用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一早餐問題??
樓主: 叮噹小孩
go

升小一早餐問題??

引用:All+can+be+breakfast+beside+MILK+Lat+tim

原帖由 @[email protected] 於 15-09-02 發表
All can be breakfast beside MILK
Lat time,he drank some MILK ,when we wait for school bus,he said,I ...
最怕等校車時話肚痛

IloveJJ 發表 15-9-2 12:35
佢係鐘意公仔麵個麵定個湯先?如果係麵,咁你用蕃茄湯/豬骨湯煮個麵,加啲蛋/肉,咁都有益。如果係鐘意個湯 ...
我覺得佢係中意個味精湯,用個D味精湯煮麵,唔係好冇益咩?

回覆:升小一早餐問題??

升小一已經無胃口食早餐?唯一方法父母再多花心思, 為仔女好, 奌都要試

引用:Quote:IloveJJ+發表+15-9-2+12:35+佢係鐘意

蕃著, 會不會包過龍 ??

IloveJJ 發表於 15-9-2 14:25
咁當然無咁好,咁你啲餸同粉有營養,咁都叫有食有益既野落肚,好過你煮其他,佢直情唔食囉!咁你可以唔好落 ...

頭先去百佳, 見到你話的寿桃牌面, 講真, 見到都唔係好想食.

IloveJJ 發表於 15-9-1 13:13
時間方面,每個學生都只有24小時,只是每人放的地方不同吧!我比較重視食和瞓,除了早餐,連下午茶我都整, ...
早睡,够瞓好重要!晚饭早点吃,早上应该会想吃的。不过吃多吃少好个人,有些小朋食量小但精神饱满就可以。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-9-2+14:25+咁當然

原帖由 venus321 於 15-09-02 發表
頭先去百佳, 見到你話的寿桃牌面, 講真, 見到都唔係好想食.
試下新竹米粉,好幼,配雞湯,易入口d

IloveJJ 發表於 15-9-2 14:25
咁當然無咁好,咁你啲餸同粉有營養,咁都叫有食有益既野落肚,好過你煮其他,佢直情唔食囉!咁你可以唔好落 ...
其實我仔已升小三, 在他小一時, 我樣樣都試過, 都冇乜改善, 所以有點心灰意冷. 依家好多時只係俾個包佢, 食就食, 唔食就算. 但見有咁多位媽咪的建議, 令到我"的"起心肝, 為了仔的健康, 我都要再嘗試下, 花點心思,希望能有少許改善啦.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-9-2+14:25+咁當然

IloveJJ 發表於 15-9-3 13:23
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2976208
其實我舊年都出過post問意見,呢度好多家長俾咗好多有用建議,如:點煮魚湯、雞湯底,你可參考下! 我仔經過一年豐富早餐,身型、身體都健壯咗好多!當初我都係打算佢食就食,唔食都算。但中醫話佢體質弱,而家細路讀全日,學校午膳係唔夠小朋友成長所需,要食豐富早餐。睇到阿仔呢一年既改變,係值得既。加油!

IloveJJ, 老老實實喇,就係因為您舊年呢個帖 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2976208 "小學生早餐吃什麼? " 對我作為阿媽嘅責任反思什至對我一家人關係有深遠影響。

原本我十手不沾陽春水的,不煮晚飯及早餐的,雖然我係識煮,只因為懶,自己藉口係日頭要返工唔想犧牲睡眠時間,我懶(衰) 到之前曾有一段長時間俾幾蚊雞俾阿女返學校食早餐就算喇(學校個啲係魚蛋,腸仔之類咋)

後來您嘅帖令我反思做人阿媽唔可以咁懶(衰)嘅,從那時起我從新啟動埋藏廿幾年煮食記憶,亦開始周圍買食譜書及煮食廚具, 為的是做好食早餐後來更為阿女帶飯返學校嘅午餐。亦因為我要煮早及午餐,係廚房整野食時間多好多,阿女受影響,因而主動一齊親子煮野食,一齊行書局時亦會一齊研究食譜書,同阿女關係好好多呢!阿女依家小五自己識煲飯,煮啲簡單菜呢!反而阿女讀中學啲表哥表姐都唔識煮呀!

係呢度借位衷心講句多謝您啊!

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-9-3+18:16+編

原帖由 小時了了 於 15-09-03 發表

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-9-3+18:16+編

醒目開學勳章

我兩個女早餐食好少,因為她們說早上冇胃口,通常一個包兩份食or一個三文治兩份食就算。
肚餓小息可以再食,再等食午飯。

早上食餅乾 , 又怕小孩生(飛知) 唉 !!!
本人要上班 , 真冇時間整好好早餐 >-<
小息都不知比什麼食好, 餅乾又怕食得多熱氣 , 包包可以放到小息嗎?

帶水果,蛋糕仔/麵包回校吃

venus321 發表於 15-9-2 19:04
我女鐘意食蝦子麵.... 從來無俾過公仔麵佢食..
不過我就唔係買寿桃牌面俾佢食..

我去傳統既麵店買..(如灣仔鏡記).. 有些唔洗落湯底... 煮飯就得..

加些肉同菜.. 就一餐啦..

早餐食唔到咁多. 就同佢一人一半..

每日半杯暖水+奶粉+自家製麵包

自從屋企多左部麵包機, 周不時都整黎早餐食, 呀囡又幾享受一齊整, 但大多數星期日先整, 平日冇咁多時間

以前好慣早一日買定面包比佢食,但真係唔想佢食咁多無益既野,所以今年開始朝朝起身煮通粉米粉烏冬,加少少肉片粟米。有時係會悶架,但點都好過食腸仔包。