用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 Target播道
go

Target播道

來年仔仔會讀K1,而小學我target播道,請問播道一般會收什麼類型幼稚園學生呢?謝謝!

~ follow ~

回覆:EmilyChiu214 的帖子

Follow

好似無特定,最重要睇面試表現,我個小朋友果間幼稚園果年收咗8個

回覆 Tan07To13 的帖子

請問你小朋友讀邊間,方便pm我,thx

回覆:Tan07To13 的帖子

想知道學校8月尾時侯有否小一適應班
家長可否一起參加?
因為安排明天大假?

回覆:Target播道

不能 只是小朋友上的。

引用:來年仔仔會讀K1,而小學我target播道,請問

原帖由 scydc 於 15-08-30 發表
來年仔仔會讀K1,而小學我target播道,請問播道一般會收什麼類型幼稚園學生呢?謝謝!
...
點解你target播道來?我看到學校雖大,但體育音樂分好差,唔知係唔係學校課程不夠完善,又或者沒有好的老師資源。學術就更差些。我當然希望小朋友快樂學習,但快樂很容易,是否得到了更好的發展,拓展了更多的興趣呢,如果唔係,那這個快樂學得到什麼?

回覆 aluoluo8088 的帖子

aluoluo8088, 唔怪得叫luoluo,跟據 上一年的DSE報告,DSE result是歷來最好,播道成績深信會越來越好, 而且學校提昌愉快學習,補底拔尖教學理念,相信盧校長教學方針,一年比一年好

回覆:ken8888 的帖子

支持

回覆:aluoluo8088 的帖子

"學術就更差些"
???
唔覺得喎!
愉快學習,不等如不用學習,不等如沒要求。老師有方法讓孩子喜愛學習,小朋友讀得開心。
記得校長講過,小朋友喜歡那位老師,自然也喜愛那科,也會讀得好。

回覆 scydc 的帖子

哩間學校好?諗得咁長遠嘅?

Agreed!

今年小一嘅小朋友通常來自邊幾間幼稚園?

作為用家,眼見其他學校教得深,小朋友未有操開卷嘅戰鬥格,而公開試成績未見突出,作為家長係擔心嘅;但眼見自己係播道書院讀小三嘅小朋友,整個星期睇Harry Porter睇得津津有味(係自己睇哂成套書);而佢嘅oral & listening skills比起自己(我都叫係大學生)好很多,又覺得有啲喜出望外。所以如果學校可以調節課程,培養小朋友嘅上進心,公開試成績亮麗,相信家長嘅信心大增。直到現時為止,學校老師對小朋友嘅關愛同品德培養我係非常滿意!

引用:回覆+aluoluo8088+的帖子 aluoluo8088,+唔

原帖由 ken8888 於 15-12-01 發表
回覆 aluoluo8088 的帖子

aluoluo8088, 唔怪得叫luoluo,跟據 上一年的DSE報告,DSE result是歷來最好,播 ...
請教在哪裡可找到上年DSE成績?

彥霖媽媽 發表於 16-2-19 17:46
作為用家,眼見其他學校教得深,小朋友未有操開卷嘅戰鬥格,而公開試成績未見突出,作為家長係擔心嘅;但眼 ...
彥霖媽媽你真幸運,小朋友能自律地"整個星期睇Harry Porter睇得津津有味(係自己睇哂成套書)"

oral skill係好既

如果學校可以調節課程,培養小朋友嘅上進心==>,即係話冇上進心咪hea住囉(個人反應)

學校老師對小朋友嘅關愛同品德培養我係非常滿意==>你好好彩,又撞到咁好既老師

以上都係個人感受,不喜勿插