用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位已經歷過小一面試的家長
go

各位已經歷過小一面試的家長 [複製鏈接]

想問大家當時有咩方法令自己無咁緊張?
我發覺各校面試一步步迫近,想放鬆真的不易。

2    0    0    0

Target邊間?

有offer前都無法放鬆

同自己講,紧張係幫唔到成件事~只能do the best and prepare for the worst, 唔好非君不嫁,做好功課, 因為机会只係留俾有準備既人~

wonglily  我都係噉同佢講  發表於 15-8-30 07:14

要有堅強意志,頂得住同班同學都有好著落唯獨自己小朋友乜都無既能力,千萬不要崩潰,因為最好既位上天已經預留比自己小朋友直至升小後十月,呃住自已才能支持到最後.

回覆:天山雪蓮 的帖子

我最緊張係2nd in見家長時,好驚連累咗個小朋友,天未光就扎醒瞓唔返,滿腦子都係模擬答案,唔夠精神去面試,好擔心個腦會塞咗。

rosaki    發表於 15-9-16 13:23

回覆:各位已經歷過小一面試的家長

好難平常心。

引用:Target邊間?

原帖由 kyleebc 於 15-08-27 發表
Target邊間?
無特定丫,英華,港小都好好。

引用:有offer前都無法放鬆

原帖由 yuenkw 於 15-08-27 發表
有offer前都無法放鬆
Can't agree more!

睇你咩心態啦。老實講,我哋真係冇乜點緊張過,可能因為一直都係「得就得,唔得咪抽囉」嘅心態,考私小係諗住抽得唔好有個backup,考直資純粹去攞interview經驗同見識下,所以一路都唔太緊張。唯一緊張個刻咪睇結果囉

train  Agree  發表於 15-8-29 02:43
train    發表於 15-8-29 02:42

引用:睇你咩心態啦。老實講,我哋真係冇乜點緊張

原帖由 Beiku 於 15-08-27 發表
睇你咩心態啦。老實講,我哋真係冇乜點緊張過,可能因為一直都係「得就得,唔得咪抽囉」嘅心態,考私小係諗 ...
你很看得開呢!
我新手,填表都很緊張😂

引用:Quote:原帖由+Beiku+於+15-08-27+發表睇你

原帖由 天山雪蓮 於 15-08-27 發表
你很看得開呢!
我新手,填表都很緊張😂
我上年都係一個新手,不過心態真係好重要。個女考K1時我反而好緊張,點知考咗咁多間都差不多全軍覆沒;反而考小一輕鬆上陣,結果反而唔錯。

Anyway, good luck

睇你幾想要offer,如果好想,又點可以平常心。平常心是用來安慰自己、安慰人。

有打定輸數的心理準備,塞翁失馬焉知非福,兒孫自有兒孫福。用乜嘢態度陪住佢成長,如何面對順境逆境都好重要。

我也是新手 真係填表都好緊張 唔知點先做到最好。第一間 failed 真係好大壓力

最重要大人自己要控制自己情緒,自己EQ要高d,因為小朋友面試表現未必次次都咁穩定,同理想...如果表現麻麻,你需要鼓勵佢,教佢點樣做會好d!嗰排真係瘦左好多磅

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:天山雪蓮 的帖子

我又唔會填表/面試時太緊張,但等信時就好容易變得緊張,心情難免大上大落!

但我好快平服,信念係:
總有人會欣賞阿仔,佢去到邊讀都唔會好大差別,因為屋企都會一樣咁愛佢,用心教佢!
隨遇而安!

我係—個非常阿Q精神嘅人,報六、七間得—間收,呢間—定係最適合,上天免我多心!就算叩門唔成功,都深信手上有嘅已經好好!隨緣!

恐龍家

天山雪蓮 發表於 15-8-27 18:53
無特定丫,英華,港小都好好。
這兩間都難,assume你自行分不多,策略上最好報幾間一缐尾二線頭的

引用:我也是新手+真係填表都好緊張+唔知點先做到

原帖由 bluesham 於 15-08-28 發表
我也是新手 真係填表都好緊張 唔知點先做到最好。第一間 failed 真係好大壓力 ...
已經fail左

引用:我又唔會填表/面試時太緊張,但等信時就好

原帖由 小曳人 於 15-08-28 發表
我又唔會填表/面試時太緊張,但等信時就好容易變得緊張,心情難免大上大落!

但我好快平服,信念係:
等結果我反而好些,因無咩可以做去改變事實了。反而填表面試前就會緊張,因為怕寫得唔好,無提點小朋友,怕佢唔識等等。。。

‹ 上一主題|下一主題