用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 宣小2013-215升中結果已公佈
樓主: 小Monkey
go

宣小2013-215升中結果已公佈

引用:Quote:小Monkey+發表於+15-9-4+00:44+終於

原帖由 hkpapa852 於 15-09-04 發表
其實分B1A/B/C有意義嗎? 大家所謂既B1A/B/C又係點介定?

以我自己個標準嚟睇, APS最多人入個間, 早已不再屬 ...
星展銀行

回覆 小Monkey 的帖子

我有個開心大發現呀! 學校更新咗個派位結果,更改如下:

拔萃男書院: 22+1 = 23
聖保羅書院:  4-1 = 3
黃笏南中學:  10-1 = 9
聖公會鄧肇堅中學: =+1

班細路真係好叻呀!

回覆 Queenielam88 的帖子

Wow!!!

Queenielam88 發表於 15-9-8 11:45

如果係黃笏南轉入DBS, 都叫賺咗名氣同日後多個機會揀IB; 但如果係放棄St Paul入DBS, 其實唔值.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Queenielam88+發表於+15-9-8+11:45+

原帖由 hkpapa852 於 15-09-08 發表
如果係黃笏南轉入DBS, 都叫賺咗名氣同日後多個機會揀IB; 但如果係放棄St Paul入DBS, 其實唔值.
...
St Paul 成績透明度低,
但似乎你對st Paul 信任度高於DB, 可以透露原因嗎?

LGC 發表於 15-9-8 12:25
St Paul 成績透明度低,
但似乎你對st Paul 信任度高於DB, 可以透露原因嗎?

...

St Paul 透明度低? 低得過DBS?

St Paul 起碼上年有份校務報告有詳細入U既比例 (2014年有46%入本地大學degree course), DBS呢? 過去3年我都見唔到任何DSE成績或者入U既統計資料....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

大家知唔知DBS每年接收APS整隊排球隊?果度起碼佔左6人,仲未計其他校隊成員。

Yanamami  知~  發表於 15-9-8 13:15

Andrewbaby 發表於 15-9-8 12:49
大家知唔知DBS每年接收APS整隊排球隊?果度起碼佔左6人,仲未計其他校隊成員。 ...
23個, 夠2隊足球隊+1個球証

引用:Quote:Andrewbaby+發表於+15-9-8+12:49+大

23個, 夠2隊足球隊+1個球証
數字轉左,有冇機會變左90%入一缐?之前係89.7%

gigiwin888 發表於 15-9-8 13:14
APS已係銀河系最强,果0.3%無相干啦~

引用:Quote:gigiwin888+發表於+15-9-8+13:14+數

原帖由 Yanamami 於 15-09-08 發表
Agreed

gigiwin888 發表於 15-9-8 13:14
似乎你唔知邊D係坊間所謂既B1中學喎!

Yanamami  WFN对APS黎講係b2?  發表於 15-9-8 13:51

hkpapa852 發表於 15-9-8 13:39
似乎你唔知邊D係坊間所謂既B1中學喎!

是, 我仍不太知, 現在仍在努力學習中, 要刨多些bk

回覆 Yanamami 的帖子

Yanamami WFN对APS黎講係b2?

WFN又係差咗少少, 上2年3322都只係都85.7%同77.8%, 入本地大學亦只有54.8%同49.1%, 只係B1C級數; 不過3322率好似已經高過DBS同LS喎?! 咁呢兩間應該係咩Banding? 點解仲可以話佢地係B1A???

我呢啲仲係5個Band嘅年代的老餅,黄笏南完全唔入流,我見到啲Post佢都算Band one , 其實我都好疑惑,其實好多老牌傳统學校啲公開試成绩都跌咗,因為好多有條件,资源谷的Old boys 同Old girls 都用腳投票,早早送去 International school 同Overseas,就真係無可避免啦。

引用:回覆+小Monkey+的帖子 我有個開心大發現呀

原帖由 Queenielam88 於 15-09-08 發表

有數位同學位之後轉走了、 例如有1個銀禧的叩到wykln、 1位spcs 叩到ym girls、 1位英華去db

引用:Quote:原帖由+Queenielam88+於+15-09-08+發

原帖由 林嬌嬌 於 15-09-08 發表
有數位同學位之後轉走了、 例如有1個銀禧的叩到wykln、 1位spcs 叩到ym girls、 1位英華去db

...
有數位同學位之後轉走了、 例如有1個銀禧的叩到wykln、 1位spcs 叩到yw girls、 1位英華去db 

Doray 發表於 15-9-8 14:41
我呢啲仲係5個Band嘅年代的老餅,黄笏南完全唔入流,我見到啲Post佢都算Band one , 其實我都好疑惑,其實好 ...

坦白講, 主要係"男校"成績大跌, 尤其係"九龍區既男校".

港島區既男校如KC, QC, St Joseph成績仍然出色, 女校如英華女, St Mary, MCS 成績亦依然亮麗, 只係部份所謂傳統B1A男校, 仲係斯人獨憔悴.....

Yanamami 發表於 15-9-8 13:18
以入B1中學率計, APS應該係全港最高, 不過如果講揀中學嚟睇, 我覺得SFA既學生家長識揀D..... SFA最多人入既中學係灣仔St Joseph, 有18個

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-9-8+15:40+編

雖然我未詳細研究過各科成績,但我覺得新高中的其中3個核心科,中,英,通都是對數理強語文弱的男生不利,唔知有冇關係