用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16-17 英華1st interview
樓主: withfaith
go

16-17 英華1st interview   [複製鏈接]

回覆:16-17 英華1st interview

我又分享下比下年考嘅參考下, YW考得好全面下:
我仔仔話入去睇書同畫畫,等叫名再去各挑戰站答問題同玩遊戲,中英數齊晒(幸好仔仔愛閱讀同學校教得深),所以佢話識晒,另外常識就問𨶹於生活經驗同身邊事物(如果平時父母有帶小朋友周圍去而仔仔觀察力強一定會識答同分享)

我仔話得一條英文問題唔識答(佢出嚟問我個生字點解,其實識但當時in時已經5:00,晏瞓mode醒唔起) 校長老師們都好識氹小男孩,個個出嚟都笑咪咪,in得最開心嘅一間...仔仔臨走仲要我放低$買架飛機比佢

回覆 bor_bor 的帖子

收咗?

引用:回覆+bor_bor+的帖子 收咗?

原帖由 小兔子乖乖 於 15-09-27 發表
回覆 bor_bor 的帖子

收咗?
仔仔今年in

引用:我又分享下比下年考嘅參考下,+YW考得好全面

原帖由 bor_bor 於 15-09-27 發表
我又分享下比下年考嘅參考下, YW考得好全面下:
我仔仔話入去睇書同畫畫,等叫名再去各挑戰站答問題同玩遊戲 ...
我哋果場有看圖說故事

Dele

回覆:Mario1234 的帖子

Very good sharing

引用:看圖講故事,加減數,英文字圖配對,英文對

原帖由 LSKLTK 於 15-09-27 發表
看圖講故事,加減數,英文字圖配對,英文對答,常識,畫畫,畫畫老師對答,睇圖書時間。依家,差唔多間間學 ...
我稱現今考小學等於都神童!

真係考幾多嘢!差在未考'打筋斗'!

阿仔話考數學,媽媽有5蚊用左3蚊買蘋果,淨番幾多錢?

有冇人知9月19上午果場考d咩?我仔一d都講唔到我知,睇黎好難😓

回覆:yan817 的帖子

中文:看一幅圖講故事
英文:看圖配對,係動物
數學:每個袋有3塊餅,4個袋共有多少塊餅
常:認香港高官,阿仔認林鄭。側聞有特首同習總。

期待9/10。。。。

中:老師講了個老虎爛牙去看牙醫的故事,要阿仔講返個故事出來,有條中文提目,要自己看提目然後有4個答案選

英:要讀一句句子
看圖配字,阿仔話有個shut字去配圖

數學:問5同4邊個數字細些

最開頭畫畫,畫紙上已有一條長線,然後自己完成佢
等待面試當中要看圖書,安靜

引用:中:老師講了個老虎爛牙去看牙醫的故事,要

原帖由 fufu17 於 15-09-28 發表
中:老師講了個老虎爛牙去看牙醫的故事,要阿仔講返個故事出來,有條中文提目,要自己看提目然後有4個答案選 ...
你仔仔好叻呀!講到甘多題目,我仔只係話:畫畫,看圖講故事,完

1.        中文看圖說故事,老師在開始說一段話,然後考生繼續按圖發揮
2.        中文讀一篇文章
3.        英文字卡matching
4.        英文讀一篇文章,有些用字偏深
5.        數學:有一些錢,買了一件東西,再買一件東西,要找回多少錢
6.        數學:一個藍有5個蘋果,三個籃有多少個蘋果
7.        數學:不同的價格,例如$20.50, $22.50, $30.50, 那一個最貴?
8.        聽指令擺放東西,看圖問常識,比較物件

基本上什麼都有問,只差普通話沒有問。 等待時畫畫,一張白紙上有圓圈,或直線,在其上用顏色筆創作,需要寫上名字。

相信沒有多少人能夠全都答對,但肯不肯即使不懂都努力嘗試,有禮貌地問老師,有自信地繼續回答其他問題(例如不會越答越低聲,或表現不耐煩),等待時,看書時都能守跌序,都是成敗關鍵。  

另外一個提議:最好不要和熟人一起遞交申請表,免得自己的孩子和相熟朋友被編在同一組別,在等待或看書時忍不住談話說笑,而被老師訓示,入選機會必然打折扣。

Very good sharing  , THX

回覆 bonbon1220 的帖子

When will the 1st interview result release?

Pessuma 發表於 15-10-6 12:15
回覆 bonbon1220 的帖子
9 Oct, this Friday.

會有幾多人入2nd round?

回覆:doris726 的帖子

800個

唔知會唔會提早通知呢?

‹ 上一主題|下一主題