

回覆 mcl203 的帖子

hkpapa852 間間得1,2個..... 發表於 1 分鐘前

喇沙書院

拔萃男書院

拔萃女書院

協恩中學

聖保羅男女中學

聖保祿學校

德望學校

聖保羅書院

聖士提反書院

http://www.ktsps.edu.hk/3/02_4.html

Yanamami  Eeeee,?update左~~  發表於 15-9-9 13:09
hkpapa852  咦, 校網出咗喇, 去睇睇先.... thx!  發表於 15-9-9 13:09

Cheddar85ang 發表於 15-9-9 13:04
我有個想法都係有關揀的問題。
係學校有得揀學生,私校就揀哂啲叻嘅,升中成績自然就好,80-90%上band 1。
...
有得揀總好過無得揀....例如....補習/課外活動都要俾錢....呢D係現實~~~

mcl203 發表於 15-9-9 13:04
回覆 mcl203 的帖子
按照校網資料, KTS升讀一線中學比例係:

升讀一線直資中學人數: 53, 比例: 53/101=54.46%
升讀一線官津中學人數: 38, 比例: 38/101=37.62%

升讀一線中學人數: 93, 比例: 93/101=92.08%

超越APS, 變成全港No.1 !!!   

Yanamami  上年SARS BB, 少人升中嘛!唔係恒常表現吖~  發表於 15-9-9 13:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

SFA 坐於是深水埗網(深水埗網的BAND1中學學位唔足夠BAND 1 學生分配),而APS 和九龍塘小學都是BAND 1 中學學位過多的九龍城區(供過於求),其實SFA永遠都要輸在校網大抽獎上,如果要這樣比,實在不太公平!

kwan_kwan3 發表於 15-9-9 13:39
回覆 hkpapa852 的帖子

SFA 坐於是深水埗網(深水埗網的BAND1中學學位唔足夠BAND 1 學生分配),而APS 和九龍 ...
其實考慮小學時升中機制和校網是重要因素,除非你是天生b1生。

hkpapa852  可惜好多家長都只係見步行步  發表於 15-9-9 13:54

SFA 坐於是深水埗網(深水埗網的BAND1中學學位唔足夠BAND 1 學生分配),而APS 和九龍塘小學都是BAND 1 中學學位過多的九龍城區(供過於求),其實SFA永遠都要輸在校網大抽獎上,如果要這樣比,實在不太公平!

SFA不錯是在深水圳區,但你看看其學生升中派位,甚至打聽到的高考成績,SFA學生一點也不失禮。選學校,你選一家辦得好的學校,還是一家好抽得的學校呢?

兩者無衝突,相信抽得好既學校亦唔會辦得差。問心唔緊張派位成積的話,呢D post都唔會有咁多人睇。

我個人見解, 小學係打好小朋友學習基礎既最重要既一步, 如果小朋友基礎唔好, 好彩派左去一間BAND1中學, 後果係佢要好辛苦先跟到, 如果唔努力, 可能係BAND1中學下游既一群.....相反, 如果小學基礎打得好, 上到BAND1中學都輕易應付, 就算唔好彩入左BAND2, 都會做領頭果一群

以我所知, 原先ST JOE收左SFA16位學生, 係扣門階段, 再收多2位, 共18位, 聽SFA家長講, 今年全級考60既都入左ST JOE

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-9-9+12:50+編

del........

純粹小道消息: 今年9個入DBS, 2個入LS

引用:純粹小道消息:+今年9個入DBS,+2個入LS

‹ 上一主題|下一主題