用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88校網 應該如果選擇?
go

88校網 應該如果選擇? [複製鏈接]

想請教大家意見,家住大圍88校網,心儀小學有陳元喜沙官小白普理聖母無玷,但只得15分,沙官小應該無希望,所以自行分配想擇陳元喜,然後大抽獎都係陳元喜第一自願,但煩緊第二三四五應該如何選擇﹖因為怕最後派到好後...
另外想問陳元喜叩門要111嗎﹖

hobby  今年唔只一位000都叩到, 也有111叩唔到  發表於 15-9-18 09:25
   8    0    0    0

回覆 misscoco 的帖子

其實88唔係好多間學校,建議你呢個月去下佢地d開放日了解下。
睇下邊間啱你小朋友。

回覆:88校網 應該如果選擇

聖母無玷都多20,25分嘅朋友,15分沙官小自行係近乎無望,但如果真係心儀,叩門果下有111都重要。

其實好多學校話唔洗111, 只不過係講紧你有冇份入場,但佢真係收幾多唔係111,冇人知。

15分真係好難玩

lauwingtai    發表於 15-9-18 12:43

回覆 frogbobo 的帖子

唉...咁睇黎沙官小同聖母無玷都可以唔使諗

misscoco 發表於 15-9-2 18:00
回覆 frogbobo 的帖子

唉...咁睇黎沙官小同聖母無玷都可以唔使諗
如果你鍾意沙官小同聖心又唔敢搏,可以考慮下白普理,呢間實而不華而且教學方法有d似前二者,校舍較舊又冇乜宣傳,但小朋友既品行同成績都唔錯,而且乙一機會較大,上年因為有五班小一,所以乙二都有人入到,不過如果得返四班,以往乙一收唔晒,不過機會大過另外四間熱門
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

想問88網有邊幾間一定要擺第一先有機會抽到?
迦密,白普理,邊間好d?

donkey0201 發表於 15-9-5 21:00
想問88網有邊幾間一定要擺第一先有機會抽到?
迦密,白普理,邊間好d?
沙官、聖心、迦密、陳元喜、白普理都要放第一先有機會
呢兩間唔會相差太多,較文靜就白普理,較多野講就迦密,又或者揀間近
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:88校網 應該如果選擇?

我都唸緊點揀,請問聖心係米好多功課好谷,仔仔資質一般,內向怕羞係米吾太適合?

回覆 MASAYA 的帖子

想問點解文靜揀白普理,多野講揀迦密?如果15分,甲一擺邊間機會會大d?

donkey0201 發表於 15-9-6 23:37

想問點解文靜揀白普理,多野講揀迦密?如果15分,甲一擺邊間機會會大d?
當年去睇觀課,白普理授課好似主要係傳統老師講學生聽,答題時間舉手答
迦密就多學生小組討論,合作project

自行、甲一、乙一都係白普理機會稍大,可能因為白普理較低調

明白,thx黎緊選校,考慮緊呢兩間。
想問知唔知如叩門,迦密有沒有話偏向收邊間幼稚園or邊類型學生,文靜或好動?

MASAYA  叩門好多收附近一間幼稚園生,聽講係迦密較了解這幼稚園的課程  發表於 15-9-7 12:06

爬文話迦密好多功課和測驗,白普理就唔知是否無甘多呢?

zebrabb 發表於 15-9-7 08:07
近年迦密功課的量算多,不過需時其實不算太長,同埋上年學校搞講座,講師表明希望學校減少功課量,之後下半年功課量回落

zebrabb 發表於 15-9-7 08:07
我又想問下大家, 點為之多功課?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 15-9-7 12:18

我自己覺得... 如果最多8-9樣,平均5-6樣,我可以接受
當年阿仔小一開學初期,見到某d地區名校9月某weekend要做2x份功課,我真係

恐龍家

小曳人 發表於 15-9-7 14:15
我自己覺得... 如果最多8-9樣,平均5-6樣,我可以接受
當年阿仔小一開學初期,見到某d地區名校9月某weeken ...
去到雙位數字個D又真係誇張咗, 坦白講, 數目多寡,唔一定同需要用既時間成正比.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 15-9-7 14:23
去到雙位數字個D又真係誇張咗, 坦白講, 數目多寡,唔一定同需要用既時間成正比.
...
對~甲做一小時
乙可能要做三小時
但雙位數字的確嚇人!不能接受!
恐龍家

引用:Quote:zebrabb+發表於+15-9-7+08:07+爬文話

原帖由 hkpapa852 於 15-09-07 發表
好似話10~12樣,做2個鐘都做唔完,但我唔知道5~6樣,可能又要2個鐘,唉⋯

引用:Quote:zebrabb+發表於+15-9-7+08:07+爬文話

原帖由 MASAYA 於 15-09-07 發表
近年迦密功課的量算多,不過需時其實不算太長,同埋上年學校搞講座,講師表明希望學校減少功課量,之後下半 ...
good呀

但反而在想,有宗教背景的學校,是否要考多科⋯

‹ 上一主題|下一主題