用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 彈琴手指鬆點改善?
go

彈琴手指鬆點改善?

如果老師話小朋友手指鬆,其實係咩意思呢?又會用咩方法改善呢?

簽名被屏蔽

回覆:mansum92 的帖子

我估會唔會係話小朋友手指唔夠力,要問返老師,老師應該有改善方法提供比小朋友。

引用:如果老師話小朋友手指鬆,其實係咩意思呢?

原帖由 mansum92 於 15-08-27 發表
如果老師話小朋友手指鬆,其實係咩意思呢?又會用咩方法改善呢?
未聽過有老師用手指鬆呢個用詞,建議你直接問返老師。

小朋友幾大?學左琴幾耐?

如果年紀較少,或是剛開始學琴,手指唔夠力好正常,彈多d手指練習,過一段時間,手指唔夠力嘅問題自然就會解決。

試下放低個琴蓋給他/她在蓋上彈下感覺下.....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:彈琴手指鬆點改善?

thanks all. 其實阿仔都有解釋,大意就係彈唔到底,老師叫佢跳練。因為我仔解釋得唔清唔楚,我用左好耐時間再加自己理解得得出的結論。我以為大家都會用鬆字去形容,所以想問下。

回覆:彈琴手指鬆點改善?

係咪話佢用力唔focus,定係無按到底

係咪指襟唔實呀?我估.....

回覆 mansum92 的帖子

應該無力,係琴鍵上輕輕彈過,彈出來的琴音唔夠實,最好問下老師了解清楚是什麼問題

watch more videos of pianists performing, also live performance.

and it does take practice.