用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 放完暑假,啲家長就話小朋友讀書好忙,吾繼續學游水 ...
go

放完暑假,啲家長就話小朋友讀書好忙,吾繼續學游水

我個仔今年升小二,佢學了游水兩年,每年暑假尾,我就見到啲家長同教練講吾繼續學,而佢地啲細路都似係讀初小,其實就算功課忙,理應都不會太誇張。吾明解

人各有志

游水—來—回計埋游水同冲凉時间,的確係幾費時,如無諗住係游水發展,呢d時间可以好好利用学其他野,有好多只係諗住学識就算唔keep住操水~

好多家長只求小朋友識游便可,無諗操水去爭金奪銀,我就係其中之一。  不過玩運動真係用好多時間,我果件逄星期3,6都要集訓3小時,計埋車程每星期最少用10小時,如果近近地落會所學羽毛球乒乓球,可省回最少5hrs.

回覆:taivivian 的帖子

我個仔都係星期日早上學,加上妹妹現在都學游水,我都覺得佢地身體好咗好多。

回覆:放完暑假,啲家長就話小朋友讀書好忙,吾繼續學游水

不管學什麼做什麼,放棄可以有好多嘅理由,唔係為功利而去堅持,並唔係可以用天秤可以衡量到,當中所學到嘅野,必然終生受用!

taivivian 發表於 15-9-1 10:12
我個仔今年升小二,佢學了游水兩年,每年暑假尾,我就見到啲家長同教練講吾繼續學,而佢地啲細路都似係讀初 ...
我仲慘, 好辛苦幫阿女排到waiting list, 終於有位有得學, 點知阿女話教練好惡, 所以佢唔想學, 叫阿媽教喎。

我心諗, 阿女大人, 教練惡又唔係鬧你, 有乜所謂啫, 阿媽都唔識游水, 點教你呀。

繼續學游水, 好d

回覆:taivivian 的帖子

我諗住佢學識後,我就同佢一齊游,唔學了。好期待。

其實我最大concern 係秋冬天氣凍,即使「恆溫池」阿仔都凍到面青唇紫

引用:其實我最大concern+係秋冬天氣凍,即使「恆

原帖由 keep-calm 於 15-09-01 發表
其實我最大concern 係秋冬天氣凍,即使「恆溫池」阿仔都凍到面青唇紫
係。但捱得過冬先會學得識,如果唔係出年又重頭來過。

Yanamami    發表於 15-9-1 21:20

都係架..
阿仔6月/7月學左兩個月...
一個星期3堂...
8月有事就停左...
依家9月都諗住報返...
係諗緊報幾堂者...
依家小一
8點返到學校...
4點先放學(暫時未有興趣班)
其實返學已經好累...
我又唔想安排係星期六日...
星期六日大多會約人出外玩...
如果返學既時間 其實真係會好累....

回覆 taivivian 的帖子

邊有時間學咁多野,識就算,有時間都想小朋友休息,游水樂器額外野,吾學就算。

舊年暑假完左,9月有繼續學游水。3:30放學,計埋坐車換衫時間,最早4:30開始,學到5:30,沖埋涼出黎6:00。食埋飯番到屋企分分鐘7:30,得番兩個鐘做野就話要訓。真係好累,所以9月完左都冇繼續

一至五返學,返學回到家,扣除吃生果、食飯和睡覺,「實肉」時間就3個鐘。點用真係考功課。

要做到每日比佢hea玩一個鐘,其實weekday真係好難出去學野,仲唔計要做功課和看吓書。

Weekday 學野除非係上門_教,吾係真係冇時間or 小朋友要夜d 瞓先得~

冬天真係考意志,一凍小朋友動力就好低。不過對身體真係好,我都襯阿仔游自己游埋一份,當減肥

引用:其實我最大concern+係秋冬天氣凍,即使「恆

原帖由 keep-calm 於 15-09-01 發表
其實落水游,唔覺凍,唔游浸水先覺凍

AgapePa 發表於 15-9-1 23:15
其實落水游,唔覺凍,唔游浸水先覺凍
係呀~~真正操水果班游完好似人跑完禁塊面紅當當。