用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 SFA 2014-2015升中結果
樓主: Bosco爸爸
go

SFA 2014-2015升中結果   [複製鏈接]

judy 發表於 15-9-7 11:38
回覆 judy 的帖子

好奇怪,我發現我發的回覆被版主削了。要知道,今時今日,到外國升學幾貴啊,能够在本地 ...
我會咁諗:

1. 有本事係B1既, 點解唔留係香港? 有免費教學, 當然你都可以俾錢
2. 係B2/B3既, 做乜仲俾咁多錢去外國讀書? 咁既成績都只能讀D不知名學校, 留係香港Train好過啦, 費事佢過到外國第日入咗ISIS仲幣!

comemon999    發表於 15-9-8 12:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-7 11:52
我會咁諗:

1. 有本事係B1既, 點解唔留係香港? 有免費教學, 當然你都可以俾錢
早出国升学都唔係SFA專利,好多学校学生都会,主要係对DSE無信心,反正遲早走,不如早过去適应~有d亦对hk無信心,讀完不如係果边落地生根,唔好番黎咯~

有些家長話名幼上小學最多都係食老本一個學期至一年上下,倒想知sfa生去到高中乜情況,有幾多繼續上,幾多出國?

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-9-7+11:52+我會

原帖由 Yanamami 於 15-09-07 發表
早出国升学都唔係SFA專利,好多学校学生都会,主要係对DSE無信心,反正遲早走,不如早过去適应~有d亦对hk無 ...
如果我供得起,都想送啲仔出國

hkpapa852  全家移民會好D  發表於 15-9-7 17:07

回覆 MrBeast 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&;tid=2623180

MrBeast  指定的主題不存在...  發表於 15-9-8 06:00

計劃出國係都讀蔡繼友、陳守仁,讀 SFA 把鬼。

yuenkw 發表於 15-9-7 20:13
計劃出國係都讀蔡繼友、陳守仁,讀 SFA 把鬼。
我都係咁話! 洗咩谷得咁辛苦

回覆 andrew 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&;tid=2623180
奇怪,不知為何老是無法複製連結。

Bosco爸爸 發表於 15-9-2 11:24
129 Students

ST JOSEPH'S COLLEGE 18
18個st.Joseph's,好犀利…
香港個間st.Joseph's以往是否不嬲都收咁多SFA學生?

bbforever 發表於 15-9-8 20:22
18個st.Joseph's,好犀利…
香港個間st.Joseph's以往是否不嬲都收咁多SFA學生?
...
SPCS收11个TSL学生都十分之强勁吖~

andrew 發表於 15-9-8 19:52
回覆 andrew 的帖子

Remove 個;就看到了,thx

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]tid=2623180

MrBeast 發表於 15-9-8 21:26
Remove 個;就看到了,thx

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2623180

SFA出名多資优?所以“遍地开花”都唔奇~~

回覆 Yanamami 的帖子

我也有孩子讀其他名津校的朋友,老實說,我接觸的SFA小朋友比他門清閒活潑。SFA可能教得深,但功課量不多,少背誦,考試答對就有分,不搞標凖答案一套(或佔分極少)。假期多,如果小朋友跟得上,是好學校。

andrew 發表於 15-9-8 23:13
回覆 Yanamami 的帖子

我也有孩子讀其他名津校的朋友,老實說,我接觸的SFA小朋友比他門清閒活潑。SFA可能 ...

完全明白。KTS—样,係教快左d, 但workload唔重(而且測考少,默書唔計分添),跟得上係好舒服~不过KTS係中小囉~

以前更快樂,不計測驗分。自從來了個津校校長,現在測驗佔20%。

Yanamami  其实大部份津校仲辛苦吖~~  發表於 15-9-8 23:25

引用:Quote:CSSMF+發表於+15-9-2+21:54+如果計收

原帖由 yuenkw 於 15-09-02 發表
不如又講下有邊幾間無龍的津校可以做到近 80%升讀Band 1英中、功課少、假期長? 我都想同呀仔轉校。 ...
我就一直對所謂嘅地區名校存疑,點解死谷、爛谷,派入band 1嘅係大約6成?
咁谷對學生有甚麼好處?

引用:Quote:bbforever+發表於+15-9-8+20:22+18個

原帖由 Yanamami 於 15-09-08 發表
SPCS收11个TSL学生都十分之强勁吖~
spcs 有另一條隊俾Non Chinese

引用:以前更快樂,不計測驗分。自從來了個津校校

原帖由 andrew 於 15-09-08 發表
以前更快樂,不計測驗分。自從來了個津校校長,現在測驗佔20%。
不是津校校長,是另一私小校長

回覆 bbforever 的帖子

除左小六升中外, 每年都有考得好既學生, 係小二, 小三考插班入左ST. JOE小學, 看來ST. JOE都喜歡收SFA學生

Cheddar85ang 發表於 15-9-8 23:50
我就一直對所謂嘅地區名校存疑,點解死谷、爛谷,派入band 1嘅係大約6成?
咁谷對學生有甚麼好處?
  ...
有得揀 Vs 無得揀 既分別
‹ 上一主題|下一主題