用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔仔中文唔好,驚DSE肥佬
樓主: katiecatmint
go

仔仔中文唔好,驚DSE肥佬

虫虫主人 發表於 16-3-20 22:01
請問DSE考到幾時?
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Timetable/2016_DSE_Timetable.pdf

simonwan 發表於 16-3-18 18:18

中文考聆聽及説話根本系多餘!
完全同意。

Marians 發表於 16-3-19 22:54
校生們都話 ... ... 吾怕神一樣的對手, 只怕豬一樣的隊友
好句!

聽講「豬一般的隊友」仲可以分幾種:
1. 唔多出聲,隊友好難回應,亦唔能夠擦出火花,不過大家可以瓜分埋佢的時間。只不過如果一組有3個呢D人,點撐?
2. 自以為好醒,共識題時,死都無共識意識,梗係同你拗。
3. 自以為好醒,成日發言,講廢話,搞亂大家討論,霸佔大家時間,等大家講得少。

係呀, 亞女跟同學們日日都講下的賽果, 遇到咩對手, 好好笑, 真係咩人都有, 有些考生連第一輪必發的一分鍾都吾講, 你話死未

cow 發表於 15-9-26 19:00
中文預左無3都可以係香港讀大學,如轉唔到讀IB,GCE,可以自收考GCE。有3個E大學就(可以)收。 ...
我個仔現在F.4, 又係中文唔合格,但Physics, Chem, Maths同M1 都是很高分,考全級第一、二名,佢都想報GCE, 請問是否可以自修報名?是否要考左GCSE才可以考GCE?
經非聯招報大學,最少要報幾多科?是否一定要報中文同英文科?有冇入三大的收生參考?
中五考GCE 可以嗎?