用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔仔中文唔好,驚DSE肥佬
樓主: katiecatmint
go

仔仔中文唔好,驚DSE肥佬 [複製鏈接]

中文預左無3都可以係香港讀大學,如轉唔到讀IB,GCE,可以自收考GCE。有3個E大學就(可以)收。

cow 發表於 15-9-26 19:00
中文預左無3都可以係香港讀大學,如轉唔到讀IB,GCE,可以自收考GCE。有3個E大學就(可以)收。 ...
如果轉考GCE 中文, 大學會不會所有科目都承認? 例如 LAW, BBA 會唔會計?

引用:Quote:cow+發表於+15-9-26+19:00+中文預左

原帖由 G-Ma 於 15-12-28 發表
如果轉考GCE 中文, 大學會不會所有科目都承認? 例如 LAW, BBA 會唔會計?
只可選擇either Jupas (DSE) or Non-Jupas (A Level or IB etc), 不可combine.  Non-Jupas 可以將中文當作 second language, HKU language requirement:

回覆:仔仔中文唔好,驚DSE肥佬

已問 Admission Office, 神科 minimum requirement 應該一樣,但競爭激烈,當然可以選擇一些語文能力更高的學生。

HKU 收 A Level median 好高, 最好Open Day 去心儀 Faculty 問清楚至轉讀:

Chole 發表於 15-12-28 12:25
已問 Admission Office, 神科 minimum requirement 應該一樣,但競爭激烈,當然可以選擇一些語文能力更高的 ...
如果要轉老師叫最好盡快轉, 就係最擔心D 神科唔計, 所以我都叫亞女自己打去大學到問清楚

不好意思, 新手預備將來選科, 但好多野唔明, 請各位提點:

什麼是: GCE,  GCSE?

It is highly ridiculous to learn any language in any proposed technical method !

Ability to master any language must be built up based upon extensive studying of related material and extensive pratice in composition writing , summary writing ,  speech praticing and conversation .

It is no difference to develop the ability in English and Chinese .

Practicing is the best method !

同感.我仔也害怕考dse肥老.其實我仔在f.1,f.2時,中文考試排在全級頭10,可惜之後成績每況愈下.我感覺即使多看中文課外書,幫助不大,最緊要掌握考試技巧,不然,可能會有作文離題等等而失分,甚至零分.而我仔就是欠缺考試技巧.

中文真係學生死症,我自己都做過佢地份卷,真係唔識做
我自問真係唔識教,所以都係搵人教,佢地初中就開始打好過底,依家係高中,都唔會太差

操past paper

引用:操past+paper+

原帖由 Lchlau66 於 16-01-29 發表
操past paper
請問past paper 係邊度買到呢?

bb_2001 發表於 15-9-26 09:13
同我大仔情況一模一樣,我從小五開始已經只私補中文,到中三就私補和遵X都補埋。佢已經是中六,明年考DSE,  ...
我仔都係全理人,只有推理羅輯,吾合羅輯事,講極都吾明,由高小起,中作不貼題,不貼到高中,初中找中文私補,個老師幫阿仔師兄補到拔尖入中大,但阿仔在佢手上中作成績都會時超好,時失準。老師話佢少留意身邊時物,不太懂人情世故,議論文對佢較有利,描寫、感情就吾多掂,閱讀、聆聽、會話老師都幫到佢好多,作文仍然好飄忽,但好似DSE都佔分不少,所以我都擔心。

出去補習,我以前補蕭源都幾好

中文呢啲真係要時間學,好似文言文個啲,都係要睇得多先識
都係岀去補習啦

回覆 yovin 的帖子

教育局官網有歷年各科past paper ,想買印象中商務好似有,可以去睇下

Lchlau66 發表於 16-2-4 12:56
回覆 yovin 的帖子

教育局官網有歷年各科past paper ,想買印象中商務好似有,可以去睇下 ...
個個學生都會操PAPER,但中文科只操練,進步不大。中文科考 範文知識、考試技巧、寫作輸出,如果學校教唔到其中一部分,或者老師無暇跟進,會令能力較低的學生好難跟。
可以叫囝囝囡囡 分析清楚閱讀卷考緊咩(如結構作用、文言句式等),再逐點擊破;不斷作文,再修改作文,練文筆、結構;讀通範文,不斷提問自己,相信會有所進步。
如果要再進一步,便要找補習老師了。

yovin 發表於 16-2-3 01:20
請問past paper 係邊度買到呢?
官網有得賣:
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/Resources/publications/list_of_publications/hkdse_erqp_pub/

坊間大書局(如商務、三聯等)會有,不過有時唔齊咁多年。

‹ 上一主題|下一主題