用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 放完暑假,啲家長就話小朋友讀書好忙,吾繼續學游水 ...
樓主: taivivian
go

放完暑假,啲家長就話小朋友讀書好忙,吾繼續學游水 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我個小朋友游到小五暑假尾,現在小六唔游了,因為測驗、考試密過之前。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

練水真係用好多時間, 不過可以訓練到阿仔堅持, 又係另一種得著。

回覆:放完暑假,啲家長就話小朋友讀書好忙,吾繼續學游水

一返學,星期一至四我唔會安排補習學野班比2個女

我自己都要返工,所以我只有星期六、日有時間帶啲仔女返興趣班,平日佢地放咗學,佢地自己做好晒功課,溫晒𪐝書,我就安樂晒。

沒有時間課外活動不出奇。如果小孩3,4時放學,又乘搭校車,回家可能已4,5時,又休息,又做功課,又洗操,又食飯,如果小孩是慢版,就更加沒時間,到9時又要睡。如果個小朋友成績跟不上,爸媽平日要上班,也要留星期六日教下學術,温默測。吊頸都要透氣,還有留時間家庭樂,帶小朋友玩下。所以不必奇怪別人的忙碌和取捨。

平時返學咁忙,真係無乜時間,所以我個仔星期一至四都無上興趣班,到星期五放早,放學後學琴,等我放工,夜晚一齊學游水,因為就算夜,第二日星期六都唔使返學,so far學左咁耐,我個仔都ok,仲好期待每個星期五有得上堂㖭。

‹ 上一主題|下一主題