用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

請教音小家長

音小 我知宗教氣氛好, 重音樂, 重德育, 但想請問學術好嗎  ?

因聽說中學部成績不太好, 有點擔心, 可否賜教一下 , 音小是怎樣的學校

謝謝解答

引用:音小+我知宗教氣氛好,+重音樂,+重德育,+但

原帖由 japoton 於 15-09-01 發表
音小 我知宗教氣氛好, 重音樂, 重德育, 但想請問學術好嗎  ?
我問過一個家長,佢話:宗教氣氛好濃。老師好關心小朋友,兩個班主任一剛一柔,數學用英文教,英文堂完全講英文,功課少但每星期有默書測驗。
我自己睇過YouTube, 發現佢地師生之間好密切,校長老師好玩得。又發現小四的英文真的不錯,一組小朋友可以自己扮演英文新聞報導,英語水平不錯。又發現佢地自己的學校表演,幾有創意。
DSE成績幾好,尤其數學,不過英文同通識好似麻麻。
唔介意冇名氣的話,呢間輕鬆又愉快的學校確實係首選。

回覆 Nowayback 的帖子

名氣唔重要,希望搵間輕鬆愉快學習的,讓他可培養學習興趣,重德育也是我們考慮重要的因數

引用:回覆+Nowayback+的帖子 名氣唔重要,希望

原帖由 japoton 於 15-09-06 發表
回覆 Nowayback 的帖子

名氣唔重要,希望搵間輕鬆愉快學習的,讓他可培養學習興趣,重德育也是我們考慮重 ...
你以上想要的,ICQM全部都有。我大仔今年升7年級,我每刻都感恩孩子係愛中成長,老師校長用心教導,但宗教氣氛濃厚,吾係每個家長都接受到

引用:Quote:原帖由+japoton+於+15-09-06+發表回

原帖由 2heiBBmama 於 15-09-30 發表
你以上想要的,ICQM全部都有。我大仔今年升7年級,我每刻都感恩孩子係愛中成長,老師校長用心教導,但宗教 ...
很同意!小女今年G2, 各方面我們也很滿意

回覆:請教音小家長

請教現任家長,除了學費之外,還有什麼費用要付?例如雜費、學器等等,謝謝

回覆:6夫人 的帖子

要買樂器
每半年收取一次
冷氣費
書簿費
一星期一次嘅活動堂(因應你選中咩興趣班而收取唔同價錢)

引用:Quote:原帖由+japoton+於+15-09-01+發表音

原帖由 Nowayback 於 15-09-05 發表
我問過一個家長,佢話:宗教氣氛好濃。老師好關心小朋友,兩個班主任一剛一柔,數學用英文教,英文堂完全講 ...
我見你沒有提DSE中文,我從之前網上公佈見到都考得幾好,>=3有78%,和3322率一樣。英文>=5也有25%是幾好呀!(英華>=5是27.7%. 港同29.4%).

本人有意報讀音小,如果沒有宗教, 小朋友又沒有學習向樂器, 入讀機會會很微嗎?

回覆:2heiBBmama 的帖子

學校有無講會追求行神蹟奇事,說方言又成日追求要被聖靈充滿?thx

回覆 BB20111102 的帖子

無咁奇異😂

BB20111102 發表於 16-3-16 10:06
從認識既老師, 校長, 牧師身上都無聽過學校要學生追求神蹟奇事....

學校教導學生要多認識真理, 多結果子, 多傳福音....

回覆:請教音小家長

我小朋友係16-17新生,想請問音小家長小一至小三是否廣東話教中文和功課量多少,感謝回覆

引用:我小朋友係16-17新生,想請問音小家長小一

原帖由 genkichu 於 16-06-12 發表
我小朋友係16-17新生,想請問音小家長小一至小三是否廣東話教中文和功課量多少,感謝回覆

...
小一至小三中文課文用普教中,課文以外既中文就用廣東話教,另每星期有一堂普通話。
功課唔會好少,但因為每日堂數少,所以都唔會太多功課,同埋每日最後都有導修堂,如勤力可以做埋功課,咁返到屋企都只剩少少功課

回覆:laiyuen 的帖子

咁即係大概有幾多樣功課?謝謝

回覆:genkichu 的帖子

回覆 sonmeow 的帖子

唔該哂

宗教氣氛濃厚, 可以解釋多少少嗎 ? 聖經故事 ?

引用:宗教氣氛濃厚,+可以解釋多少少嗎+?+聖經故

原帖由 麥子媽媽 於 16-06-22 發表
宗教氣氛濃厚, 可以解釋多少少嗎 ? 聖經故事 ?
中英文、聖經等每個chapter都有金句配合主題,每朝班裡都有早禱會,有團契時間,,用聖經真理教導學生

回覆 laiyuen 的帖子

好好呀