用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 SFA 2014-2015升中結果
樓主: Bosco爸爸
go

SFA 2014-2015升中結果   [複製鏈接]

CSSMF 發表於 15-9-2 21:54
如果計收學費, 學生經過幾重面試才取錄, 又用英文作教學語言, 又標榜教得快, 教得深過人, 有這樣的成績其 ...
不如又講下有邊幾間無龍的津校可以做到近 80%升讀Band 1英中、功課少、假期長? 我都想同呀仔轉校。

数據王或者幫到你~
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464&extra=page%3D1

很好的成績,不愧為一線私小。

回覆:SFA 2014-2015升中結果

學校功課多嗎?

Yanamami 發表於 15-9-2 22:17
数據王或者幫到你~
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464&extra=pag ...
唔該晒,剛睇過點解得1間循道有8x%升讀一線中學, 有無天主教男女英小, 功課少又有兩個半月暑假?
我以為有好多添。😢

Yanamami  循道有8x%因好多升循中?唔算数~  發表於 15-9-2 22:33

yuenkw 發表於 15-9-2 22:32
唔該晒,剛睇過點解得1間循道有8x%升讀一線中學, 有無天主教男女英小, 功課少又有兩個半月暑假?
我以為有 ...
2個半月暑假??.....幾時開始放暑假?? ~~~

mcl203 發表於 15-9-2 22:39
2個半月暑假??.....幾時開始放暑假?? ~~~
問下你個資深SFA家長朋友啦!

yuenkw 發表於 15-9-2 22:45
問下你個資深SFA家長朋友啦!
唔使咁煩....就係睇左唔明先問...

http://www.sfaeps.edu.hk/PHPweb/_internet/_upload/sfa/_open_topic2/9/calendar_1516_V10_CYCLE.pdf

yuenkw  原來呢個就係你個資深SFA家長朋友,唔怪得你d料咁堅!  發表於 15-9-2 22:51

yuenkw  原來呢個就係你個資深SFA家長朋友,唔怪得你d料咁堅!  發表於 33 秒前

即係有無分享姐....

回覆 superccc 的帖子

不多,有問卷調查统計過絕大部分學生1至2小時完成所有功課,我兒子平均每天用60分鐘左右完成

回覆:SFA 2014-2015升中結果

功課多少用時間去衡量其實不是很合理,因為每位 小朋友做功課的效率唔同。但我就知SFA的功課很考學生的思考能力,而且培養學生預習和自學的習慣,語文科很重視學生語言表達能力的訓練,這是出面很多學校沒有的。

引用:+本帖最後由+yuenkw+於+15-9-2+20:21+編輯+

原帖由 yuenkw 於 15-09-02 發表
絕對贊同讀書係要靠自己(初小要靠下父母),學校只係平台。SFA提供好既學習環境同教材,但小朋友上堂又唔尊心,父母係初小時又唔理小朋友,神仙都難救啦。就算入到神級龍校,大人細路無heart讀,都比人踢出嚟啦。所以SFA亮麗既成績係學校同家長小朋友努力既成果。

SFA其實幾有趣, 咁多年都無畢業生去海外升學, 或者轉入國際學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

其實,也許可以看出讀SFA的家長的共同之處:偏好傳統教學,重視學術訓練,中學target名津校,大學target本地三大。

yuenkw  根據路人皆見的官方數據,個人同意。  發表於 15-9-4 11:31

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 jessie005 的帖子

我第一次聽!

judy 發表於 15-9-4 12:59
也可能是SFA的家長比較窮,俾唔起錢。
哈,您都幾有趣!

回覆 hkpapa852 的帖子

係有轉到國際學校or海外升學的同學,不過是中途去,不會等到六年級

我係澳洲讀書時,都遇到個香港同學係 SFA 的舊生,不過都係當年考完會考先去。

回覆 judy 的帖子

好奇怪,我發現我發的回覆被版主削了。要知道,今時今日,到外國升學幾貴啊,能够在本地直升好中學,係幾自豪嘅事。
如果有人問我,點解唔送子女到外國升學呢?我都會答:"我比較窮,俾唔起錢。"。同理,有人問:點解唔見SFA家長送子女到外國升學呢?我寫:"也可能是SFA的家長比較窮,俾唔起錢。",請問,有幾不尊重人呢?

當然,如果對方是暴發戶,你說他窮,他真的會感受冒犯。SFA的家長,不會和暴發戶一般見識的。
‹ 上一主題|下一主題