用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學(全日) 真心請教蘇浙家長!
樓主: cowcow9
go

真心請教蘇浙家長! [複製鏈接]

jenniferK 發表於 15-10-28 12:50
北角蘇浙在寶馬山。我想不是大家杯茶。
小朋友當然想和一班由細玩到大的同學一起升上一間B1A的中學啦!沙蘇中學是沙田區最受歡迎5間B1A其中之一,只是北蘇中學辦學差勁吧!中基校長都很喜歡蘇小的學生

請問P1課堂是否全普或全英?

Dada3802 發表於 15-11-17 14:58
請問P1課堂是否全普或全英?
P1課堂是全普, except for English課堂(全英)

cowcow9 發表於 15-9-1 20:57
你們覺得子女在蘇浙上學愉快嗎?因很多朋友也說很辛苦,後悔入了蘇小,說很多人捱不住要轉校,你們的子女如 ...
對蘇小既感想,希望幫到小朋友想入讀蘇小既家長。

蘇小有愛心和包容的老師都有但不多,所有老師放學後都不會特別花時間去關心學生與家長溝通,校風傳統亦不現代化,很多學校實施網站支援,例如每日功課可以在網站查核,但蘇小是沒有的。有次跟班主任談,他說你們家長不要期望學校有任何改進,60年來都是如一。普通話學習環境就是他的優點。
曾經有朋友告訴我,有兩位蘇小生(兄妹)轉校到油麻地天主教,因中文程度追不上,要格外補課。
小三前功課不算多,但每日都必定要溫書才能跟上進度。平均每晚溫書到9時。是谷成績的學校,每年每班都有人退學或留班,因為兩科主科或兩科副科不合格就必須留班。雖然有人退學,但必有人插班。

好與壞見仁見智。

引用:你們覺得子女在蘇浙上學愉快嗎?因很多朋友

原帖由 cowcow9 於 15-09-01 發表
你們覺得子女在蘇浙上學愉快嗎?因很多朋友也說很辛苦,後悔入了蘇小,說很多人捱不住要轉校,你們的子女如 ...
我女而家係小六,小一時,班上有三分一同學係外國人。其實,佢地讀蘇浙既唯一目的係為左學普通話。呢批同學,基本上係唔會升本地(直資,官津)中學,所以佢地最多就係讀完四年班,就會轉返去國際學校。咁點解係四年班轉走咧?原因係唔想考呈分試,因為既然唔升本地中學,呈分試對佢地來講,就係英雄無用武之地,所以就無謂操練,無謂考。 佢地既父母認為,四年班既中文程度,雖然唔可以話係好好,但基本上已經可以應付聽講讀寫,所以覺得足夠。(佢地多數由N班就開始讀,所以到小四,已經學左8年普通話,對外國人來講,已經足夠)。至於覺得係蘇浙讀書開唔開心,我二個女都係讀蘇浙,一個已經畢業,一個今年畢業,我覺得佢地讀得好開心,同學、家長都唔錯,好好相處。如果問我,可以重新選擇,會點揀?我覺得我都係會揀返蘇浙!我二個女,而家二文三語都非常好(流利既英文,流利既普通話,雖然未去到北京口音,但又聽唔出係香港人,廣東話就更加不在話下)。我覺得呢二樣野,係一般學校比較難同時做到。再加埋蘇浙喜出望外既升中派位,我只可以講3600學費真係物超所值。

回覆 ysmhkg 的帖子

有人話蘇小敎法十分傳統,可不可以講詳細小小㸃傳統法?本人好想了解多d,有小朋友(女仔)現讀緊蘇幼K1,文靜乖巧型,坐得定。

Soo2011 發表於 17-1-6 23:11

有人話蘇小敎法十分傳統,可不可以講詳細小小㸃傳統法?本人好想了解多d,有小朋友( ...

師資方面: 因為蘇浙小學老師嘅年紀都有返咁上下,所以呢個年代嘅老師多數都係鍾意 d聽話、文靜、乖巧嘅小朋友,對一d過份活潑多野講嘅小朋友會比較嚴厲。

教學方面: 除咗英文,其他科目唔屬於活動式教學,老師大多照書教,有時補充些少課外知識,平時多默書、小測,但程度唔算非常深,基本上上堂專心聽書,返屋企溫吓書,已經可以應付。

所以我會建議,如果小朋友屬於非常活潑,鍾意講野同鍾意發表反對意見嘅話,去新型直資小學可能會適合d。

多謝你詳細的資料,希望你兩位囡囡都入到心儀的的中學。

Soo2011 發表於 17-1-9 14:54

多謝你詳細的資料,希望你兩位囡囡都入到心儀的的中學。 ...

我大女已經中四喇,細女今年都中一,分別去左我好滿意既學校,所以對我個人來講,都幾感恩蘇浙。

感恩蘇浙。

恭喜你啊!你兩位女女好叻啊!可否透露入到那兩間中學?另外,可否分享下蘇小2016 升中派位的成績,如果你方便的話!

Soo2011 發表於 17-1-10 15:23

恭喜你啊!你兩位女女好叻啊!可否透露入到那兩間中學?另外,可否分享下蘇小2016 升 ...

大女去左BPS,細女入左DGS

實在太勁了!恭喜曬!有乜心得,可不可以分享下?你兩位女女小學有冇外補,定是自覺溫習已咁叻?

Soo2011 發表於 17-1-10 17:01

實在太勁了!恭喜曬!有乜心得,可不可以分享下?你兩位女女小學有冇外補,定是自覺溫 ...

我二個女由小一開始淨係補一對一英文,其他都無補,我自己跟。但其實最重要都係要靠小朋友上堂專心聽書。

平時小測前佢地都會自己去溫書,但大測大考前一個月,我就會俾佢地做d練習卷,練下速度,尤其係數學,唔係好易做唔晒卷。其實只要認真做好呢幾樣野,成績想會幾理想。

多謝你無私的分享!聽落你兩位女女自覺自律性都很好,是否由細已培養?有冇特別管教方法?是否由細開始陪讀,養成讀書習慣?唔好意思,我太多問題了,真心討敎!

Soo2011 發表於 17-1-11 15:16

多謝你無私的分享!聽落你兩位女女自覺自律性都很好,是否由細已培養?有冇特別管教方 ...

幼稚園時期,我會坐係隔離陪佢地做功課,一路到小一。二年班開始要佢地自己做功課,做完我檢查。良好既習慣要由幼稚園開始培養,最遲小二之前,去到三年班,想改就唔係咁唔容易。

好多謝你分享敎育心得以及蘇小的情況。有兩位朋友知道我幫囡囡選擇左蘇幼後,第一個反應係話蘇小好谷的、蘇中好差的,點解唔去考下維多利亞幼稚園。
聽完你的分享,我起碼清楚蘇小功課唔多,只是默測考密,但升中派位成績亮麗,
始終一分耕耘一分收穫!好多嘢係有取捨的。

Soo2011 發表於 17-1-12 16:15

好多謝你分享敎育心得以及蘇小的情況。有兩位朋友知道我幫囡囡選擇左蘇幼後,第一個反 ...

無錯,只要明白一分耕耘,一分收穫既道理,做起任何事上來,自然就會覺得甘之如貽。

回覆:ysmhkg 的帖子

請問選中學時,老師會否有任何建議呢?

不太辛苦,大部份功課在校內完成.
‹ 上一主題|下一主題