用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位已經歷過小一面試的家長
樓主: 天山雪蓮
go

各位已經歷過小一面試的家長

引用:Quote:天山雪蓮+發表於+15-8-27+18:53+無特

原帖由 MrBeast 於 15-08-28 發表
這兩間都難,assume你自行分不多,策略上最好報幾間一缐尾二線頭的
我住嗰頭得天堂與地獄

天山雪蓮 發表於 15-8-28 07:52
已經fail左
預早做好準備,計劃定Plan B,Plan C等。Fail 了就要想,孩子幫你省回留位費,也免卻你日後心大心細

回覆:各位已經歷過小一面試的家長

樓主,有同感!

只是剛剛開始 已經咁。 黎更九月開始到一月超緊張  又要睇埋派位。

引用:Quote:天山雪蓮+發表於+15-8-28+07:52+已經

原帖由 hoihoima 於 15-08-29 發表
預早做好準備,計劃定Plan B,Plan C等。Fail 了就要想,孩子幫你省回留位費,也免卻你日後心大心細

...

可能自己孖仔係12月細仔, 報pn, k1時已經食好多白果, 所以考小一反而平常心, 目標有一間二線私小做backup再參加大抽獎就得。加上玩足一年後, 有好多野係你既就係你...

我一向都頗心儀一間二線直資, 第一輪報名面試fail, 6月叩門再報第二輪反而入到。

引用:可能自己孖仔係12月細仔,+報pn,+k1時已經食

原帖由 twllc 於 15-08-29 發表
可能自己孖仔係12月細仔, 報pn, k1時已經食好多白果, 所以考小一反而平常心, 目標有一間二線私小做backup再 ...
其實係受過挫折先明白及有平常心!我識人認為自己個細路又叻又醒,只考一間出名直資,其他睇唔入眼,又話遠呀、呢樣嗰樣,結果都估到啦,考唔到仲要大抽獎派咗間冇揀嘅。

MrBeast    發表於 15-8-30 10:24

引用:我最緊張係2nd+in見家長時,好驚連累咗個小

原帖由 karen55407 於 15-08-27 發表
我最緊張係2nd in見家長時,好驚連累咗個小朋友,天未光就扎醒瞓唔返,滿腦子都係模擬答案,唔夠精神去面試 ...
我也是...優小 2nd in, 前一晚仲刨緊7大智能、3大教學。唉!自己 present ppt 都可以拿咭,十幾二十年冇背過嘢

引用:可能自己孖仔係12月細仔,+報pn,+k1時已經食

原帖由 twllc 於 15-08-29 發表
可能自己孖仔係12月細仔, 報pn, k1時已經食好多白果, 所以考小一反而平常心, 目標有一間二線私小做backup再 ...
想問係邊間2線直資呀?

一啲都唔緊張。自己子女做得到,唔通自己唔信自己?又唔係問啲乜難題……

回覆:Argyle 的帖子

有自信

引用:一啲都唔緊張。自己子女做得到,唔通自己唔

原帖由 Argyle 於 15-08-30 發表
一啲都唔緊張。自己子女做得到,唔通自己唔信自己?又唔係問啲乜難題……

...
可能我之前懶,無裝備好小朋友

回覆:天山雪蓮 的帖子

過來人,孩子今年升小二了。想當年真係煩足一年架,百般滋味在心頭!不過可以説是為孩子作最好的準備,但作最壞的打算。因為這個遊戲真不是家長可以控制的。當然心理質素也是很重要的,要記住每個孩子也是獨特的,咁多適齡孩子,爭咁小位,考唔到並不代表什麼呀!

引用:我也是新手+真係填表都好緊張+唔知點先做到

原帖由 bluesham 於 15-08-28 發表
我也是新手 真係填表都好緊張 唔知點先做到最好。第一間 failed 真係好大壓力 ...
身同感受

引用:想問大家當時有咩方法令自己無咁緊張? 我

原帖由 天山雪蓮 於 15-08-27 發表
想問大家當時有咩方法令自己無咁緊張?
我發覺各校面試一步步迫近,想放鬆真的不易。

...
上少啲ek會冇咁緊張

樓上講得啱,少d上Ek,係一個方法

另外,少d同其他家長聯誼,呢個有也野offer,果個有2nd in。見有d家長送返學,接放學,日日同圍內報告業績,好大壓力ga。

填表、面試唔緊張,反而派彩時緊張D,最最緊張和折磨係大抽獎派結果前一日,直頭透不過氣,好似鬼就嚟出現咁,食唔安瞓唔落!不過呢啲緊張比阿媽頂啦,結果如何都唔好影響小朋友

引用:過來人,孩子今年升小二了。想當年真係煩足

原帖由 cyjoe 於 15-08-30 發表
過來人,孩子今年升小二了。想當年真係煩足一年架,百般滋味在心頭!不過可以説是為孩子作最好的準備,但作 ...
認同!就算小朋友in 得幾好,都冇用,都會由學校既準則去決定取錄與否,家長不能控制。所以我只會以平常心去面對,相信自己的小朋友,唔好將自己的壓力加落小朋友度,佢地只有5歳人仔。