用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 高中生Reading睇南華早報還是Time好?
樓主: yan98
go

高中生Reading睇南華早報還是Time好?

回覆:高中生Reading睇南華早報還是Time好?

我見女兒係用Flipboard看雜誌,當中有time和scmp。我想她們的世代已是social media的年代,和我們是不同的。她們要即時分享,即時搜尋,紙媒應達不到她們的要求。

我del.

醒目開學勳章

我前年暑假去書展,訂左一年time, 本來打算訂兩年,平好多,但呀女話驚訂左之後不看/不夠時間看,之後到期,問女續不續,佢話續,因為d article真係可以學到英文,我無問佢點樣學到,但佢肯看又有幫助,我會繼續訂,至於scmp, 訂左甘多年,係無人看過

我唔覺得del.

yan98 發表於 15-8-31 08:36
如題
各有千秋:

SCMP 能提供香港時事,有利學英文。
Time 卻更能提升國際視野。

但Time 以至 Newsweek 已在Kindle電子書有售,5-6元一期;最重要的是:不用上網查字典,因一按該字,解釋立現,令引起英文較弱的讀者有閱讀興趣!而且有vocubulary record,可重溫生字,這樣學英文,實在太好、太方便!

SCMP卻仍未在Kindle中 download! 用IPAD看,又壞眼!

最緊要佢自己鐘意,有心自己睇會比較有效提升閱讀能力,
除非佢學校係用英文讀通識,咁Time可以話係基本讀物

(Time近年已經算係用字顯淺左,不過對目標係5或以下既中四/五同學應該仲係比較難)

回覆:lex 的帖子

我經朋友介紹一份通識報紙,我覺得唔錯。

回覆 HaydenP 的帖子

請問是哪份報紙?

回覆:KCWO 的帖子

我那份通識報紙在街冇得買,是每月直接寄給我。

引用:我那份通識報紙在街冇得買,是每月直接寄給

原帖由 HaydenP 於 15-11-13 發表
我那份通識報紙在街冇得買,是每月直接寄給我。
有得試睇嗎?

回覆:太陽寶貝 的帖子

請問大家知唔知邊度訂Economist 最抵?thx